Magulo 19.05.2021 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Witam. Jestem w trakcie remontu pokoju. Została położna nowa podloga z plyt osb. Okazało się że otwór drzwiowy mam zbyt niski o 1cm. Teraz wynosi on 206.5cm a jeszcze dojdzie podkład i panel i ościeżnica (regulowana) prawdopodobnie już nie wejdzie. Czy można nadproże podkuć o te 1cm bez jakiejś draki? Dzisiaj je trochę ponawiercalem i planuję jutro działać. Ogólnie jest to sciana nośna no ale 1cm to chyba nic nie powinno się wydarzyć. Jak uważacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 20.05.2021 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 U mnie po pomiarze również wyszło, że dwa otwory są o 1-1,5 cm za niskie.KB nie miał zastrzeżeń co do podkucia - u mnie są nadproża prefabrykowane ceramiczne 7,1 cm wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 20.05.2021 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 Jak są ceramiczne -to opukasz ceramikę i masz 1cm bez problemu.Resztę nie polecam, zależy od grubości nadproża i ściany.Ostateczność to uciąć drzwi dołem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magulo 20.05.2021 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 W ogóle wysokość musi być dokładnie 206cm? Jeżeli będzie 205.7 to juz nie ościeżnica nie wejdzie? Może głupie pytanie ale jestem laikiem w tych sprawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.05.2021 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 Jak są ceramiczne -to opukasz ceramikę i masz 1cm bez problemu. Resztę nie polecam, zależy od grubości nadproża i ściany. Ostateczność to uciąć drzwi dołem. Zależy ile będzie tego odcięcia i jak drzwi są zbudowane, bo te tańsze mają drewno po obwodzie, a w środku tekturę. Jak obetnie za dużo, to wyjdzie dołem tektura Swoją drogą już bez przesady z tymi nadprożami, nic się nie zapadnie od podkucia 1 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 20.05.2021 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 Z... Swoją drogą już bez przesady z tymi nadprożami, nic się nie zapadnie od podkucia 1 cm. Nie wyobrażam sobie podkucia 1 czy 2cm nadproża. Po pierwsze przy 1cm to trzeba wyciąć maszyną i syfu pełno bo majzlem to prędzej całe nadproże skuje a ściana popęka. Po drugie przy 3cm -może wyjść zbrojenie a tego nie oczekujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magulo 20.05.2021 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 Pewnie drzwi z niższą ościeżnica można nabyć jedynie na specjalne zamówienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.05.2021 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 W ogóle wysokość musi być dokładnie 206cm? Jeżeli będzie 205.7 to juz nie ościeżnica nie wejdzie? Może głupie pytanie ale jestem laikiem w tych sprawach. a jakie masz zamówione drzwi? to jest kluczowe dla wymiaru otworu. Porta zmieści się w niepełnych 205cm ale już DRE jest wyższe. Inaczej potrzeba dla przylgowych, a często inaczej dla bezprzylgowych. Podkucie nadproża o 1-2 cm zwykle nie jest problemem, ale czasem wolę przyciąć drzwi niż kuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magulo 20.05.2021 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 a jakie masz zamówione drzwi? to jest kluczowe dla wymiaru otworu. Porta zmieści się w niepełnych 205cm ale już DRE jest wyższe. Inaczej potrzeba dla przylgowych, a często inaczej dla bezprzylgowych. Podkucie nadproża o 1-2 cm zwykle nie jest problemem, ale czasem wolę przyciąć drzwi niż kuć Póki co jeszcze żadnych nie zamówiłem ale pod koniec przyszłego tygodnia będę już musiał. Myślałem o tych https://www.castorama.pl/drzwi-pokojowe-winfloor-borgeno-80-prawe-amber-id-1101824.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.05.2021 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 No to musisz sprawdzić w markecie, co oferują. Może znajdziesz zorientowanego sprzedawcę. Może dojedzie to, co zamawiałeś.. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 27.04.2023 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2023 Dobrze jest porozmawiać najpierw ze sklepem. Ja zamawiałam tutaj ***tu był spamerski link*** i mi wszystko powiedzieli co i jak. Być może pomogłoby podcięcie drzwi i mogliby Ci od razu ogarnąć ten temat? W każdym razie dobrze byłoby mieć rozwiązanie zanim już drzwi przyjadą, żeby na gorąco nie kombinować. Spam najniższej jakości. Bierzesz za to kasę? I jakiś idiota jest skłonny zapłacić za takie prymitywne wpisy:rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts