Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż odgromówki na dachówce ceramicznej

Recommended Posts

Witam,

Czy można prosić o podpowiedzi w jaki sposób zamocować instalację odgromową na dachówce ceramicznej, żeby jej nie uszkodzić?

Może macie jakieś swoje przemyślenia?

Potencjalny wykonawca już na początku pyta, czy mam zapasowe dachówki. Mam, ale zależy mi na tym, żeby dach nie został uszkodzony, tzn. żeby nie zaczęło przeciekać itp.

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co to za wykonawca że nie zna podstawowych rzeczy jakie stosuje się do odgromówki. Są przecież specjalne uchwyty na gąsiory, są uchwyty które montuje się do łaty pod dachówką, jest tyle różnych elementów że wybór jest od koloru do wyboru.

Pooglądaj sobie i wybierz co Ci pasuje, nawet pod kolor dachówki.

https://www.google.com/search?q=uchwyty+do+odgrom%C3%B3wki+do+dach%C3%B3wki&client=firefox-b-d&sxsrf=ALeKk01Xh7exKGmvxTNNA06TSdZpx0be-w:1622039503869&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjr2cGDyOfwAhWKCRAIHYIPC8sQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1268&bih=629

Potencjalny wykonawca zapytał o zapasowe dachówki i bardzo dobrze, zawsze może się zdarzyć uszkodzenie dachówki i lepiej wiedzieć czy są dostępne zapasowe czy dach będzie przeciekał do czasu znalezienia takich. Ciekawe jaki wykonawca da 100% gwarancję nie uszkodzenie żadnej dachówki. Pytanie o zapasowe dachówki nie świadczy o tym że wykonawca nie wie jak i za pomocą jakich uchwytów mocować. Część uchwytów z wielkiego wyboru podlinkowanego przez henrykow to demontaż sporej ilości dachówek. Dachówki są pomocowane w niezbędnej ilości do łat (haczyki, czy inne rozwiązania), czasami trzeba zdjąć dwie trzy by zdjąć tą właściwą.

Wykonawca nie musi mieć zwyżki zwłaszcza jak nie robi tylko odgromówek, wystarczy wynająć. Pytanie po co mu zwyżka i tak nie obejdzie się bez biegania po dachu. Już widzę zdejmowanie każdej potrzebnej dachówki ze zwyżki i prostowanie na niej drutu odgromowego.

No i pytanie, czy wykonawca dysponuje zwyżką, i czy jest dostęp do budynku ze zwyżki :D

Dochodzi kwestia zasadności położenia w/w instalcji, bo na ten temat nic nie wiemy.

I jak zwykle byle co aby coś napisać. Czy zasadna czy nie co Cie to obchodzi, będziesz autorowi normy przedstawiał? Pytał o całkiem coś innego. Ma do zrobienia odgromówke i tyle w temacie. Zasadność położenia odgromówki w domu jednorodzinnym jest zawsze.

Potencjalny wykonawca zapytał o zapasowe dachówki i bardzo dobrze, zawsze może się zdarzyć uszkodzenie dachówki i lepiej wiedzieć czy są dostępne zapasowe czy dach będzie przeciekał do czasu znalezienia takich. Ciekawe jaki wykonawca da 100% gwarancję nie uszkodzenie żadnej dachówki. Pytanie o zapasowe dachówki nie świadczy o tym że wykonawca nie wie jak i za pomocą jakich uchwytów mocować. Część uchwytów z wielkiego wyboru podlinkowanego przez henrykow to demontaż sporej ilości dachówek. Dachówki są pomocowane w niezbędnej ilości do łat (haczyki, czy inne rozwiązania), czasami trzeba zdjąć dwie trzy by zdjąć tą właściwą.

Wykonawca nie musi mieć zwyżki zwłaszcza jak nie robi tylko odgromówek, wystarczy wynająć. Pytanie po co mu zwyżka i tak nie obejdzie się bez biegania po dachu. Już widzę zdejmowanie każdej potrzebnej dachówki ze zwyżki i prostowanie na niej drutu odgromowego.

No cóż, z jednej strony masz rację gdy zakładając że dach jest już pokryty dachówką z drugiej takie coś powinno robić się na etapie układania pokrycia dachowego. Nie wiemy tez jakiego rodzaju jest dach i ile zwodów musi być wykonane. Samo zdjęcie dachówek i ułożenie ich od nowa nie przysparza większego kłopotu. Robiąc to z wysięgnika jest jeszcze prostsze Są uchwyty do zwodów których nie trzeba przykręcać do łat, przykręca się je do dachówki i wtedy nie trzeba nic demontować.

Dochodzi kwestia zasadności położenia w/w instalcji, bo na ten temat nic nie wiemy.

Czy jest zasadność?

Hmmm, jest ujęta w projekcie gotowcu.

Z trzech stron domy w odległości 25-30 metrów. Czwarta strona pusta. Ponadto w odległości 40 metrów stoi wysoki dąb.

Poniżej rysunek instalacji w projekcie.

odgrom.jpg

Właśnie w tym rzecz, że nie wiem, czy nie należało czegoś przygotować na etapie krycia dachu.

Bo w tej chwili dach jest już zrobiony.

Właśnie w tym rzecz, że nie wiem, czy nie należało czegoś przygotować na etapie krycia dachu.

Bo w tej chwili dach jest już zrobiony.

Na etapie układania pokrycia należało to zrobić, wtedy nie było by problemu. Teraz koszt wyjdzie większy aniżeli robione było by to z układaniem dachówki ale jest to do ogarnięcia. Najlepszym rozwiązaniem było by gdyby wykonawca posiadał wysięgnik.

Czy jest zasadność?

Hmmm, jest ujęta w projekcie gotowcu.

Rozumiem, że budynek został poddany indywidualnej ocenie, i decyzję o stosowaniu ochrony odgromowej budynku, jak również o wyborze środków ochrony podjęto zgodnie z PN-EN 62305-1

PS. A teraz zerknijmy na stronę biura projektowego Archon. W projektach, fotkach nie widziałem ani jednego domu z instalacją piorunochronną.

Może ktoś źle oszacowuje ryzyko?

Edytowane przez elpapiotr

Rozumiem, że budynek został poddany indywidualnej ocenie, i decyzję o stosowaniu ochrony odgromowej budynku, jak również o wyborze środków ochrony podjęto zgodnie z PN-EN 62305-1

PS. A teraz zerknijmy na stronę biura projektowego Archon. W projektach, fotkach nie widziałem ani jednego domu z instalacją piorunochronną.

Może ktoś źle oszacowuje ryzyko?

Może zamiast pisać banialuki odpowiesz jakie to są przeciwwskazania aby zamontować odgromówkę w domu jednorodzinnym? I co się stanie jak zamontuje odgromówkę? chałupa mu się zawali??:D

TY już tak musisz że zamiast pisać w temacie rozwalasz temat poruszając niepotrzebne kwestie?

Ja oglądając projekty bloków mieszkalnych tez nie widziałem instalacji odgromowych to nie oznacza że jej nie ma.

Nie manipuluj, nie powtarzaj głupot.

Ja nie piszę o przeciwwskazaniach, tylko o powodach, dla których należy lub nie położyć instalację piorunochronną i nie wzywam Boga na pomoc przy ochronie budynku.

Skoro jest projekt dla danego obiektu, należy się go trzymać.

A że mamy do czynienia z projektami typu kopiuj/wklej, to już inna sprawa. Niektórym projektantom zwisa, czy budynek stoi w lesie, w dolinie, wśród innych o wiele wyższych zabudowań czy na wzgórzu.

Ma być, bo ... cena za projekt wzrasta.

PS. No i weź chłopie poczytaj arkusze PN-EN 62305 i dowiedz się o potrzebie ochrony odgromowej, o ocenie ryzyka, o procedurach ustalania tej potrzeby itd.

PS. Świeczka w oknie też jest pewną formą strzeżenia przez Najwyższego ... przecież.

No i obrazek jako dodatek na pewno nie zaszkodzi.

PS2. Srednio rozgarnięty inwestor zainstaluje sobie program Gromexpert i sprawdzi, czy projektant mia rację :

Gromekspert.jpg

Normami to i ja mogę tu rzucić bo każdy potrafi je odnaleźć w necie.

Napisz swoimi słowami dlaczego nie powinno zakładać się odgromówki a nie rzucać puste slogany typu bo projekt będzie droższy:D albo co się stanie gdy nie należy a zamontuje się odgromówke.

Swoimi wywodami powodujesz że rozwalasz tym samym główny wątek tematu który brzmi:

Czy można prosić o podpowiedzi w jaki sposób zamocować instalację odgromową na dachówce ceramicznej, żeby jej nie uszkodzić?

Widzisz gdzieś zapytanie o zasadność montowania odgromówki??

Więc zacznij pisać na temat.

Więc zacznij pisać na temat.
Już piszę. Autor ma kupić 2-3 palety dachówki ceramicznej i wio, biegamy po dachu.

Z moimi 125 kilogramami wagi rozpierducha wśród dachówek ceramicznych murowana.

PS. Kolego gnago, widziałeś rzut dachu autora?

Gdzie postawisz ten maszt? Na dachu dwuspadowym, czy obok budynku?

Chyba, że myślisz o tym cudeńku - https://quantex.pl/wp-content/uploads/2011/05/sa_quadrat_small.jpg :D :lol2:

Z moimi 125 kilogramami wagi rozpierducha wśród dachówek ceramicznych murowana.

Z taką wagą na dach bym się nie wybierał nawet za pomocą zwyżki;-) Średnio sprawna osoba przyzwyczajona do pracy na wysokości nie wyrządzi szkód w paletowych ilościach dachówek a raczej będą to przypadkowe max 2-3 szt.