Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbyt niski otwór drzwiowy

Recommended Posts

Witam. Jestem w trakcie remontu pokoju. Została położna nowa podloga z plyt osb. Okazało się że otwór drzwiowy mam zbyt niski o 1cm. Teraz wynosi on 206.5cm a jeszcze dojdzie podkład i panel i ościeżnica (regulowana) prawdopodobnie już nie wejdzie. Czy można nadproże podkuć o te 1cm bez jakiejś draki? Dzisiaj je trochę ponawiercalem i planuję jutro działać. Ogólnie jest to sciana nośna no ale 1cm to chyba nic nie powinno się wydarzyć. Jak uważacie?

Jak są ceramiczne -to opukasz ceramikę i masz 1cm bez problemu.

Resztę nie polecam, zależy od grubości nadproża i ściany.

Ostateczność to uciąć drzwi dołem.

Zależy ile będzie tego odcięcia i jak drzwi są zbudowane, bo te tańsze mają drewno po obwodzie, a w środku tekturę. Jak obetnie za dużo, to wyjdzie dołem tektura :o

Swoją drogą już bez przesady z tymi nadprożami, nic się nie zapadnie od podkucia 1 cm.

Z...

Swoją drogą już bez przesady z tymi nadprożami, nic się nie zapadnie od podkucia 1 cm.

Nie wyobrażam sobie podkucia 1 czy 2cm nadproża.

Po pierwsze przy 1cm to trzeba wyciąć maszyną i syfu pełno bo majzlem to prędzej całe nadproże skuje a ściana popęka.

Po drugie przy 3cm -może wyjść zbrojenie a tego nie oczekujemy.

W ogóle wysokość musi być dokładnie 206cm? Jeżeli będzie 205.7 to juz nie ościeżnica nie wejdzie? Może głupie pytanie ale jestem laikiem w tych sprawach.

a jakie masz zamówione drzwi? to jest kluczowe dla wymiaru otworu.

Porta zmieści się w niepełnych 205cm ale już DRE jest wyższe. Inaczej potrzeba dla przylgowych, a często inaczej dla bezprzylgowych.

Podkucie nadproża o 1-2 cm zwykle nie jest problemem, ale czasem wolę przyciąć drzwi niż kuć :D

a jakie masz zamówione drzwi? to jest kluczowe dla wymiaru otworu.

Porta zmieści się w niepełnych 205cm ale już DRE jest wyższe. Inaczej potrzeba dla przylgowych, a często inaczej dla bezprzylgowych.

Podkucie nadproża o 1-2 cm zwykle nie jest problemem, ale czasem wolę przyciąć drzwi niż kuć :D

Póki co jeszcze żadnych nie zamówiłem ale pod koniec przyszłego tygodnia będę już musiał. Myślałem o tych https://www.castorama.pl/drzwi-pokojowe-winfloor-borgeno-80-prawe-amber-id-1101824.html

• 1 year później...
Dobrze jest porozmawiać najpierw ze sklepem. Ja zamawiałam tutaj ***tu był spamerski link*** i mi wszystko powiedzieli co i jak. Być może pomogłoby podcięcie drzwi i mogliby Ci od razu ogarnąć ten temat? W każdym razie dobrze byłoby mieć rozwiązanie zanim już drzwi przyjadą, żeby na gorąco nie kombinować.

Spam najniższej jakości. Bierzesz za to kasę? I jakiś idiota jest skłonny zapłacić za takie prymitywne wpisy:rotfl: