Kaizen 08.05.2021 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2021 Wklejasz cytaty nawet ich nie czytając? a chcesz merytorycznie dyskutować? Rozróżniasz ocieplenie od ogrzewania? I coś co jest szczególnie widoczne od mniej widoczne (a niewidoczność nie świadczy o nie istnieniu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.05.2021 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2021 Powtórzę po raz już chyba czwarty, spor tyczy się czy wełna może stykać się z membraną, trudno odpowiedzieć na Tobie na to pytanie?? rozróżniasz to co jest?? Czy dalej będziesz wyślizgiwał się od odpowiedzi jak rasowy polityk? A co wytłuściłem i na obrazku pokazałem w #2? Potem to wielokrotnie powtórzyłem - ciągle tego nie widzisz? To jeszcze tutaj kliknij EOsT z mojej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikos33 08.05.2021 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2021 Ma być tak, jak jest opisane i rozrysowanie tutaj Czyli podstawowym warunkiem prawidłowego działania takiego dachu jest wykonanie dwóch szczelin : górnej utworzonej przez kontrłatę i dolnej utworzonej przez materiał dystansujący (rys.2). Obie szczeliny muszą być drożne na całej swojej długości i muszą mieć sprawnie działający wlot i wylot dla powietrza atmosferycznego. Ważne, żeby na górze powietrze miało ujście. Wełna nie może dotykać membrany. Kizen Powiedz mi proszę w jaki sposób powietrze wydostanie się z tej dolnej szczeliny? O ile wykonanie szczeliny w dolnej części (wlot) jest wykonalne tak nie bardzo potrafię sobie wyobrazić wylot powietrza pod gąsiorami. Co trzeba by zrobić – brak ciągłości membrany pod gąsiorem żeby powietrze miało jak się wydostać? Przecież tak się nie da tego rozwiazac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.05.2021 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2021 (edytowane) Kizen Powiedz mi proszę w jaki sposób powietrze wydostanie się z tej dolnej szczeliny? http://dachy.info.pl/imgs_upload/photo/Dachy%202014/Dachy_12_2014/spych/7.jpg Ten inne warianty omówione tutaj czy tutaj Więcej wygooglasz wpisując "otwarta kalenica" Edytowane 8 Maja 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.05.2021 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2021 Czy znowu będziesz wił się jak piskorz i nie przyznasz mi racji że to dwie różne rzeczy i przy zastosowaniu membrany, membrany wysokoparoprzepuszczalnej nie robi się otwartej kalenicy. Czy jest deskowanie, czy nie ma - rozwiązanie kalenicy jest takie samo. Przykład, że nie robi różnicy (tajemnicze słowo "lub" - a schemat tak czy inaczej ten sam): http://www.dachowa.com.pl/pl/porady/folie-wstepnego-krycia-fwk/81,komin_w_dachu_z_fwk.html Swoją drogą skoro tak pilnujesz zaleceń producenta, to zwróć uwagę, kto to http://www.dachowa.com.pl/pl/porady/porady-dla-uzytkownikow/58,skroplina_postrachem_budujacych_sie.html http://www.dachowa.com.pl/pl/porady/folie-wstepnego-krycia-fwk/83,kosz_w_dachu_z_fwk.html O, ale to już było Wybrałem tamtą fotkę, bo ładnie było wszystko rozrysowane. Jak wolisz, to bez deskowania: http://dachy.info.pl/technika/czy-kontrlaty-sa-potrzebne-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 09.05.2021 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2021 Przy zastosowaniu taśmy kalenicowej pod gąsiorem, czy to na dachówkę, czy na blachodachówkę mówimy jeszcze o kalenicy otwartej, czy już zamkniętej, mimo, że taśma po środku mam membranę, która przepuszcza powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.05.2021 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2021 No widzisz Kaizen, dalej nie umiesz czytać ze zrozumieniem, przecież napisałem. Czyli Twoim zdaniem nie ma tematu i wszystko jest dobrze? To skąd wziął się ten wątek i kilka podobnych? Fakty są jakie są i tego nie zmienisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.05.2021 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2021 Z Tobą nie da się normalnie dyskutować, staram się bardzo ale moje starania spełzły na niczym. U vice versa. Masz dowody, że się leje - a przekonujesz, że nie ma prawa. Ukochałeś zalecenia producenta - ale jak podlinkowałem to zamykasz oczy i nie widzisz. U mnie w jednym miejscu robi się w mrozy mokro bo brak szczeliny między dwiema krokwiami bo ekipa od elewacji w tym miejscu dojechała styropianem do samej membrany Corotop Power. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 09.05.2021 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2021 Zgodnie ze sztuką budowlaną wentylacja musi być zachowana, a między folią dachową, a ociepleniem musi być szczelina umożliwiająca swobodną cyrkulację powietrza. Zgodnie ze sztuką budowlaną, w przypadku braku pełnego deskowania, szczelina wentylacyjna ma być nad membraną wysokoparoprzepuszczalną, a nie pod. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.05.2021 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2021 Co podlinkowałeś? Rysunki od producenta membran - tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 09.05.2021 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2021 Podejrzewam ,że masz folię wywiniętą na pas nadrynnowy i w powstałej kieszeni zbiera się woda ze skroplin To i ja się podepnę z moją sytuacją. Moim zdaniem dekarz wykonał mi strefę okapu co najmniej bardzo niedbale, albo wręcz błędnie. Zasadniczo membrana nie jest widoczna w rynnie, ale dotykając blachy nad rynną od spodu, można wyczuć, że membrana jest niemal "sklejona" z tą blachą, co raczej nie jest prawidłowe. Natomiast w niektórych rynnach membrana wystaje w rynnie, a następnie (idąc wzdłuż rynny) chowa się znowu pod blachą. Chyba będę musiał wziąć drabinę, obejść okap po całym obwodzie i przyjrzeć się sytuacji, a szczególnie szczelinie wentylacyjnej. Czy ktoś miałby tu coś do dodania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 11.05.2021 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 Że niby membrana jest tak dobrą termoizolacją, że pod nią jest inna temperatura, niz nad? Pod nią jest taka temperatura jaka w górnej warstwie wełny, o ile się z nią styka. Dlatego do ewnetualnej kondensacji dojdzie tam gdzie jest zimnej, czyli ponad membraną w szczelinie wentylacyjnej. Natomiast w niektórych rynnach membrana wystaje w rynnie, a następnie (idąc wzdłuż rynny) chowa się znowu pod blachą. Nie wiem co to ma na celu, skoro membrana i tak ulegnie szybkiej degradacji pod wpływem UV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 11.05.2021 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 To i ja się podepnę z moją sytuacją. Moim zdaniem dekarz wykonał mi strefę okapu co najmniej bardzo niedbale, albo wręcz błędnie. Zasadniczo membrana nie jest widoczna w rynnie, ale dotykając blachy nad rynną od spodu, można wyczuć, że membrana jest niemal "sklejona" z tą blachą, co raczej nie jest prawidłowe. [ATTACH=CONFIG]456401[/ATTACH] Natomiast w niektórych rynnach membrana wystaje w rynnie, a następnie (idąc wzdłuż rynny) chowa się znowu pod blachą. [ATTACH=CONFIG]456402[/ATTACH] Chyba będę musiał wziąć drabinę, obejść okap po całym obwodzie i przyjrzeć się sytuacji, a szczególnie szczelinie wentylacyjnej. Czy ktoś miałby tu coś do dodania? nie masz zbyt wysoko dachówek ?, w sensie nie powinny zachodzić trochę nad rynnę ?. Tak pytam bo schodzący śnieg z dachu teraz może oberwać rynnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts