Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt do kosza i na nowo zaczyna się zabawa

Recommended Posts

Witam .

Z 281 stu. Dla mnie i żony to projekt bez wad. Zmieniłem okno kuchenne na duże tradycyjne i zlikwidowałem okienko w spiżarni. Dodałem dwa okna doświetlające garaż i nic więcej nie potrzeba do szczęścia. Zaczynam budowę w lipcu tak więc wszystko jeszcze przed nami. Pozdrawiam.

Z 281 stu.

Pomieszczenie techniczne za ścianą sypialni to słaby pomysł. Zwłaszcza, jak będzie tam pralka i/lub rekuperator i/lub inne niezbyt ciche urządzenia. Przy trzech sypialniach jedna łazienka, w której można się umyć to IMO zdecydowanie za mało.

Pomieszczenie techniczne za ścianą sypialni to słaby pomysł. Zwłaszcza, jak będzie tam pralka i/lub rekuperator i/lub inne niezbyt ciche urządzenia. Przy trzech sypialniach jedna łazienka, w której można się umyć to IMO zdecydowanie za mało.

Dom jest dla trzech osób. Wystarczy z naddatkiem. Pralka nie będzie problemem. Nie miałem jeszcze kontaktu z rekuperatorami. Nie wiem jak mogą wpływać na komfort akustyczny. Nie brałem tego pod uwagę. Mam nadzieję że nie będę żałował. Pozdrawiam.

Dom jest dla trzech osób. Wystarczy z naddatkiem. Pralka nie będzie problemem. Nie miałem jeszcze kontaktu z rekuperatorami. Nie wiem jak mogą wpływać na komfort akustyczny. Nie brałem tego pod uwagę. Mam nadzieję że nie będę żałował. Pozdrawiam.

Mój rekuperator (VentAxia 250) zawieszony w szafce na ścianie działowej z silikatu 12cm pomiędzy pomieszczeniem technicznym, a łazienką jest w tejże łazience kompletnie niesłyszalny.

jednym z ważniejszych kryteriów jest dach wielopołaciowy .

Myślałeś o tym by wziąć projekt w typie jaki narysowałam i przeprojektować w nim dach na czterospadowy?

Albo taki

https://dompasja.pl/arizona.html

(pokoje 11,15 zrobić równe)

arizona-rzut-wer.podstawowa.jpg

Edytowane przez Elfir

• 4 weeks później...

Elfir, dopiero przy Twoim projekcie dach był by bardzo "skomplikowany, ogromny, kosztowny" :) Nigdzie nie znalazłem pow. dachu, ale wg mnie dramat...

Mój finalny wybór: domidea 3w4 https://www.extradom.pl/projekt-domu-domidea-3-w4-WAC1108

Pow. użytkowa 150, pow. dachu 300 m2, zabudowy 230m2 (zmiana będzie dotyczyć układu pomieszczeń tj. wym. sypialni trzy po 15-16m2, jedna gościnna/gabinet do 10m2, brak schodów itd).

Kaizen, w którymś z kilku :) swoich postów mówił o stropie drewnianym - w tym projekcie właśnie zastosuję ten pomysł tj. wiązary drewniane, ocieplenie stropu 2x15 wełną, gips karton zamontowany do wiązarów.

Cena wiązarów jest wysoka (wstępnie 45k), ale oszczędzam na koszmarnie drogim stropie betonowym (stal 5,6 zł/kg!!!), ścianach nośnych i ociepleniu. Sumarycznie lepiej wychodzi (dodatkowo na plus drewno z certyfikatem).

Jedyna wątpliwość - czy kryć blachą, czy dachówką. Na takiej konstrukcji dachu będzie bardzo dużo odpadów z blachy i być może różnica pomiędzy ww. materiałami wcale nie będzie taka wysoka. Nie wiem jak z rozbieżnością odnośnie robocizny... :( ???