loziniak 07.06.2021 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 (edytowane) Cześć. Planuję stawiać dom na działce, którą już mam w posiadaniu. 4,5ha, stare siedlisko (dom do wyburzenia, stodoła, zawalony gliniany chlewik) z dużym sadem i pięknym ukształtowaniem terenu. Podstawowe założenia, pomysły: rodzina 2+2budżet 300-400 tys. metraż elastyczny. wszystko będzie lepsze, niż mieszkanie 36m² w bloku. ściany z prefabrykowanych paneli wypełnionych słomą tynki gliniane na dachu dachówka ogrzewanie piecem kaflowym na drewno odzysk szarej wody – fitr roślinny wewnątrz domu toalety kompostowe Spróbuję co się da, wykonać we własnym zakresie. Nie jestem do końca pewien jak najlepiej podejść do prowadzenia tego dziennika. Jaka jest różnica między prowadzeniem dziennika na forum, a założeniem bloga w dziale "Dzienniki budowy"? Jak to się ma do działu "Dziennik budowy - komentarze"? Nie mogę znaleźć info na ten temat. Jest dostępna jakaś instrukcja? Edytowane 8 Czerwca 2021 przez loziniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 07.06.2021 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Witaj, będę obserwował i kibicował.Większość pozostaje przy dzienniku na forum, jest wygodniejszy niż dziennik blogowy. Komentarze można założyć osobno, jeśli nie chcesz, żeby ktoś komentował w Twoim dzienniku. Jak będzie wyglądać prefabrykacja paneli? Widziałem w Polsce montaż z paneli ze słomą, ale panele były obite płytami, a nie tynkowane gliną. Z kolei przy glinie zwykle szkielet wypełniany jest słomą na budowie, czyli bez prefabrykacji.Ciekaw jestem również toalet kompostujących w domu. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loziniak 08.06.2021 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 (edytowane) Dzięki! Kwestię komentarzy rozwiążę chyba tak, że pozwolę na komentowanie tutaj, ale jeśli wywiąże się jakaś dyskusja, to będę ją przekierowywał do osobnego tematu w którymś z działów, bo najczęściej takie dyskusje dotyczą konkretnych tematów. Tak więc osobnego wątku na komentarze nie będzie, zapraszam wszystkich tutaj odnośnie paneli prefabrykowanych: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?371977-%C5%9Aciany-prefabrykowane-drewno-s%C5%82oma i toalet kompostowych: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?371978-toalety-kompostujące Edytowane 8 Czerwca 2021 przez loziniak sygnaturka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loziniak 08.06.2021 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 Jako ciekawostka projekt z mojej głowy, który sobie przygotowałem w oczekiwaniu, aż architekt znajdzie dla mnie czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oresund 07.12.2021 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2021 (edytowane) co sie udalo? mi sie udalo 80m2 w koncepcji sloma-glina-dom, z prefabrykatow, przypalana elewacja i dach, openspace, piec 3000kg teraz koncze dodatkowe 100m2 w tej samej koncepcji materialowej, ale troche bardziej eko:BEZ GRAMA CEMENTU, dachowka z rozbiorki, tynk wapienny bez cementu, fundament bez betonu, Edytowane 7 Grudnia 2021 przez oresund Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 07.12.2021 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2021 Cześć, Będę śledził wpisy:) Również i ja nie ogarniam sposobu prowadzenia dziennika inaczej niż jako wątek w dziale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts