Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia na chudziaku pod styropian ...

Jarekf34

Recommended Posts

Jak to się powinno w końcu robić z tą folią na chudziaku,..wywijać na ściany, czy wsuwać pod izolację poziomą.

Bez znaczenia. Zamiast folii możesz chudziaka skropić wodą święcona - skuteczność w zakresie hydroizolacji podobna.

Bez znaczenia. Zamiast folii możesz chudziaka skropić wodą święcona - skuteczność w zakresie hydroizolacji podobna.

Ta folia którą tak namiętnie wrzucasz wszędzie gdzie pojawia się podobny wątek jest cienka bo ma tylko 0,2 mm, nawet na zdjęciu widać że jest cienka i miękka. Jak dobrze widzę z cytowanego wątku to była tylko w jednej warstwie, a do tego musiała być położona na gruz patrząc po dziurach i wgłębieniach po kamieniach. Może nawet ktoś nie pokwapił się żeby odkurzyć chudziaka przed położeniem folii...

Wracając do tematu to ja kładę folię 0,4 mm z atestem w dwóch warstwach i wywijam na ściany bo mam zaniżony chudziak :/ Ale jak by był na normalnym poziomie i spod ścian wystawałaby folia czy coś innego to kleiłbym do tego co wystaje. Są specjalne kleje do szczelnego klejenia folii + do tego taśma na łączeniu.

Tak sobie myślę, żeby rozwiać swoje wątpliwości czy nie dać i tak podwójnie i wtedy pierwsza pod izolację poziomą a druga wywinięta na ściany... Czy aby nie przedobrzone ???

Gdzieś czytałem argumentację żeby nie wywijać bo robi się wanna i jak woda ci się skądś dostanie do środka to tam zostanie bo przez górę będzie mogła mieć ciężko wyjść bo jest folia pod rurkami ogrzewania podłogowego, bokami też nie ucieknie bo wywinięta folia. Z drugiej strony skoro nie ucieknie to skąd ma się tam wziąć...

Tak czy tak jeżeli miałbym równy chudziak i spod ścian ładnie by coś wystawało to bym nie robił wanny. Z autopsji wiem też że wywijanie na ściany i układanie do tego styropianu nie jest najprzyjemniejsze bo gruba folia jest sztywna i ciężko obrobić rogi :/