Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wygłuszenie ściany w bliźniaku na etapie budowy

Recommended Posts

Witajcie,

Domy będą posiadały dwie niezależne ściany nośne. Jakiego typu styropian najlepiej zastosować między nie do wygłuszenia ściany w bliźniaku? A może nie styropian tylko coś innego?

Sciany z czego? Jeśli będą szczeliny pionowe, to je zakleić.

Dać płyty z ciężkiej wełny ze deklarowanym współczynnikiem aw=1 (najwyższa klasa izolacyjności akustycznej, dokładnie pochłaniania dźwięków). np cos takiego: https://isoroc.pl/pl/isovent

Co z izolacją ogniową? imho styropian to nienajlepsze rozwiązanie (slabo tlumi w porównaniu do wełny).

Mieszkałem kiedys w bliźniaku, ściany 3W, pustak z keramzytobetonu, 5 cm styro, cegła pełna, potem pustka, potem taka sama ściana 3W, ale w drugą stronę i było słychać kroki sąsiada zza ściany. Ja bym wygłuszał jak się tylko da. Może te ściane wybuduj z innego pustaka: "Pustaki Thermopor 25/30 AKU o prostym i uniwersalnym kształcie, który umożliwia murowanie ścian o podwyższonych własnościach akustycznych."

Koniecznie pozaklejaj szczeliny pionowe i poziome! Pustka powietrzna to jakbyś nie izolował.

Mieszkałem kiedys w bliźniaku, ściany 3W, pustak z keramzytobetonu, 5 cm styro, cegła pełna, potem pustka, potem taka sama ściana 3W, ale w drugą stronę i było słychać kroki sąsiada zza ściany.

Musiał być wspólny strop inaczej niemożliwe. A jak był wspólny strop to te ściany 3W to przerost formy nad treścią i absurd.

Tak, dwa osobne budynki, w projekcie zdylatowane styropianem, od samej ławy po dach

Będzie cisza.

Ale przypilnuj tego, bo jeszcze dla wygody wyleją wspólny strop.

Edytowane przez giman