Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naturalnie na Suwalszczyźnie

Recommended Posts

Cześć.

Planuję stawiać dom na działce, którą już mam w posiadaniu. 4,5ha, stare siedlisko (dom do wyburzenia, stodoła, zawalony gliniany chlewik) z dużym sadem i pięknym ukształtowaniem terenu.

Podstawowe założenia, pomysły:

• rodzina 2+2
  • budżet 300-400 tys.
  • metraż elastyczny. wszystko będzie lepsze, niż mieszkanie 36m² w bloku.
  • ściany z prefabrykowanych paneli wypełnionych słomą
  • tynki gliniane
  • na dachu dachówka
  • ogrzewanie piecem kaflowym na drewno
  • odzysk szarej wody – fitr roślinny wewnątrz domu
  • toalety kompostowe

Spróbuję co się da, wykonać we własnym zakresie.

Nie jestem do końca pewien jak najlepiej podejść do prowadzenia tego dziennika. Jaka jest różnica między prowadzeniem dziennika na forum, a założeniem bloga w dziale "Dzienniki budowy"? Jak to się ma do działu "Dziennik budowy - komentarze"? Nie mogę znaleźć info na ten temat. Jest dostępna jakaś instrukcja?

Edytowane przez loziniak

Witaj, będę obserwował i kibicował.

Większość pozostaje przy dzienniku na forum, jest wygodniejszy niż dziennik blogowy.

Komentarze można założyć osobno, jeśli nie chcesz, żeby ktoś komentował w Twoim dzienniku.

Jak będzie wyglądać prefabrykacja paneli? Widziałem w Polsce montaż z paneli ze słomą, ale panele były obite płytami, a nie tynkowane gliną. Z kolei przy glinie zwykle szkielet wypełniany jest słomą na budowie, czyli bez prefabrykacji.

Ciekaw jestem również toalet kompostujących w domu.

Powodzenia!

Dzięki!

Kwestię komentarzy rozwiążę chyba tak, że pozwolę na komentowanie tutaj, ale jeśli wywiąże się jakaś dyskusja, to będę ją przekierowywał do osobnego tematu w którymś z działów, bo najczęściej takie dyskusje dotyczą konkretnych tematów. Tak więc osobnego wątku na komentarze nie będzie, zapraszam wszystkich tutaj :-)

odnośnie paneli prefabrykowanych:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?371977-%C5%9Aciany-prefabrykowane-drewno-s%C5%82oma

i toalet kompostowych:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?371978-toalety-kompostujące

Edytowane przez loziniak
sygnaturka

• 5 months później...

co sie udalo?

mi sie udalo 80m2 w koncepcji sloma-glina-dom, z prefabrykatow, przypalana elewacja i dach, openspace, piec 3000kg

teraz koncze dodatkowe 100m2 w tej samej koncepcji materialowej,

ale troche bardziej eko:BEZ GRAMA CEMENTU,

dachowka z rozbiorki, tynk wapienny bez cementu, fundament bez betonu,

mini WhatsApp Image 2021-10-08 at 10.45.51.jpg

mini_20210226_163029.jpg

m20210113_104911.jpg

m antresola20200625_135143 (1).jpg

Edytowane przez oresund