Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup 20-letniego domu

dejveet

Recommended Posts

Szanowni Państwo, stoję przed dużym wyzwaniem - zakup domu. Niestety do miejsca gdzie się przenoszę mam 1000 km, obejrzałem już kilka domów - do tej pory bez sukcesów. Zacząłem się interesować domami, które będą wymagały trochę wkładu finansowego i pracy, Trafiłem na taką ofertę, szukam dosyć długo informacji na temat tej "tradycyjnej" metody budowy - mur trójwarstwowy ze styropianem. Czy ta technologia ma jakieś ogromne wady? To ogłoszenie jest bardzo atrakcyjne cenowo, biorąc pod uwagę lokalizację i wielkość działki, jednak wisi już prawie 3 miesiące, co budzi moje wątpliwości i pozbawia chęci na kolejną 1000-kilometrową podróż. Na ostatnich zdjęciach widać ściany z zewnątrz. W skrócie - co jest z tym domem nie tak?

https://tryszczyn.nieruchomosci-online.pl/dom-wolnostojacy,podpiwniczony/22310355.html

Z góry dziękuję za wszelkie porady.

Witam

Najlepiej wynajmij miejscowego rzeczoznawcę - obejrzy wyda opinię będziesz wiedział co i jak.

Nie podoba mi się to co napisał w ofercie :

"Pomiędzy cegłami styropian 12."

patrząc na odległość lica elewacji do okna, oraz grubość ściany w kuchni do okna - nie ma szans aby tam było 12 cm styropianu- może by chciał ale brak cm.

Dom ma bardzo dużo mostków cieplnych co widać po elementach betonowych wychodzących ze ścian, trzeba wykonać elewacje , i na pewno ocieplić ten dom, dodatkowo kapitalny remont góry(brak jakichkolwiek zdjęć) cena prawie 600 tyś to dość dużo.

Dziękuję bardzo za pomoc. Tak jak podejrzewałem główny problem jest z tym trójwarstwowym murem i jakością wykonania ścian. Zapewne dlatego dom w tak atrakcyjnej okolicy nie jest sprzedany przez tak długi czas. Chętnie dołożyłbym co najmniej 150 tysięcy na remont, ale otrzymałem już opinie, że tak budowany dom, bez elewacji od nowości może być zawilgocony, konkretnie cegła. Nie wiem na ile w tym prawd, jednak po Twojej opinii raczej odpuszczam i eh, szukam dalej.

Niby 250m2 - a "salon" 22m2, pokoiki po 10-13m2, "duża" łazienka 3,8m2.

Zawsze mnie irytuje, że w ogłoszeniach mało kto wrzuca chociaż szkic układu pomieszczeń - ale wygląda to na malutkie mieszkanie z ogromnymi przestrzeniami pomocniczymi. Które nie wiadomo po co trzeba ogrzewać.