Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy Polski Ład dom do 70m2

gt12345

Recommended Posts

Może zakończycie tą dyskusje o gwiazdkach i wrócimy do tematu ładu?

Większość z tu obecnych buduje, budowało lub planuje budowę, budujemy wg wytycznych spełniamy normy cieplne, stosujemy zgodne z normami kotły do ogrzewania ogólnie spełniamy szereg drogich wymogów, nie tylko projekt i kierownika. Teraz ogłoszony ład, i nie trzeba nic spełniać? Znaczy za płotem może mi ktoś postawić budynek nie ocieplony, wstawi kopciucha i będzie dymił okrągły rok? To ten nowy ład? Kto i jak "zmusi" takiego budującego jakby poza systemem do stosowania rozwiązań które nie utrudnią życia innym?

• Odpowiedzi 153
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Teraz ogłoszony ład, i nie trzeba nic spełniać? Znaczy za płotem może mi ktoś postawić budynek nie ocieplony, wstawi kopciucha i będzie dymił okrągły rok?

Już można zauważyć w wypowiedziach niektórych polityków i drążeń dziennikarskich, ze może to nie być dowolny budynek 70-90m2, tylko cos z listy dostępnych, zatwierdzonych projektów rządowych, ministerialnych.

To ten nowy ład? Kto i jak "zmusi" takiego budującego jakby poza systemem do stosowania rozwiązań które nie utrudnią życia innym?

Pojęcia nie mam tylko kto by miał przypilnować, ze to budynek "z listy".

Może zakończycie tą dyskusje o gwiazdkach i wrócimy do tematu ładu?

Większość z tu obecnych buduje, budowało lub planuje budowę, budujemy wg wytycznych spełniamy normy cieplne, stosujemy zgodne z normami kotły do ogrzewania ogólnie spełniamy szereg drogich wymogów, nie tylko projekt i kierownika. Teraz ogłoszony ład, i nie trzeba nic spełniać? Znaczy za płotem może mi ktoś postawić budynek nie ocieplony, wstawi kopciucha i będzie dymił okrągły rok? To ten nowy ład? Kto i jak "zmusi" takiego budującego jakby poza systemem do stosowania rozwiązań które nie utrudnią życia innym?

To jest bardzo, ale to bardzo dobre pytanie. Niestety pozostanie bez odpowiedzi, ale może da niektórym do myślenia.

Edytowane przez domino34

Już można zauważyć w wypowiedziach niektórych polityków i drążeń dziennikarskich, ze może to nie być dowolny budynek 70-90m2, tylko cos z listy dostępnych, zatwierdzonych projektów rządowych, ministerialnych.

Pojęcia nie mam tylko kto by miał przypilnować, ze to budynek "z listy".

Nikt nie przypilnuje bo ma być brak kierownika, brak DB, a to że projekt rządowy, budujący sobie zmodyfikuje po swojemu.

Przecież to obiecnaki macanki a głupiemu ....! Durne obietnice a gdzie zmiany w przepisach? W prawie budowlanym, w ustawie o planowaniu przestrzennym - MPZP i WZ, WT i wielu innych?

Pan Mietek spod baru vis a vis, nawet mocno napity gada sensowniej od gadających głów w telewizorii .

Niesamowite rzeczy wypisujesz, zmiany w przepisach? ależ po co zmiany przepisów przecież wystarczy śledzić publikatory:D

I teraz to samo wyprodukowali z Turowem. Że jak się kopie dziurę w ziemi to powstaje lej depresyjny wie każdy średnio rozgarnięty uczeń. Czesi od kliku lat sygnalizowali że mają problemy z wodą w studniach i ma to związek z kopalnią wungla brunatnego. Były pisma między hetmanem (odpowiednik wojewody) kraju libereckiego a wojewodą dolnośląskim, jakieś rozmowy i nic tego nie wynikło. Potem władze PL przedłużyły koncesję dla kopalni o kolejne 6 lat bez konsultacji, w domyśle mamy was narodzie sąsiedni tam gdzie słońce nie dochodzi. Czyli z rozmów nici, armat w dzisiejszych czasach w naszych okolicach nie wystawia się, więc Czesi złożyli skargę do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w Luksemburgu a ten wydał postanowienie zabezpieczające. Analogicznie jak w przypadku wycinki Puszczy Białowieszczańskiej. I teraz panika. A wystarczyło rozmawiać, rozmawiać ze skutkiem. A tak zmarnowano pięć lat. Póki co kurs firmy spadł a niektórym robi się gorąco tam gdzie plecy kończą swą szlachetną nazwę. No to masz co chciałeś Grzegorzu Dyndało.

Jesli pytający zapisze się do wiodącej siły narodu, to przestanie się pytać o takie bzdety jak pozwolenie, projekty czy jakieś tam przepisy.. Wybuduje chatką pierwszą, drugą nad morzem a trzecią nad Morskim okiem. Chyba że z helikopterem słowackiej firmy, to nawet w Dolinie Pięciu Stawów. Byle szybko bo wybory tuż, tuż!

Powiedzmy sobie tu głośno i wyraźnie...

KIEDYŚ robotnik wiedział co robi.

TECHNIK dowodził setką robotników i wiedział co robi.

INZYNIER dowodził budowaniem tam, mostów, wiezowców...

No i... WIEDZAŁ CO ROBI!!!

A dziś?

Przecietny KB nie bardzo wie co podpisuje i po co...

Adam M.

Jesli pytający zapisze się do wiodącej siły narodu, to przestanie się pytać o takie bzdety jak pozwolenie, projekty czy jakieś tam przepisy.. Wybuduje chatką pierwszą, drugą nad morzem a trzecią nad Morskim okiem. Chyba że z helikopterem słowackiej firmy, to nawet w Dolinie Pięciu Stawów. Byle szybko bo wybory tuż, tuż!

Pytający jakby był wszechwiedzący to nie zadał by takiego pytania to raz a dwa to że zadał jak widać dla niektórych banalne pytanie nie oznacza że można tu kasztanić poza tematem.

8 stron napisanych w banalnym temacie z czego 6 stron nie na temat, no nieźle, ciekawe jak na to zapatruje się Redakcja.

Klikalność się liczy, tak jak gdzie indziej frekwencja czyli po prostu tłumy.

Temat jest dęty tak jak wszystkie obietnice polityków. Ze starych tematów o które po 6 latach można zapytać: Gdzie setki tysięcy mieszkań wybudowanych przez firmy państwowe? Gdzie milion samochodów na bateryjkę? Tak na marginesie elektryków. Czy wiecie że strażacy nie mają technologii ugaszenia płonącego samochodu elektrycznego? Nie da się. Jedyne co mogą, to pozwolić mu się bezpiecznie spalić. Szwedzi opracowali technologię - płonący pojazd zatapia się w odkrytym kontenerze z wodą, aby spalił się bez zagrożenia dla otoczenia. Dlatego pojawiają się już zakazy wjazdu elektryków na parkingi podziemne, tak jak dla gazowców. Trudne koszta raczkującego postepu.

Edytowane przez Bertha
Temat jest...

Czy Ty kiedykolwiek budowałeś dom na zgłoszenie, np. taki 35mm2?

Wystarczy przecież aby w tym zgłoszeniu trzeba było określić sposób ogrzewania domu.

Ale wszyscy, Ty też, zadajecie pytania na które odpowiedź będzie dopiero jak powstaną zapisy w Prawie Budowlanym i innych rozporządzeniach.

Proponuję więc poczekać i nie nakręcać się teraz bez sensu i bez podstaw w czymkolwiek.

Nie, nie budowałem w życiu nie widziałem na oczy budowy. Durne pytanie.

Jakie znaczenie ma druczek w którym cos deklarujesz jak nikt tego nie zweryfikuje bo budynek będzie poza systemem ?

Nie wiem jakie masz doświadczenie w budownictwie szczególnie w systemie gospodarczym realizowanym na pozwolenie ale powiedzmy w trybie mocno oszczędnym przez kogoś komu sie wydaje ze "zna się na budowlance". Wiesz co taki inwestor obecnie uważa, że 5-8cm styropianu to za dużo bo on mieszka bez i jest ok. Na pytanie ile masz stopni w domu zimą, 16-17 jemu pasuje, żona mówi ze siedzi w 2 kocach.

Rozmowa z dziś tel do mnie i słyszę "uparłeś sie na to że ma być różnicowa". Odpowiedziałem, nie ja, tak masz w projekcie....... to dla bezpieczeństwa użytkowników - córka jego z wnukami będzie tam mieszkać. Elektryka zrobiona jak 30-40 lat temu - obecnie w mieszkaniach są większe skrzynki z bezpiecznikami niż użył w domku. Zgadnij czy to rozumie? Nie, robi pewne rzeczy bo MUSI.

Zestaw takiego człowieka ze zgłoszeniem i masz kopciucha za płotem bo on nie będzie wydawał kasy.

Mam świadomość że nie ma żadnych prawnych wytycznych tego stanu rzeczy, ale jak się ukarzą ustawy to dyskusje nic nie wnoszą. A tak rzeczowa dyskusja moze być gdzieś zauważona. Nie koniecznie ta tu, ale może na jakimś forum czy grupie ktoś poczyta zanim stworzy nowe prawo.

Nadal uważam że to pomysły są groźne i cofają nasze budownictwo.

Kolejne przykłady jak biurwa potrafi zniszczyć najlepsze pomysły, zamiary. Zamiast wprowadzić regulacje dotyczące kultury palenia , uczynić aby nie trucie było bardziej opłacalne niż spalanie śmieci ,nie przez kary ,a cenę opału.

Tak i ten domek 70 m zostanie kompletnie obwarowany przepisami wykonawczymi i widzimisię decyzyjnych biurw