Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mokra folia na dachu

Koveras

Recommended Posts

Powtórzę po raz już chyba czwarty, spor tyczy się czy wełna może stykać się z membraną, trudno odpowiedzieć na Tobie na to pytanie?? rozróżniasz to co jest?? Czy dalej będziesz wyślizgiwał się od odpowiedzi jak rasowy polityk?

A co wytłuściłem i na obrazku pokazałem w #2?

Potem to wielokrotnie powtórzyłem - ciągle tego nie widzisz?

To jeszcze tutaj kliknij

EOsT z mojej strony.

Ma być tak, jak jest opisane i rozrysowanie tutaj

Czyli podstawowym warunkiem prawidłowego działania takiego dachu jest wykonanie dwóch szczelin : górnej utworzonej przez kontrłatę i dolnej utworzonej przez materiał dystansujący (rys.2). Obie szczeliny muszą być drożne na całej swojej długości i muszą mieć sprawnie działający wlot i wylot dla powietrza atmosferycznego.

attachment.php?attachmentid=454224

Ważne, żeby na górze powietrze miało ujście. Wełna nie może dotykać membrany.

Kizen Powiedz mi proszę w jaki sposób powietrze wydostanie się z tej dolnej szczeliny? O ile wykonanie szczeliny w dolnej części (wlot) jest wykonalne tak nie bardzo potrafię sobie wyobrazić wylot powietrza pod gąsiorami. Co trzeba by zrobić – brak ciągłości membrany pod gąsiorem żeby powietrze miało jak się wydostać? Przecież tak się nie da tego rozwiazac

Kizen Powiedz mi proszę w jaki sposób powietrze wydostanie się z tej dolnej szczeliny?

http://dachy.info.pl/imgs_upload/photo/Dachy%202014/Dachy_12_2014/spych/7.jpg

attachment.php?attachmentid=456254

Ten inne warianty omówione tutaj czy tutaj

Więcej wygooglasz wpisując "otwarta kalenica"

7.jpg

Edytowane przez Kaizen

Czy znowu będziesz wił się jak piskorz i nie przyznasz mi racji że to dwie różne rzeczy i przy zastosowaniu membrany, membrany wysokoparoprzepuszczalnej nie robi się otwartej kalenicy.

Czy jest deskowanie, czy nie ma - rozwiązanie kalenicy jest takie samo.

Przykład, że nie robi różnicy (tajemnicze słowo "lub" - a schemat tak czy inaczej ten sam):

attachment.php?attachmentid=456256

attachment.php?attachmentid=456257

http://www.dachowa.com.pl/pl/porady/folie-wstepnego-krycia-fwk/81,komin_w_dachu_z_fwk.html

Swoją drogą skoro tak pilnujesz zaleceń producenta, to zwróć uwagę, kto to :)

http://www.dachowa.com.pl/pl/porady/porady-dla-uzytkownikow/58,skroplina_postrachem_budujacych_sie.html

http://www.dachowa.com.pl/pl/porady/folie-wstepnego-krycia-fwk/83,kosz_w_dachu_z_fwk.html

O, ale to już było :)

Wybrałem tamtą fotkę, bo ładnie było wszystko rozrysowane. Jak wolisz, to bez deskowania:

attachment.php?attachmentid=456258

http://dachy.info.pl/technika/czy-kontrlaty-sa-potrzebne-/

komin_w_dachu1.jpg

komin_w_dachu3.jpg

1.jpg

Z Tobą nie da się normalnie dyskutować, staram się bardzo ale moje starania spełzły na niczym.

U vice versa. Masz dowody, że się leje - a przekonujesz, że nie ma prawa.

Ukochałeś zalecenia producenta - ale jak podlinkowałem to zamykasz oczy i nie widzisz.

U mnie w jednym miejscu robi się w mrozy mokro bo brak szczeliny między dwiema krokwiami bo ekipa od elewacji w tym miejscu dojechała styropianem do samej membrany Corotop Power.

Zgodnie ze sztuką budowlaną wentylacja musi być zachowana, a między folią dachową, a ociepleniem musi być szczelina umożliwiająca swobodną cyrkulację powietrza.

Zgodnie ze sztuką budowlaną, w przypadku braku pełnego deskowania, szczelina wentylacyjna ma być nad membraną wysokoparoprzepuszczalną, a nie pod.

• Like 1

Podejrzewam ,że masz folię wywiniętą na pas nadrynnowy i w powstałej kieszeni zbiera się woda ze skroplin

To i ja się podepnę z moją sytuacją.

Moim zdaniem dekarz wykonał mi strefę okapu co najmniej bardzo niedbale, albo wręcz błędnie.

Zasadniczo membrana nie jest widoczna w rynnie, ale dotykając blachy nad rynną od spodu, można wyczuć, że membrana jest niemal "sklejona" z tą blachą, co raczej nie jest prawidłowe. :(

IMG_20210509_162119a.jpg

Natomiast w niektórych rynnach membrana wystaje w rynnie, a następnie (idąc wzdłuż rynny) chowa się znowu pod blachą.

IMG_20210509_160513a.jpg

Chyba będę musiał wziąć drabinę, obejść okap po całym obwodzie i przyjrzeć się sytuacji, a szczególnie szczelinie wentylacyjnej.

Czy ktoś miałby tu coś do dodania?

Że niby membrana jest tak dobrą termoizolacją, że pod nią jest inna temperatura, niz nad?

Pod nią jest taka temperatura jaka w górnej warstwie wełny, o ile się z nią styka. Dlatego do ewnetualnej kondensacji dojdzie tam gdzie jest zimnej, czyli ponad membraną w szczelinie wentylacyjnej.

Natomiast w niektórych rynnach membrana wystaje w rynnie, a następnie (idąc wzdłuż rynny) chowa się znowu pod blachą.

Nie wiem co to ma na celu, skoro membrana i tak ulegnie szybkiej degradacji pod wpływem UV.

To i ja się podepnę z moją sytuacją.

Moim zdaniem dekarz wykonał mi strefę okapu co najmniej bardzo niedbale, albo wręcz błędnie.

Zasadniczo membrana nie jest widoczna w rynnie, ale dotykając blachy nad rynną od spodu, można wyczuć, że membrana jest niemal "sklejona" z tą blachą, co raczej nie jest prawidłowe. :(

[ATTACH=CONFIG]456401[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]456402[/ATTACH]

Chyba będę musiał wziąć drabinę, obejść okap po całym obwodzie i przyjrzeć się sytuacji, a szczególnie szczelinie wentylacyjnej.

Czy ktoś miałby tu coś do dodania?

nie masz zbyt wysoko dachówek ?, w sensie nie powinny zachodzić trochę nad rynnę ?. Tak pytam bo schodzący śnieg z dachu teraz może oberwać rynnę