Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mokra folia na dachu

Koveras

Recommended Posts

henrykow napisał:
Powtórzę po raz już chyba czwarty, spor tyczy się czy wełna może stykać się z membraną, trudno odpowiedzieć na Tobie na to pytanie?? rozróżniasz to co jest?? Czy dalej będziesz wyślizgiwał się od odpowiedzi jak rasowy polityk?

A co wytłuściłem i na obrazku pokazałem w #2?

Potem to wielokrotnie powtórzyłem - ciągle tego nie widzisz?

To jeszcze tutaj kliknij

EOsT z mojej strony.

Kaizen napisał:
Ma być tak, jak jest opisane i rozrysowanie tutaj

Czyli podstawowym warunkiem prawidłowego działania takiego dachu jest wykonanie dwóch szczelin : górnej utworzonej przez kontrłatę i dolnej utworzonej przez materiał dystansujący (rys.2). Obie szczeliny muszą być drożne na całej swojej długości i muszą mieć sprawnie działający wlot i wylot dla powietrza atmosferycznego.

attachment.php?attachmentid=454224

Ważne, żeby na górze powietrze miało ujście. Wełna nie może dotykać membrany.

Kizen Powiedz mi proszę w jaki sposób powietrze wydostanie się z tej dolnej szczeliny? O ile wykonanie szczeliny w dolnej części (wlot) jest wykonalne tak nie bardzo potrafię sobie wyobrazić wylot powietrza pod gąsiorami. Co trzeba by zrobić – brak ciągłości membrany pod gąsiorem żeby powietrze miało jak się wydostać? Przecież tak się nie da tego rozwiazac

nikos33 napisał:
Kizen Powiedz mi proszę w jaki sposób powietrze wydostanie się z tej dolnej szczeliny?

http://dachy.info.pl/imgs_upload/photo/Dachy%202014/Dachy_12_2014/spych/7.jpg

attachment.php?attachmentid=456254

Ten inne warianty omówione tutaj czy tutaj

Więcej wygooglasz wpisując "otwarta kalenica"

7.jpg

Edytowane przez Kaizen

henrykow napisał:

Czy znowu będziesz wił się jak piskorz i nie przyznasz mi racji że to dwie różne rzeczy i przy zastosowaniu membrany, membrany wysokoparoprzepuszczalnej nie robi się otwartej kalenicy.

Czy jest deskowanie, czy nie ma - rozwiązanie kalenicy jest takie samo.

Przykład, że nie robi różnicy (tajemnicze słowo "lub" - a schemat tak czy inaczej ten sam):

attachment.php?attachmentid=456256

attachment.php?attachmentid=456257

http://www.dachowa.com.pl/pl/porady/folie-wstepnego-krycia-fwk/81,komin_w_dachu_z_fwk.html

Swoją drogą skoro tak pilnujesz zaleceń producenta, to zwróć uwagę, kto to :)

http://www.dachowa.com.pl/pl/porady/porady-dla-uzytkownikow/58,skroplina_postrachem_budujacych_sie.html

http://www.dachowa.com.pl/pl/porady/folie-wstepnego-krycia-fwk/83,kosz_w_dachu_z_fwk.html

O, ale to już było :)

Wybrałem tamtą fotkę, bo ładnie było wszystko rozrysowane. Jak wolisz, to bez deskowania:

attachment.php?attachmentid=456258

http://dachy.info.pl/technika/czy-kontrlaty-sa-potrzebne-/

komin_w_dachu1.jpg

komin_w_dachu3.jpg

1.jpg

henrykow napisał:
Z Tobą nie da się normalnie dyskutować, staram się bardzo ale moje starania spełzły na niczym.

U vice versa. Masz dowody, że się leje - a przekonujesz, że nie ma prawa.

Ukochałeś zalecenia producenta - ale jak podlinkowałem to zamykasz oczy i nie widzisz.

U mnie w jednym miejscu robi się w mrozy mokro bo brak szczeliny między dwiema krokwiami bo ekipa od elewacji w tym miejscu dojechała styropianem do samej membrany Corotop Power.

RobertCentro napisał:
Zgodnie ze sztuką budowlaną wentylacja musi być zachowana, a między folią dachową, a ociepleniem musi być szczelina umożliwiająca swobodną cyrkulację powietrza.

Zgodnie ze sztuką budowlaną, w przypadku braku pełnego deskowania, szczelina wentylacyjna ma być nad membraną wysokoparoprzepuszczalną, a nie pod.

• Like 1

Jan P. napisał:
Podejrzewam ,że masz folię wywiniętą na pas nadrynnowy i w powstałej kieszeni zbiera się woda ze skroplin

To i ja się podepnę z moją sytuacją.

Moim zdaniem dekarz wykonał mi strefę okapu co najmniej bardzo niedbale, albo wręcz błędnie.

Zasadniczo membrana nie jest widoczna w rynnie, ale dotykając blachy nad rynną od spodu, można wyczuć, że membrana jest niemal "sklejona" z tą blachą, co raczej nie jest prawidłowe. :(

IMG_20210509_162119a.jpg

Natomiast w niektórych rynnach membrana wystaje w rynnie, a następnie (idąc wzdłuż rynny) chowa się znowu pod blachą.

IMG_20210509_160513a.jpg

Chyba będę musiał wziąć drabinę, obejść okap po całym obwodzie i przyjrzeć się sytuacji, a szczególnie szczelinie wentylacyjnej.

Czy ktoś miałby tu coś do dodania?

Kaizen napisał:
Że niby membrana jest tak dobrą termoizolacją, że pod nią jest inna temperatura, niz nad?

Pod nią jest taka temperatura jaka w górnej warstwie wełny, o ile się z nią styka. Dlatego do ewnetualnej kondensacji dojdzie tam gdzie jest zimnej, czyli ponad membraną w szczelinie wentylacyjnej.

Robinson74 napisał:

Natomiast w niektórych rynnach membrana wystaje w rynnie, a następnie (idąc wzdłuż rynny) chowa się znowu pod blachą.

Nie wiem co to ma na celu, skoro membrana i tak ulegnie szybkiej degradacji pod wpływem UV.

Robinson74 napisał:
To i ja się podepnę z moją sytuacją.

Moim zdaniem dekarz wykonał mi strefę okapu co najmniej bardzo niedbale, albo wręcz błędnie.

Zasadniczo membrana nie jest widoczna w rynnie, ale dotykając blachy nad rynną od spodu, można wyczuć, że membrana jest niemal "sklejona" z tą blachą, co raczej nie jest prawidłowe. :(

[ATTACH=CONFIG]456401[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]456402[/ATTACH]

Chyba będę musiał wziąć drabinę, obejść okap po całym obwodzie i przyjrzeć się sytuacji, a szczególnie szczelinie wentylacyjnej.

Czy ktoś miałby tu coś do dodania?

nie masz zbyt wysoko dachówek ?, w sensie nie powinny zachodzić trochę nad rynnę ?. Tak pytam bo schodzący śnieg z dachu teraz może oberwać rynnę