Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy Polski Ład dom do 70m2

gt12345

Recommended Posts

Świadomość i dobry przykład. Może gdyby ZAMIAST bzdur w wymiarze dwóch godzin tygodniowo w szkole pokazywać i uczyć na przykładach jak każdy może dbać o środowisko? Że świat to nie tylko gdzieś daleko jakieś akcje sprzątania raz w roku czy dzień bez samochodu raz w roku na pokaz lecz to co robimy tu w najbliższej okolicy? (Wiem - prościej jest zlikwidowac komunikację publiczną co szczególnie widać w Polsce - pseudo oszczędnosci oraz wielka i mała polityka czyli KASA - jej brak) . Że za płot i o rzeki śmieci się nie rzuca, że trawa z kosiarki wywalona do rowu jest śmieciem lecz w kompostowniku moze być przydatna? Że idąc na wycieczkę, po zjedzeniu posiłku opakowania zabieramy ze soba a nie rzucamy pod krzaki? Że dwójke po psie sprzątamy i korona z głowy nam nie spadnie, szczególnie jesli jest i trzyma się mocno? Że opakowanie po batoniku zjedzonym podczas jazdy nie może być wyrzucane za uchylona szybę? Ile jeszcze takich truizmów Wam wyliczyc? Potem ide w pole czy do lasu i śmieć na kupie śmieci śmieciem pogania. Samo się tam znalazło? Lasy maja stanowczo zbyt mało fotopułapek. Bo nauczyć można od małego oraz przez dotkliwe karanie, ale musza być dowody. Bo jak widać opieka boska jest ..... warta. Edytowane przez Bertha

• Odpowiedzi 153
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 months później...

Nowy Polski Ład dom do 70m2

a ja to widzę w ten sposób :

- przychodzi akwizytor, puka do drzwi i proponuje wisiorek do kluczyków samochodowych za 1zł, mówiąc, że za 500tys zł czeka na parkingu samochód, który można sobie kupić i odjechać w siną dal. Atutem dodatkowym jest to, że nie potrzeba mieć Prawa Jazdy ! - wystarczy oświadczenie, że przez rok byłem niekiedy pasażerem innego pojazdu i wiem co to droga i znaki drogowe ! oraz drugie oświadczenie, że jako " kierowca " biorę pełną odpowiedzialność za kierowanie pojazdem bez prawa jazdy.

no, ... ja widzę w ten sposób " Polski Ład " .. " 70m2 " - ale możliwe, że jestem w błędzie i będę wdzięczny, jeśli ktoś mnie z tego toku myślenia wyprowadzi " na prostą ".

• 1 month później...

a jak mają się w/w projekty do działek rolnych czy będzie można tam coś postawić: ? w MPZP ma takie info :

§ 11. 1. Wyznacza się tereny oznaczone symbolami od 1R do 8R i ustala się ich przeznaczenie podstawowe

jako tereny rolnicze.

2. Jako przeznaczenie uzupełniające dla terenów wymienionych w ust.1 ustala się:

1) tereny sadownicze;

2) tereny ogrodnicze;

3) obiekty obsługi produkcji rolniczej;

4) zabudowa gospodarcza związana z produkcją rolną w gospodarstwach rolnych, hodowlanych,

ogrodniczych;

5) zabudowa zagrodowa;

6) zadrzewienia śródpolne;

7) sieci i urządzenia infrastruktury technicznej;

8) dojazdy do terenów rolniczych.

3. Ustala się następujące parametry i wskaźniki kształtowania zabudowy oraz zagospodarowania terenów,

o których mowa w ust. 2 pkt.3), 4), 5):

1) wskaźnik powierzchni zabudowy – do 25% działki;

2) wysokość zabudowy – do 2 kondygnacji nadziemne z poddaszem użytkowym ale nie więcej niż 12,0 m;

3) wysokość obiektów gospodarczych i obiektów obsługi produkcji rolniczej – 1 kondygnacja nadziemna

z poddaszem użytkowym ale nie więcej niż 9,0 m;

4) wysokość obiektów małej architektury – nie więcej niż 3,5 m;

5) dachy:

a) dwuspadowe o nachyleniu od 20° do 45°,

Dziennik Urzędowy Województwa Śląskiego – 10 – Poz. 1854

b) wielospadowe o nachyleniu od 20° do 45°,

c) płaskie,

d) jednospadowe do 25°.

A ja bym sobie mimo wszystko taki postawił tylko sa dwa problemy pierwszy że ciutkę za stary już jestem a druga to że mam już dwa domy kupione jeden 6 lat temu drugi w tym roku , poza tym nic by mnie nie zatrzymało aby w ten sposób budować bo bardzo nie lubię frajerów bogacić .

• 2 months później...

- a dlaczego miałoby być inaczej ?

- czy dom 70m2 " polskiego ładu ", czy inny musi spełniać WSZYSTKIE wymogi Prawa Budowlanego, w tym zgodności z Warunkami Zabudowy / Planem Miejscowym

- co prawda Urząd nie ma prawa " oprotestować " złożonego do Urzędu Projektu Budowlanego ( jaki by nie był ), ale już przy odbiorze budynku zrobi " rentgen " całości pod katem zgodności realizacji z Projektem i może nie wydać Pozwolenia na Użytkowanie, jeśli realizacja odbiegałaby od Projektu

- chora procedura administracyjna, na którą nie ma wpływu Inwestor / Projektant / Urzędnik / ... taki " ład "

Pomijam stanowisko ubezpieczyciela gdy będzie miał rozstać się z kasą za: zerwany dach od wiatru lub inszą szkode w konstrukcji, za pożar, za zalanie cieczami itp. Czy wybudowano zgodnie w WT? Nie ma projektu, nie ma książki (chyba DB) to nie ma kasy. I nic tu nie ma do rzeczy, że składki zapłaciłes i umowę podpisałeś. A drobnym drukiem na dole przeczytałeś:no:

No to będzie płacz, zgrzytanie zębami i darcie szaty albo/i ryja:yes:

• 2 months później...

Orientuje sie ktos jak wyglada w realu spelnienie punktu dotyczacego powierzchni zabudowy, wzgledem powierzchni dzialki ?

- przy czym liczba tych budynków na działce nie może być większa niż jeden na każde 500 m2 powierzchni działki;";

co to dokladnie oznacza? ze jezeli mamy dzialke 1500m2, to mozemy postawic 3 takie domy obok siebie?

dokładnie tak. Natomiast ten zapis z Prawa Budowlanego - to jedno.

Drugie to Warunki Zabudowy lub zapisy Planu Miejscowego, które również należy spełnić dla realizacji budynku na danej działce budowlanej. Dot. to w szczególności TYPU zabudowy, intensywności zabudowy, .... innych charakterystycznych i wpisanych w działkę uwarunkowań miejscowych.