masera 23.04.2021 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 Temat wiem poruszany wiele razy natomiast argumenty czasami typu po pijaku łatwiej wejść jak się otwierają do środka itp. natomiast nie znalazłem jednej z chyba ważniejszych kwestii - czy montując drzwi otwierane do wewnątrz nie narażamy się czasem na konieczność ocieplenia otworu drzwiowego jakimś śmiesznie cienkim styropianem? Gdzieś widziałem zalecenie (KMT chyba) żeby montować z otwieranie na zewnątrz - czemu? Czy otwierane na zewnątrz nie muszą mieć okapnika? I może głupie pytanie - ościeżnica 60 mm szeroka - czy można zamontować drzwi otwierane do wewnątrz zlicowane z zewnętrzną krawędzi muru - mam blisko ścianę na którą się będą otwierać więc nic mi nie da montaż do wewnętrznej krawędzi muru a przynajmniejs chowam zawiasy w środku. Rysunek w skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.04.2021 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 Akurat jak są otwierane do wewnątrz (jak zazwyczaj balkonowe) to możesz styropianem dalej wjechać na ościeżnicę, bo nie będzie on wadził przy otwieraniu. I to chyba jedyna zaleta otwierania do wewnątrz. Jak wychodzisz, zwłaszcza w kilka osób z małego wiatrołapu to otwieranie do wewnątrz jest kłopotliwe.W czasie deszczu jak wiatr napiera na drzwi to je dociska i uszczelnia. Co do rysunku... Drzwi musisz zakotwić w murze. Na mur od zewnątrz standardowo dokładasz ze 20cm EPS. Więc to i tak będzie po środku ściany.EPSem wjeżdżasz na futrynę ile się da - tyle, żeby dało się dojść do regulacji zawiasów krótkim imbusem. Więc niewiele ponad 90* da się drzwi otworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 23.04.2021 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 (edytowane) Drzwi wejściowe z reguły prowadzą do wiatrołapu, przedsionka czy sieni, zwał jak zwał. Ale sien, przedsionek czy wiatrołap,zwał jak zwał, jest z reguły przedzielony od miejsc użytkowych dodatkowymi drzwiami. W takim wypadku jeśli chodzi o drzwi zewnętrzne podstawowa rolę odgrywa praktyczność a tutaj bardziej praktycznie otwierać je na zewnątrz i nie spuszczać się nad ich izolacją U mnie wiatrołap został potraktowany po macoszemu bo w podłogówce zrobiłem go jako 18st. C Edytowane 23 Kwietnia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 24.04.2021 01:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Drzwi otwierane do środka otworzysz zawsze. Takich otwieranych na zewnątrz nie otworzysz gdy nawieje śniegu 0,5 m, szczególnie mokrego. Otwierane na zewnątrz wyszarpnie ci podmuch wiatru gdu nie przytrzymasz za klamkę lub słabo przytrzymasz. To nie teoria, to praktyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 24.04.2021 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 No ciekawy temat nie powiem , też mam drzwi kupione i leżą już 2 miesiące a ja dalej nie wiem czy dać je do środka czy na zewnątrz hm ? w moim domu mam do środka ale mam też taki przedsionek a w drugim domu plany są bez przedsionka tylko jakieś zadaszenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 24.04.2021 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 No ciekawy temat nie powiem , też mam drzwi kupione i leżą już 2 miesiące a ja dalej nie wiem czy dać je do środka czy na zewnątrz hm ? w moim domu mam do środka ale mam też taki przedsionek a w drugim domu plany są bez przedsionka tylko jakieś zadaszenie . Dobre drzwi otwierane do środka mają szczególne detale dostosowane do takiego układu i ich dowolny montaż nie musi być taki oczywisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masera 24.04.2021 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Szatański plan jest taki, że one będą zlicowane z zewnętrzną stroną muru a otwierać do środka - może nie jasno opisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.04.2021 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Drzwi otwierane do środka otworzysz zawsze. Takich otwieranych na zewnątrz nie otworzysz gdy nawieje śniegu 0,5 m, szczególnie mokrego. Otwierane na zewnątrz wyszarpnie ci podmuch wiatru gdu nie przytrzymasz za klamkę lub słabo przytrzymasz. To nie teoria, to praktyka. Masz rację. Wyrwane drzwi zna każdy któremu gwałtowny podmuch wiatru wyrwał drzwi samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 24.04.2021 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 U mnie na polu wieje mocniej niż gdzie indziej i faktycznie z tym jest problem. Ja strefę wejściowa zbuduje w taki sposób aby za drzwiami stał zabudowany kwietnik z odbojniami łapiący 70kg skrzydło w razie kryzysu Jednak moje drzwi, mimo że to PCV, nie są tak szczelne jak okna, stąd montaż na zewnątrz. Pozbywamy sie wtedy problemu z deszczem w dolnej części, przyprogowej. Zresztą zdaje się, że wiekszośc drzwi przy otwieraniu do wewn. wymaga montażu dodatkowej listwy a to nie jest piękne ani praktyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 24.04.2021 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Szatański plan jest taki, że one będą zlicowane z zewnętrzną stroną muru a otwierać do środka - może nie jasno opisałem [ATTACH=CONFIG]455049[/ATTACH] Ten szatański plan jest zgodny z ogólnymi zaleceniami montażowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 25.04.2021 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 O zaletach otwieranych drzwi na zewnątrz już napisali poprzednicy. Przed wyrwaniem drzwi przez wiatr skutecznie zabezpiecza porządny samozamykacz.Mam w starym domu i zamontowałem w nowym. Regulowany hamulec przy maksymalnym rozwarciu i delikatne domykanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 25.04.2021 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 O zaletach otwieranych drzwi na zewnątrz już napisali poprzednicy. Przed wyrwaniem drzwi przez wiatr skutecznie zabezpiecza porządny samozamykacz. Mam w starym domu i zamontowałem w nowym. Regulowany hamulec przy maksymalnym rozwarciu i delikatne domykanie. Może w Puszczy Stromeckiej, lecz nie w górach. Skuteczność kończy się przy słusznej szybkości wiatru. Jeśli wiatr zabiera komin fabryczny albo zwieńczenie na przedwojennej willi, to nie utrzyma drzwi na wietrze. Lecz każdy mierzy lokalną miarą zjawisk przyrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 26.04.2021 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Przy tak silnym wietrze, zawsze możesz wyjść przez okno. Okna otwierają się do wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 27.04.2021 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2021 Dobre drzwi otwierane do środka mają szczególne detale dostosowane do takiego układu i ich dowolny montaż nie musi być taki oczywisty. Dobre tak ale dobre zaczynają się od 7 tys wzwyż ale z zasady na drzwi tyle nigdy bym nie wydał bo nie , wolę3 razy wymienić np co 10 lat niż jedne które się :)znudzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 27.04.2021 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2021 Ten szatański plan jest zgodny z ogólnymi zaleceniami montażowymi. No to też tak sobie zamontuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts