Stettiner 22.05.2021 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 Dzień dobry,mieszkam w 3-kondygnacyjnej kamienicy na 3p. W kuchni posiadam wentylację grawitacyjną w kominie, która łączy 4 mieszkania. W kuchni umiejscowowiony jest piec gazowy z zamkniętą komorą spalania (woda+ogrzewanie) oraz doatkowy własny kanał wentylacji grawitacyjnej poprowadzony rurą przez dach. Mam olbrzymi problem ze smordem od sąsiada, który wlatuje do mojego mieszkania ze wspólnej wentylacji. Czy w takiej konfiguracji jak wyżej mogę podłączyć wyciąg kominowy do kanału w kominie? Czy wymaga on podłączenia wywiewu wraz z kratką z dodatkową wentylacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 22.05.2021 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 Ten zapaszek od sąsiada prawdopodobnie wpada wspólnym kanałem wentylacyjnym i spowodowany może być pracującym u niego wyciągiem kuchennym?Jeżeli tak -to trzeba zakupić dobrej jakości zawór zwrotny i szczelnie go zamocować, wtedy zapachu nie powinno być albo będzie on znikomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 22.05.2021 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 To sprawa dla kominiarza w jednym kanale nie powinno być podłączonych dwóch lokali. No chyba że się coś zmieniło . Ale wątpię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 22.05.2021 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 W wielu starych budynkach są wspólne kanały. Wtedy nie można mieć wentylatorów w okapach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 23.05.2021 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 To sprawa dla kominiarza w jednym kanale nie powinno być podłączonych dwóch lokali. No chyba że się coś zmieniło . Ale wątpię Zmieniło się w ubiegłym wieku. Przepis zabraniający łączenia kanałów wentylacji grawitacyjnej wszedł w latach 90-tych. Bloki z PRLu mają wspólne kanały wentylacyjne i to jest jedna z głównych wad tych budynków. Warunki Techniczne: § 141 Zabrania się stosowania: 2) zbiorczych przewodów wentylacji grawitacyjnej; Z którego roku jest budynek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stettiner 23.05.2021 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 To kamienica na starym mieście z 1920 roku. Mamy jeden przewód wentylacyjny w pionie na 4 mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts