Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy dom pytanie

fedor1921

Recommended Posts

Witam rozważam kupno domu w stanie surowym zamkniętym , moje pytanie brzmi czy warto dopłacić developerowi oby doprowadził do stanu developerskiego, czy "samemu" zorganizować firme/ ekipe która sie tym zajmie ?Jak wychodzi korzystniej ? I ile powinno to mniej wiecej kosztować ? DOm ok 130m2 w tym garaż 17m2

-DANE TECHNICZNE

- konstrukcja murowana o stropach żelbetowych

- ławy fundamentowe żelbetowe z betonu żwirowego

- ściany: bloczki z betonu komórkowego

- dachówka ceramiczna

- ocieplenie styropianem i wełną mineralną

- zastosowano izolacje: akustyczną, przeciwwilgociową, termiczną, paroprzepuszczalną, paroszczelną.

Cena obejmuje działkę, dom w stanie surowym zamkniętym z doprowadzonymi mediami do budynku z wykonanym ociepleniem i elewacją, bramą wjazdową, balkon

Z góry dziękuje za odp , gdyż to zupelnie nie moja profesja i jestem bez pojecia :D

Z góry dziękuje za odp , gdyż to zupelnie nie moja profesja i jestem bez pojecia :D

No, też jasnowidzem nie jestem.

A dużo zależy od standardu. Co innego, jak będzie PC i rekuperacja, co innego jak najtańszy kocioł gazowy i WG. Inne instalacje też mogą znacząco różnić się ceną. Może być bida rozdzielnica z atrapą SPD, jedną różnicówką i kilkoma esami - a może być 10x droższa. Mogą być po dwa gniazdka na pokój, może być po 10.

ekipy musisz koordynować, nadzorować i często samemu kupować materiały. Musisz też zorganizować kierbuda.

Deweloper jest dla tych, co nie mają na to czasu.

Ale!

Zwykle jest tak, że pańskie oko konia tuczy. Danie wolnej ręki i pełne zaufanie deweloperowi może skończyć się głębokim rozczarowaniem, jeśli okaże się niesolidny.

Wiec musisz mieć pewność co do jakości jego prac.

Co do instalacji elektrycznej - musisz sobie rozplanować zagospodarowanie wnętrz.

Albo wynająć architekta wnętrz, który to zrobi za ciebie.