czester15.30 08.05.2021 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2021 Witam serdecznie forumowiczów . Dom stary parterowy modernizowany w tamtym roku .Ściany podwójne pustaki żużlobetonowe , ocieplone 15 cm. styropianem grafitowym . Fundamenty aż do samej ławy 12 cm . styropianem zielonym . Na pierwszym stropie parterze różne grubości styropianu podłogowego z racji nierównego stropu , około 5 cm . , czasami więcej , dosyć gruba wylewka , ogrzewanie podłogowe . Na drugim stropie , poddasze niezamieszkane 30 cm wełny o najlepszym parametrze , okna plastiki zmienione w 2000 r. , niespełniające współczesnych norm . Ogrzewanie PC powietrzna . Piwnica jest niska , z racji tego , że posadzka została dolewana ze trzy razy . Dawniej był wyższy poziom wód gruntowych i na wiosnę stała woda u mnie i u sąsiadów . Rozważam doklejenie twardego styropianu do pierwszego stropu od dołu w piwnicy o grubości 2 cm. ( czyli sufit w piwnicy ) .Czy takie doklejenie wpłynie na mniejsze zużycie prądu przez PC ? Czy to dobry pomysł " zamknąć " pierwszy strop z dwóch stron styropianem , czy on musi oddychać ? Ps. Stropy betonowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czester15.30 23.06.2021 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 To jak ? Nikt nie potrafi podpowiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 25.06.2021 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Sam miałbym wątpliwości, ale gdyby piwnica była sucha, wentylowana to dałbym ocieplenie od dołu ale nie 2 a 5-6cm.Jeżeli jest czasem wilgoć to po prostu masz częściowo ogrzewaną piwnicę od góry.Jak mi podasz powierzchnię i różnicę temperatur (podłogówka i piwnica) to wyliczę Ci starty. Pamiętaj, że ciepło ze swej natury ucieka szybciej do góry niż na dół. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czester15.30 25.06.2021 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Od dołu mogę dać tylko 2 - 3 cm , bo i tak od góry trzeba będzie podciąć skrzydła drzwiowe ( ten górny " felc " ) .Temperatura w piwnicy ostatniej mroźnej zimy stała 14 stopni . Powierzchnia bez ścian 75 metrów kwadratowych . Temperatura podłogówki według krzywej grzewczej 0,3 . Temperatura w domu stała niecałe 22 stopni . W łazience w mrozy o jeden stopień wyżej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czester15.30 25.06.2021 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Dzięki za chęć wyliczenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 27.06.2021 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 (edytowane) Potrzebuję temperaturę podłogi -jaką chcesz aby wrzucić do wyliczenia. Czy 25* czy 30*C?Dla 2-3cm uważam, że mało to opłacalne ocieplenie. I tak dla 75m2 -dla róznicy temperatur (między wylewką z ogrzewaniem podłogowym a piwnicą):20kelwin (*C) -przewodność 940 Wat23kelwin -strata 1083 Waty = ok.1kW (jak dodasz 3cm styro to będzie ok 700Wat)30Kelwin (*C) -przewodność 1310 Wat Takie są straty.Z reguły max temp podłogówki to 30*C a min. temp gruntu w piwnicy to ok 7* Edytowane 27 Czerwca 2021 przez Tolo74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.06.2021 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Witam serdecznie forumowiczów . Dom stary parterowy modernizowany w tamtym roku .Ściany podwójne pustaki żużlobetonowe , ocieplone 15 cm. styropianem grafitowym . Fundamenty aż do samej ławy 12 cm . styropianem zielonym . Na pierwszym stropie parterze różne grubości styropianu podłogowego z racji nierównego stropu , około 5 cm . , czasami więcej , dosyć gruba wylewka , ogrzewanie podłogowe . Na drugim stropie , poddasze niezamieszkane 30 cm wełny o najlepszym parametrze , okna plastiki zmienione w 2000 r. , niespełniające współczesnych norm . Ogrzewanie PC powietrzna . Piwnica jest niska , z racji tego , że posadzka została dolewana ze trzy razy . Dawniej był wyższy poziom wód gruntowych i na wiosnę stała woda u mnie i u sąsiadów . Rozważam doklejenie twardego styropianu do pierwszego stropu od dołu w piwnicy o grubości 2 cm. ( czyli sufit w piwnicy ) . Czy takie doklejenie wpłynie na mniejsze zużycie prądu przez PC ? Czy to dobry pomysł " zamknąć " pierwszy strop z dwóch stron styropianem , czy on musi oddychać ? Ps. Stropy betonowe . JAk najbardziej może się wykraplać woda od dołu stropu w piwnicy. 2 cm to trochę jednak mało jak na termoizolację. Jeśli dobrze zrozumiałem, nie możesz dać więcej, bo drzwi piwniczne "haczyłyby" o niego. Możesz jednak dać wszędzie poza strefą otwarcia drzwi dużo więcej styropianu, np 10-15 cm. Oczywiście będzie mostek termiczny, ale tylko ok 0,5 m2. To tylko leczenie objawowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czester15.30 27.06.2021 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 (edytowane) Potrzebuję temperaturę podłogi -jaką chcesz aby wrzucić do wyliczenia. Czy 25* czy 30*C? Dla 2-3cm uważam, że mało to opłacalne ocieplenie. I tak dla 75m2 -dla róznicy temperatur (między wylewką z ogrzewaniem podłogowym a piwnicą): 20kelwin (*C) -przewodność 940 Wat 23kelwin -strata 1083 Waty = ok.1kW (jak dodasz 3cm styro to będzie ok 700Wat) 30Kelwin (*C) -przewodność 1310 Wat Takie są straty. Z reguły max temp podłogówki to 30*C a min. temp gruntu w piwnicy to ok 7* Podłogówka , a w zasadzie bufor z którego idzie zasilenie przy - 20 stopniach C. wskazywał 29,2 stopni C . Gdy było cieplej na dworze to temperatura zasilenia podłogówki z bufora była niższa . Tyle potrafię odpowiedzieć na to pytanie . Przepraszam najmocniej , nie za bardzo znam się na tym . Strata bez styropianu to 1 KW ciepła , ale na dobę przy 75 metrach kwadratowych ? Edytowane 27 Czerwca 2021 przez czester15.30 zapomniałem coś dopisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czester15.30 27.06.2021 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 JAk najbardziej może się wykraplać woda od dołu stropu w piwnicy. 2 cm to trochę jednak mało jak na termoizolację. Jeśli dobrze zrozumiałem, nie możesz dać więcej, bo drzwi piwniczne "haczyłyby" o niego. Możesz jednak dać wszędzie poza strefą otwarcia drzwi dużo więcej styropianu, np 10-15 cm. Oczywiście będzie mostek termiczny, ale tylko ok 0,5 m2. To tylko leczenie objawowe. Teraz przyjrzałem się wszędzie mogę dać piątkę styro , tylko przy dwóch drzwiach trójkę . Jeśli będę ocieplał to zrobię przy dwóch drzwiach mniejszą grubość styropianu . Mówisz , że takie ocieplenie może grozić jakimś grzybem itd. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.06.2021 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 (edytowane) Teraz przyjrzałem się wszędzie mogę dać piątkę styro , tylko przy dwóch drzwiach trójkę . Jeśli będę ocieplał to zrobię przy dwóch drzwiach mniejszą grubość styropianu . Mówisz , że takie ocieplenie może grozić jakimś grzybem itd. ? Bardzo możliwe. Może zamiast 5 cm styro daj 5 cm twardej wełny elewacyjnej plus jakąś wentylację piwnicy? Cieńsza wełna jest nieproporcjonalnie droższa (per 1 cm) niż taka 5 cm, więc nie ma sensu dawanie mniej niż taka grubość. Szkoda, zę nie sprawdziłeś temperatur ścian i stropu w piwnicy podczas zimy, najlepiej pirometrem. PRzydałaby się też wiedza nt wilgotności względnej w tym czasie. Tak to strzelanie na ślepo, ale myślę, że o wentylację piwnicy i tak warto zadbać. Edytowane 27 Czerwca 2021 przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czester15.30 27.06.2021 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 myślę, że o wentylację piwnicy i tak warto zadbać. Po sezonie grzewczym , a nawet jak już kończy się , to piwnica wentylowana jest poprzez otwarte drzwi i uchylone okienka okienka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.06.2021 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Po sezonie grzewczym , a nawet jak już kończy się , to piwnica wentylowana jest poprzez otwarte drzwi i uchylone okienka okienka . A w czasie zimy? Woda w termoizolacji może się pojawić dość szybko i wtedy ta wełna zmieni się w gąbkę. Do symulacji takich zjawisk służy program WUFI - jest darmowa wersja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czester15.30 27.06.2021 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 (edytowane) A w czasie zimy? Woda w termoizolacji może się pojawić dość szybko i wtedy ta wełna zmieni się w gąbkę. Do symulacji takich zjawisk służy program WUFI - jest darmowa wersja. Ta ostatnia zima to moja pierwsza z PC powietrzną , okienka miałem pozamykane nierozhermetyzowane . Wcześniej musiałem mieć mocno rozszczelnione gdyż był piec na węgiel , a żadnej kratki w piwnicy nie ma . Kiedyś gdy wymieniłem stare okienka drewniane na plastiki , to gdy paliłem w piecu , to jakiś swąd nieopisany w piwnicy . szybko zatrybiłem i roszczelniłem okna plastikowe , pomogło i tlenu było wystarczająco dla " pieca " . Ogólnie myślałem latem gdy strop jest suchy przykleić styropian , dać siatkę z klejem i żywicę taką jak na zewnątrz elewacji . Taka siatka i żywica powinna chronić przed wilgocią z zewnątrz , ale z wewnątrz nie wydostanie się jeśli jest w stropie . Tu rodzi się następny problem , moja mama lubi coś piec latem w piwnicy i jedyna wentylacja to pootwierane okienka i drzwi . Edytowane 27 Czerwca 2021 przez czester15.30 zapomniałem dopisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.06.2021 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 (edytowane) Ta ostatnia zima to moja pierwsza z PC powietrzną , okienka miałem pozamykane nierozhermetyzowane . Wcześniej musiałem mieć mocno rozszczelnione gdyż był piec na węgiel , a żadnej kratki w piwnicy nie ma . Kiedyś gdy wymieniłem stare okienka drewniane na plastiki , to gdy paliłem w piecu , to jakiś swąd nieopisany w piwnicy . szybko zatrybiłem i roszczelniłem okna plastikowe , pomogło i tlenu było wystarczająco dla " pieca " . Ogólnie myślałem latem gdy strop jest suchy przykleić styropian , dać siatkę z klejem i żywicę taką jak na zewnątrz elewacji . Taka siatka i żywica powinna chronić przed wilgocią z zewnątrz , ale z wewnątrz nie wydostanie się jeśli jest w stropie . Tu rodzi się następny problem , moja mama lubi coś piec latem w piwnicy i jedyna wentylacja to pootwierane okienka i drzwi . Ja pierd*lę, masz szczęście, że żyjesz, bo mogłeś się zaczadzić. Piszesz, że latem strop jest suchy, a co zimą? Jest wilgotny? Jeśli tak, to możesz być pewien, że nałożenie styropianu zamknie część wilgoci w stropie. Wtedy może się ziścić czarny scenariusz z grzybem w strefie przypodłogowej w pomieszczeniach nad piwnicą. Twój pomysł jest moim zdaniem kompletnie nietrafiony - przed jaką wilgocią z zewnątrz chcesz się chronić? Taki problem występuje tylko w okresach przejściowych zima-lato oraz wilgotnych latach, gdy gorące wilgotne powietrze wpada do piwnicy i kondensuje na chłodniejszych przegrodach. Zimą powietrze jest z natury bardziej suche niż we wnętrzu, więc para wodna będzie migrować z mieszkania w kierunku piwnicy i to jest problem, bo jak jej nie będziesz wystarczająco intensywnie wentylował, to może (para wodna) osiągnąć punkt rosy i się skroplić. Jest szansa na jakiś wentylatorek w piwnicy? Masz przecież komin dymowy po kotle. Edytowane 27 Czerwca 2021 przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czester15.30 27.06.2021 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 (edytowane) Jest szansa na jakiś wentylatorek w piwnicy? Masz przecież komin dymowy po kotle. To niezły pomysł , nie pomyślałem o tym . Do komina dymnego jedna podłączyłem na strychu " odpowietrzenie kanalizacji " , taka zwykła rura pięćdziesiątka PCV , jeśli zrobię kratkę w piwnicy w kominie , to szambem nie będzie walić , tylko chyba sadzą z komina przy wentylacji grawitacyjnej . Czy po zrobieniu kratki w kominie trzeba będzie w zimie rozszczelniać okienka ? P.S. Zimą strop też był suchy , chodzi mi o wilgoć w wewnątrz stropu jeśli ona jest . Edytowane 27 Czerwca 2021 przez czester15.30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.06.2021 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 To niezły pomysł , nie pomyślałem o tym . Do komina dymnego jedna podłączyłem na strychu " odpowietrzenie kanalizacji " , taka zwykła rura pięćdziesiątka PCV , jeśli zrobię kratkę w piwnicy w kominie , to szambem nie będzie walić , tylko chyba sadzą z komina przy wentylacji grawitacyjnej . Czy po zrobieniu kratki w kominie trzeba będzie w zimie rozszczelniać okienka ? P.S. Zimą strop też był suchy , chodzi mi o wilgoć w wewnątrz stropu jeśli ona jest . Nic z tego nie zrozumiałem To nie jest odpowietrzenie kanalizy, tylko napowietrzenie i tak na szybko to nie mam pojęcia, czy zawsze, niezależnie od warunków pogodowych w piwnicy nie będzie śmierdzieć od szambem. Przecież czasem powietrze w wentylacji grawitacyjnej potrafi się cofnąć do wnętrz (zwłaszcza latem). Myślałem raczej o wentylatorze niewielkiej mocy, mocowanego w kominie dymowym, który by wymuszał wentylację cały czas. Tak, okna trzeba rozszczelnić, żeby świeże powietrze miało którędy wejść do piwnicy. Nie wiem jaki masz rozkłąd powmieszczen w tej piwnicy, ale zadbałbym o wentylację każdego pomieszczenia, a nie tylko tych, gdzie są okienka. Strop ma zawsze jakąś zawartość wilgoci, jak każda przegroda w budynku. Ważne, żeby sie woda na nim nie skraplała w czasie klejenia tej wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czester15.30 27.06.2021 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 [quote=Ratpaw;8063743. Nie wiem jaki masz rozkłąd powmieszczen w tej piwnicy, ale zadbałbym o wentylację każdego pomieszczenia, a nie tylko tych, gdzie są okienka.Strop ma zawsze jakąś zawartość wilgoci, jak każda przegroda w budynku. Ważne, żeby sie woda na nim nie skraplała w czasie klejenia tej wełny. Mogę dać w sumie dwie kratki po obu stronach komina , każda kratka będzie miała czerpnię w postaci rozszczelnionego okienka , układ w piwnicy ok , bo otworzę jedne drzwi , a zresztą nie muszę bo i tak nie są szczelne . Jeśli przykleję twardą wełnę to mam dawać na nią siatkę z takim klejem do elewacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.06.2021 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Jeśli przykleję twardą wełnę to mam dawać na nią siatkę z takim klejem do elewacji ? Nie musisz, ale możesz dać, żeby się nie pyliła. Jak sufit jest nisko, to pewnie co chwila ktoś w nią uderzy głową. Raczej skup się na zagruntowaniu podłoża pod klej do wełny, zeby to wszystko nie odpadło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 28.06.2021 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Daj sobie spokój z tym ociepleniem.Bez ocieplenia masz:-wyższą pownicę-Dobrze utrzymany strop-Cieplejszą nieco piwnicę-Brak jakiejkolwiek pracyStarty:-ogrzewanie w duże mrozy około 400Wat 400Wat = 0,4kWh / godzinę = 9kWh / dobę -Tylko w duże mrozyGdybys grzał prądem to po dociepleniu zaoszczędzisz 6zł na dzień, jak gazem to 2zł na dzień, przypomnę, że tylko w duże mrozy. Ociepliłbym pod łazienką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czester15.30 28.06.2021 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Daj sobie spokój z tym ociepleniem. Bez ocieplenia masz: -wyższą pownicę -Dobrze utrzymany strop -Cieplejszą nieco piwnicę -Brak jakiejkolwiek pracy Starty: -ogrzewanie w duże mrozy około 400Wat 400Wat = 0,4kWh / godzinę = 9kWh / dobę -Tylko w duże mrozy Gdybys grzał prądem to po dociepleniu zaoszczędzisz 6zł na dzień, jak gazem to 2zł na dzień, przypomnę, że tylko w duże mrozy. Ociepliłbym pod łazienką. Więc ocieplę tylko pod łazienką , akurat niewielkie pomieszczenie tam gdzie była kotłownia . Może w tak niewielkim pomieszczeniu przykleić twardy styrodur frezowany o dać spokój z nakładaniem siatki ? Mam nadzieję , że cięższy styrodur będzie trzymał się bez kołków do styropianu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts