Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu przy lini wysokiego napięcia 110 kv

Recommended Posts

Dzień dobry,

Mam taką sytuację. Mam działkę obok której przebiega linia wysokiego napięcia 110 kv.Od planowanego domu będzie to odległość ok 35 metrów. Działka nie jest objęta miejscowym planem zagospodarowania ale ma wydaną decyzję o warunkach zabudowy. Nie ma w nich zapisu w jakiej odległości można budować się od linii. Dowiedziałam się w urzędzie, że prawdopodobnie trzeba wykonać dla tej działki pomiar oddziaływania pola magnetycznego aby ustalić odległość zabudowy od linii. Czy ktoś orientuje się gdzie takie pomiary się robi , czy w ogóle trzeba i jaki jest tego koszt?

Nie ma przepisów co do odległości domu od linii energetycznej. Są normy w drugą stronę - jak daleko od domu można budować linię. Niektórzy twierdzą, że norma "Elektroenergetyczne linie napowietrzne prądu przemiennego powyżej 1 kV" dotyczy budowy domów.

http://ptpiree.pl/konferencje/linie-napowietrzne/2018/21.pdf

I mały cytat:

Dla maksymalnego zwisu przewodów można realizować budowę obiektów nawet pod linią. W takich przypadkach odległości poziomej nie należy brać pod uwagę.

W takim przypadku nie występują ograniczenia w realizacji budowy obiektów.

I taki przykład:

https://gazetakrakowska.pl/bloki-wokol-slupa-sieci-wysokiego-napiecia-wywoluja-kontrowersje-komentarze-internautow/ar/c9-14734528

Co do mierzenia - pewnie w telefonie masz czujnik pola magnetycznego i możesz sprawdzić, jak daleko od tej linii cokolwiek wykaże. Fakt - nie jest to pomiar laboratoryjny. Ale możesz porównać zbliżając się do pracującej kuchenki mikrofalowej czy indukcji.