Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt gotowy, a adaptacja

Recommended Posts

Z projektem wentylacji ciężko ale poniekąd rozumiem projektanta, mój mi powiedział, żebym sobie rozrysował i naniósł na rzut domu nitki,wywiewy i nawiewy a on to klepnie i podłączy pod PnB jako zmiana wentylacji z grawitacyjnej na WM.

Jako,że byłem w temacie kumaty to i tak zrobiłem :)

Projektant wykreślił mi przy okazji z projektu komin.

Co do płyty, ciężki temat i tutaj bym optował od razu przy zmianie fundamentów z law na płytę,przed PnB,mój projaktant tak zrobił ale był konstruktorem z uprawnieniami a Twój widać albo się boi albo nie może.

Mi architekt pozostawił jako wentylację... Z-ki, czyli takie otwory pod oknami, jak były chyba z 50 lat temu :) I to by przeszło w UM :)

Wolałem jednak przewidzieć miejsce w suficie podwieszanym na izolowane rury do WM i dzięki Bogu dziś nie mam z tym problemu i mogę sobie robić wentylację jaką chcę i na jakie chcę wymiany powietrza. Radzę w projekcie do PnB zrobić jak najwięcej - potem nie ma kombinowania typu "jak tu dam grubszą rurę, to sufit zejdzie na 2,45m". Moi koledzy olali temat i teraz mają albo za nisko sufit albo za mało termoizolacji na poddaszu (piekiełko!) albo rurę kanalizacyjną w ścianie w salonie albo inne cuda.

Posadowienie to bardzo ważna rzecz i nigdy przenigdy nie należy wykonawcy pozostawić decyzji konstrukcyjnych tej wagi. Jak architekt nie umie zaprojektować płyty, to niech spada, to nie architekt. I tak, niektórzy się boją zaprojektować taki odwrócony strop. I moze być tak, że projektant czegoś nie mówi. Jedno jest pewne: nie wolno od tak zmieniać posadowienia! Pod tym musi być podpis uprawionego projektanta, który bazuje na badaniu geologicznym.

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie chcę zakładać nowego tematu, bo moje pytanie poniekąd wiąże się z z głównym tematem wątku.

Mam na oku projekt gotowy. Kiedyś tu o nim pisałem, ale mniejsza o to. Pytanie jest takie: czy warto od razu do gotowca zakupić dedykowany projekt rekuperacji i klimatyzacji czy sobie odpuścić i niech projekt robi np. wykonawca reku i klimy?

Nie chcę zakładać nowego tematu, bo moje pytanie poniekąd wiąże się z z głównym tematem wątku.

Mam na oku projekt gotowy. Kiedyś tu o nim pisałem, ale mniejsza o to. Pytanie jest takie: czy warto od razu do gotowca zakupić dedykowany projekt rekuperacji i klimatyzacji czy sobie odpuścić i niech projekt robi np. wykonawca reku i klimy?

Warto mieć już to w gotowcu.

Tam jak wyżej pisał Ratpaw ,nie będziesz musiał później kombinować z niskimi sufitami czy skromniejsze wylewką czy mniejszą izolacją, tylko po to by zmieścić kanały WM.

Mi architekt pozostawił jako wentylację... Z-ki, czyli takie otwory pod oknami, jak były chyba z 50 lat temu :) I to by przeszło w UM :)

Wolałem jednak przewidzieć miejsce w suficie podwieszanym na izolowane rury do WM i dzięki Bogu dziś nie mam z tym problemu i mogę sobie robić wentylację jaką chcę i na jakie chcę wymiany powietrza. Radzę w projekcie do PnB zrobić jak najwięcej - potem nie ma kombinowania typu "jak tu dam grubszą rurę, to sufit zejdzie na 2,45m". Moi koledzy olali temat i teraz mają albo za nisko sufit albo za mało termoizolacji na poddaszu (piekiełko!) albo rurę kanalizacyjną w ścianie w salonie albo inne cuda.

Posadowienie to bardzo ważna rzecz i nigdy przenigdy nie należy wykonawcy pozostawić decyzji konstrukcyjnych tej wagi. Jak architekt nie umie zaprojektować płyty, to niech spada, to nie architekt. I tak, niektórzy się boją zaprojektować taki odwrócony strop. I moze być tak, że projektant czegoś nie mówi. Jedno jest pewne: nie wolno od tak zmieniać posadowienia! Pod tym musi być podpis uprawionego projektanta, który bazuje na badaniu geologicznym.

Tak właśnie zacząłem podchodzić do tematu, nawet kosztem przeciągnięcia rozpoczęcia budowy. Trafiłem na Panią, która chciała szybką robótką zarobić kasę i tyle.

Powiedziałem jej, że chcę jak najwięcej mieć ujęte w projekcie żeby póżniej nie być skazanym na pastwę wykonawców. Więźbę mogę zostawić bo to temat do dyskusji, ale PF do dla mnie podstawa, podobnie wentylacja. Mamy 6 miesięcy żeby złożyć dokumentację do PnB więc wierzę, że ktoś się znajdzie:) Na całe szczęście wstrzymaliśmy konie z zakupem gotowca i rozpytaliśmy o koszty adaptacji tego konkretnego projektu.

Projekt WM zawiera również położenie czerpni i wyrzutni, które nie mogę, a przynamniej nie powinny być w niektórych miejscach i na niektórych wysokościach. Np nie chciałbyś mieć czerpni od strony sąsiada palącego kotłem węglowym. Tego gotowiec nie przewidzi. Podobnie wyrzutnia ma ograniczenia. Projekt wewnętrzny powinien przewidywać umiejscowienie wszystkich elementów instalacji - np niby da się wszędzie odprowadzać skropliny z rekuperatora, ale lepiej robić to grawitacyjnie niż pompką. Jeżeli budynek nie będzie miał odpowiedniego zacienienia, to być może trzeba będzie w nim zainstalować klimatyzator (albo kilka takich jednostek). Niby wszystko da się zrobic na każdym etapie, ale moim zdaniem warto przynajmniej zgrubnie umiejscowić instalację WM. Taki projekt kosztuje kilkaset złotych, BTW.

- gdyby nazywać " projekt gotowy " - gotowym " projektem koncepcyjnym ", a tzw." adaptację " jako " opracowanie projektu budowlanego na podstawie gotowego projektu koncepcyjnego " ( z dostosowaniem do potrzeb Inwestora, Warunków Zabudowy, działki budowlanej, obowiązujących na chwilę obecną przepisów budowlanych, geotechniki ... itd ) świat pewnie byłby bardziej zrozumiały !

- jak by nie było, efektem finalnym tzw. " adaptacji " jest / ma być kompletne opracowanie projektowe zgodne z

Rozporządzeniem w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20200001609

- i tak można sobie przyjąć z Rozporządzenia minimalny, obowiązujący zakres projektu, " podpiąć " pracę projektową projektanta architektury, konstrukcji, instalacji sanitarnych, elektrycznych, audytora energetycznego , ... pewnie wyjdzie realny, adekwatny do zakresu koszt netto projektu ( nie licząc wydruków i czasu wymaganego dla opracowania jw )

Jako aktualizacja; dostałem kolejną ofertę na projekt indywidualny. Tym razem rekordowe 19 500 PLN netto plus 23% VAT:)

Zapytałem się na jakiej podstawie projekt tak prostego domu jest tak wysoko wyceniany. Niestety, nie otrzymałem odpowiedzi. Szukamy dalej.

Jeśli chodzi o projekty indywidualny, to warto spotkać się osobiście i poprosić o wcześniejsze projekty domów jednorodzinnych z portfolio studia. Może się okazać, że domów to oni wcale nie robią, tylko wiaty przystankowe czy muzea :) Są oczywiście architekci uniwersalni co mogą "wszystko" zaprojektować, ale generalnie mają swój styl. Mi np kompletnie nie pasują projekty pewnego studia z Wrocławia, bo domy ich kreski wyglądają jak chatka Gargamela. Trudno się spodziewać, żeby zaprojektowali dom bez tego średniowiecznego polotu.

Jeśli chodzi o projekty indywidualny, to warto spotkać się osobiście i poprosić o wcześniejsze projekty domów jednorodzinnych z portfolio studia. Może się okazać, że domów to oni wcale nie robią, tylko wiaty przystankowe czy muzea :) Są oczywiście architekci uniwersalni co mogą "wszystko" zaprojektować, ale generalnie mają swój styl. Mi np kompletnie nie pasują projekty pewnego studia z Wrocławia, bo domy ich kreski wyglądają jak chatka Gargamela. Trudno się spodziewać, żeby zaprojektowali dom bez tego średniowiecznego polotu.

Z tym spotykaniem to bywa różnie. Mam obecnie na tapecie gościa, który na samym początku powiedział, że woli się spotkać i wszystko omówić ponieważ tak działa.

Pani "rekordowa" o spotkaniu mówiła, ale dopiero po podpisaniu umowy:)

Co do samego portfolio; staram się sprawdzać takie rzeczy w zasobach internetu jeszcze przed telefonem i wysłaniem info odnośnie inwestycji. W tym tygodniu spotykam się z kolejnymi dwoma ananasami. Jeden rzucił szacunkowo 8-13k PLN, drugi nie zajął jeszcze stanowiska.

Z tym spotykaniem to bywa różnie. Mam obecnie na tapecie gościa, który na samym początku powiedział, że woli się spotkać i wszystko omówić ponieważ tak działa.

Pani "rekordowa" o spotkaniu mówiła, ale dopiero po podpisaniu umowy:)

Co do samego portfolio; staram się sprawdzać takie rzeczy w zasobach internetu jeszcze przed telefonem i wysłaniem info odnośnie inwestycji. W tym tygodniu spotykam się z kolejnymi dwoma ananasami. Jeden rzucił szacunkowo 8-13k PLN, drugi nie zajął jeszcze stanowiska.

Teraz jeszcze pytanie, czy to 8-13 za sam projekt architektoniczny, czy razem z branżówką, bo coś wątpię, aby za 8 koła oddać projekt elektryki, wodkan, wentylacji i architektoniczny z wyliczeniem konstrukcji i co tam jeszcze obecnie się wymaga przez urzędasów. Dowiedz się.

Jak sobie czytam te "ceny" to jestem w szoku ...

Kika lat temu robiłem adaptację naszej "stodoły" , zmieniałem fundament z ław na płytę fundamentową to płaciłem łącznie poniżej 2500zł ...

Tyle że u nas zmian było mało (poza wywaleniem gazu na rzecz pompy ciepła.

Osobiscie uważam że jak trzeba dużo zmieniać , to oznacza że wybraliśmy zły projekt.

Płacenie za adaptacji tak duzych pieniędzy jak podajecie to zwykłe zdzierstwo , ale teraz ludzie którzy się budują nie patrzą na cenę , więc i zapewne projektanci to także wykorzystują ...

Jak są chętni płacić za adaptację nawet 10tys to czemu nie brać , pieniądz nie śmierdzi ;)

Jak sobie czytam te "ceny" to jestem w szoku ...

Kika lat temu robiłem adaptację naszej "stodoły" , zmieniałem fundament z ław na płytę fundamentową to płaciłem łącznie poniżej 2500zł ...

Tyle że u nas zmian było mało (poza wywaleniem gazu na rzecz pompy ciepła.

Osobiscie uważam że jak trzeba dużo zmieniać , to oznacza że wybraliśmy zły projekt.

Płacenie za adaptacji tak duzych pieniędzy jak podajecie to zwykłe zdzierstwo , ale teraz ludzie którzy się budują nie patrzą na cenę , więc i zapewne projektanci to także wykorzystują ...

Jak są chętni płacić za adaptację nawet 10tys to czemu nie brać , pieniądz nie śmierdzi ;)

Projektanci wycwanili się na tyle, że za 6k netto wygumkują ścianki i tyle. Przy pierwszych wycenach też byłem w szoku. Teraz już mnie to nie rusza. Zmieniłem sposób działania i nie tracę czasu na pierdolety i koncepcje. Krótka rozmowa, przesłanie wytycznych i cena. Jak gra to gadamy dalej. Jak nie gra to "dziękuję, żegnam".

Niestety, Ci w miarę konkretni i przystępni cenowo mają terminy mocno odległe. Założyliśmy 6 miesięcy na projekt i złożenie dokumentów o PnB i może być ciężko się wyrobić.

Co do wyboru projektu i zmian; projekt wybraliśmy dobry. Nie widzę jakiegoś dramatu w tym, że zmieniamy ławy na pf czy robimy sufit katedralny nad częścią dzienną. Zmiana wymiarów stolarki okiennej czy dodanie ścianki działowej chyba też nie jest wymagająca.

Zmiana wymiarów stolarki okiennej czy dodanie ścianki działowej chyba też nie jest wymagająca.

Zależy od mendy w urzędzie, ale mogą się przyczepić. Mój kierbud zbladł, jak mu powiedziałem, że powiększyłem otwory okienne z 150x150 na 160x180 i powiedział, że o takich muszę mu mówić. To jest podobno kwestia wyglądu elewacji, podobnie jak np zmiana rozmiaru tarasu.

kaszpir007

a możesz podać namiary na tego projektant, który " poniżej 2500zł " wykona zgodnie z obowiązującymi przepisami

- projekt zagospodarowania działki

- projekt architektoniczno budowlany

- projekt techniczny w zakresie : architektura, konstrukcja, instalacje sanitarne, elektryczne, charakterystyka energetyczna + inne wymagane analizy zgodnie z aktualnym Rozporządzeniem w sprawie zakresu i formy projektu budowlanego.

na pewno zainteresowani z FM mogliby skorzystać z takiej oferty " adaptacji " i zaoszczędzony pieniądze włożyć np. w realizację 5-u m2 realizowanego budynku

kaszpir007

a możesz podać namiary na tego projektant, który " poniżej 2500zł " wykona zgodnie z obowiązującymi przepisami

- projekt zagospodarowania działki

- projekt architektoniczno budowlany

- projekt techniczny w zakresie : architektura, konstrukcja, instalacje sanitarne, elektryczne, charakterystyka energetyczna + inne wymagane analizy zgodnie z aktualnym Rozporządzeniem w sprawie zakresu i formy projektu budowlanego.

na pewno zainteresowani z FM mogliby skorzystać z takiej oferty " adaptacji " i zaoszczędzony pieniądze włożyć np. w realizację 5-u m2 realizowanego budynku

A rozróżniasz adaptację projektu gotowego pod MPZP między projektem indywidualnym ?

W moim przypadku adaptacja projektu gotowego pod MZPM, łącznie z przeprojektowaniem fundamentu lawowego na płytę fundamentową,zamianą ścian z BK na silikat, zwiększeniem i zamianą izolacji, małych zmian architektonicznych typu zamiana kuchni z pokojem, zamiana kotłowni na pralnio-suszarnie,zmiana otworu okiennego w sypialni na drzwi tarasowe,likwidacja komina, zamiana wentylacji grawitacyjnej na mechaniczną,projektem zjazdu,kosztowała lekko pow.3tys.zl.

Biuro konstrukcyjne to ppkonstruktor z Rudy Śląskiej....

Edytowane przez Arturo1972

A rozróżniasz adaptację projektu gotowego pod MPZP między projektem indywidualnym ?

W moim przypadku adaptacja projektu gotowego pod MZPM, łącznie z przeprojektowaniem fundamentu lawowego na płytę fundamentową,zamianą ścian z BK na silikat, zwiększeniem i zamianą izolacji, małych zmian architektonicznych typu zamiana kuchni z pokojem, zamiana kotłowni na pralnio-suszarnie,zmiana otworu okiennego w sypialni na drzwi tarasowe,likwidacja komina, zamiana wentylacji grawitacyjnej na mechaniczną,projektem zjazdu,kosztowała lekko pow.3tys.zl.

Biuro konstrukcyjne to ppkonstruktor z Rudy Śląskiej....

10 lat temu, jak nie 12 :)

Za projekt indywidualny 10 tysi? Jak szukalem architekta, to najtańsza oferta to 45 netto za m2. Mój znajomy architekt wziął ode mnie 15 brutto. Za 10 tysi to moze domek 65m2 :)

Zgodzę się jak najbardziej z tym.

I dziwię się zdziwieniu ;)

Jako aktualizacja; dostałem kolejną ofertę na projekt indywidualny. Tym razem rekordowe 19 500 PLN netto plus 23% VAT:)

Zapytałem się na jakiej podstawie projekt tak prostego domu jest tak wysoko wyceniany. Niestety, nie otrzymałem odpowiedzi. Szukamy dalej.

Szczerze, jest tyle tysięcy projektów gotowych, że trafi się w końcu na odpowiedni a to 50% kosztów projektu indywidualnego i to już z adaptacją pod MPZP I wszelkimi zmianami żeby sobie dogodzić :)

Edytowane przez Arturo1972

Zgodzę się jak najbardziej z tym.

I dziwię się zdziwieniu ;)

Szczerze, jest tyle tysięcy projektów gotowych, że trafi się w końcu na odpowiedni a to 50% kosztów projektu indywidualnego i to już z adaptacją pod MPZP I wszelkimi zmianami żeby sobie dogodzić :)

Też tak myślałem. Ma szczęście życie w miarę szybko wszytko zweryfikowało i nie marnowałem czasu na ten tok myślenia;)

Skończyliśmy poszukiwania projektanta, wszystkim Wam dziękuję za porady.

Kwota na jakiej kończymy to 16 300 PLN brutto.