Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poziom wód gruntowych

Recommended Posts

Witam, mam do was pytanie.

Jak w łatwy sposób poznać, że wody gruntowe są wysoko?

Byłem dziś na działce i potrzebowałem trochę piasku, no to biorę taczkę kopię, parę machnięć łopatą i woda sie leje, kopie troszke głębiej i za moment zółty piach. Woda co chwile napływała jak tylko przestałem kopać głębiej. Czy to może świadczyć o wysokim stanie wód?

Na polu za drogą czyli naprzeciwko trochę woda stała oraz na końcu dzialki - ok 80m dalej widać też że jest podmokły teren, nawet rośnie trzcina. Da sie tam chodzić jednak było grząsko. Rozmawiają z sąsiadem mówił, że wystarczy parę bloczków dać wyżej i później zrobić dla pewności spadek. Pani projektant zapewniała, że nie ma sensu robić badani geotechnicznych bo gdyby było coś z glebami nie tak to by miała to w warunkach zabudowy.

Zacząłem czytać na ten temat i obserwować przyrodę i widzę dominację olszy, brzózek. 100m dalej płynie rzeczka.

Wody polskie nie pisały żadnej wzmianki, jedyne co starostwo chciało jakiś dokument o melioracji lecz takowa u mnie nie występuje.

Kopałem ten dołek na samym końcu działki - działka szeroka na 100m a dom będzie stał 40m dalej. Czy może być tak że te 40m dalej wykopie dołek i będzie wszystko ok?

Proszę o jakieś rady. Co w przypadku wysokiego poziomu? Da się postawić na tym dom?

Pani projektant zapewniała, że nie ma sensu robić badani geotechnicznych bo gdyby było coś z glebami nie tak to by miała to w warunkach zabudowy.

Zmienić.

Co w przypadku wysokiego poziomu? Da się postawić na tym dom?

W większości przypadków tak.

Trzeba to odpowiednio uwzględnić w projekcie, konstrukcji, aby to zrobić trzeba wiedzieć jaki to grunt jest.

Przyda się też projektant co uprawnienia zdobył pracą i nauką a nie znalazł w chipsach.

W warunkach zabudowy nie było wzmanki o gruntach słabonośnych a więc projektantka przyjmuje że to są grunty pierwszej kategorii i nie ma nakazu robienia badań geotechnicznych. Pamiętam jak mówiła mi o tym że przyjmuje się że grunty są proste a proces weryfikacji następuje na etapie kopania fundamentów i wtedy powinien być wpis kierownika budowy.

Nie wiem jak mam do tego podchodzić. Może ja się na ziemi nie znam poprostu i panikuje.

Edytowane przez kamillop

Zwróć uwagę że oszczędności na etapie projektowania moga się zemścić na procesie wykonawczym. Masz niespodziankę w gruncie to dowiedz się co tam jest. To twój interes. Wejdzie ekipa wykopie dziurę, stworzy jezioro i padnie pytanie: Inwestorze co robimy? Wiec ty masz (MUSISZ) to wiedzieć wcześniej. Uncle Google-> twój powiat/miasto -> klick i wiesz do kogo dzwonić. Koszt badania - nie znany.

Pytanie czy wiertnica wjedzie na działkę, ale i czy wyjedzie?

Edytowane przez Bertha

Jutro zamawiam geotechnika.

Jeżeli w bliskiej okolicy stoi 7 domów to raczej nikt by się tam nie budował.

A jak wygląda sytuacja z kopaniem. Bo może panikuje.

Jak się kopie dół to jak ziemia powinna wyglądać? Powinna z niej się wydobywać woda czy nie?

Przy jakiej głębokości powinna się pokazać woda o tej porze roku? Dodam, że byłem na działce po opadach deszczu i kopałem w cieniu gdzie praktycznie nie ma słońca bo jest masa drzew.

Sąsiad ma staw obok oraz wykopanu rów - ma takie mini ranczo.

Zwróć uwagę że oszczędności na etapie projektowania moga się zemścić na procesie wykonawczym. Masz niespodziankę w gruncie to dowiedz się co tam jest. To twój interes. Wejdzie ekipa wykopie dziurę, stworzy jezioro i padnie pytanie: Inwestorze co robimy? Wiec ty masz (MUSISZ) to wiedzieć wcześniej. Uncle Google-> twój powiat/miasto -> klick i wiesz do kogo dzwonić. Koszt badania - nie znany.

Pytanie czy wiertnica wjedzie na działkę, ale i czy wyjedzie?

jeżdze po działce autem typu suv bez wiekszego problemu niezależnie od pory roku

Edytowane przez kamillop

Jak się kopie dół to jak ziemia powinna wyglądać? Powinna z niej się wydobywać woda czy nie?

Przy jakiej głębokości powinna się pokazać woda o tej porze roku? Dodam, że byłem na działce po opadach deszczu i kopałem w cieniu gdzie praktycznie nie ma słońca bo jest masa drzew.

jeżdze po działce autem typu suv bez wiekszego problemu niezależnie od pory roku

W wykopanym dole (na wysokośc chłopa) wody być nie powinno. Jeśli jest, znaczy że wody sa płytko. Ziemia może byc wilgotna, lecz nie kapiąca wodą.

Jeśli sąsiad ma staw to znaczy że wody jest dużo. Geolog niezbędny. Na spokojny sen i mieszkanie nie ma ceny.

u mnie na głębokości 8m nie ma wody, bo również robiłem badanie geotechniczne z powodu gliny na działce, w różnych miejscach pewnie będzie różnie, mój znajomy np ma wodę na głębokości 4m.

u mnie na głębokości 8m nie ma wody, bo również robiłem badanie geotechniczne z powodu gliny na działce, w różnych miejscach pewnie będzie różnie, mój znajomy np ma wodę na głębokości 4m.

wykopałem dołek. Pokazała mi się woda - wkładam kij i na ok 50cm jest woda w dołku po 5min. Rozumiem, że pewnie w takim wypadku płyta fundamentowa ? Dziwi mnie bo sasiad ma lawy lecz fundament wyciagniety na 4 bloczki ponad poziom ziemi.

W wykopanym dole (na wysokośc chłopa) wody być nie powinno.

To by w wielu miejscach domy nie powstały. U mnie woda na pół chłopa i na razie dom stoi.

Ale to fakt trzeba wiedzieć wcześniej i uwzględnić w projektowanym fundamencie.

Dziwi mnie bo sasiad ma lawy

Wiesz stopę ławy możesz mieć 60x30 a możesz mieć 100x40, od tego jest (1) badanie geologiczne + (2) konstruktor.

wykopałem dołek. Pokazała mi się woda - wkładam kij i na ok 50cm jest woda w dołku po 5min. Rozumiem, że pewnie w takim wypadku płyta fundamentowa ? Dziwi mnie bo sasiad ma lawy lecz fundament wyciagniety na 4 bloczki ponad poziom ziemi.

Po to się robi badania pod planowanym budynkiem aby sprawdzić grunt POD budynkiem a nie u sąsiada. Widziałem na własne oczy w inwestycji liniowej w gruncie z pozoru suchym , 3 metry dalej rósł las sosnowy, piaski , po wykorytowaniu tylko w jednym miejscu szerokość koło 5 metrów było kilka mocnych sączeń wody. 90% wykopu było sucho. Może przez Twoją działke idzie jakiś ciek podziemny. U sąsiada może nie być po nim śladu.