Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przesiadka z samochodu do autobusu

AdelaidaR1

Recommended Posts

W celach ekologicznych. Czy gdziekolwiek taka akcja zakończyła się sukcesem?

Dużo się mówi o stanie powietrza, dbaniu o zdrowie swoje i innych. A jak przychodzi co do czego, to wygoda okazuje się istotniejsza. Mi na przykład aktualny rozkład jazdy kompletnie by nie pasował w ramach dojazdu do pracy. Trzeba by poświęcać dodatkową godzinę na czekanie.

A jak Wy podchodzicie do takich propozycji, żeby zostawić auto w garażu i korzystać z komunikacji miejskiej?

EDIT

Popatrzcie na przykład na https://www.mlawa.pl/artykuly/mlawska-komunikacja-miejska-mkm - dalibyście się skusić na taką przesiadkę?

Edytowane przez AdelaidaR1

W celach ekologicznych. Czy gdziekolwiek taka akcja zakończyła się sukcesem?

Dużo się mówi o stanie powietrza, dbaniu o zdrowie swoje i innych. A jak przychodzi co do czego, to wygoda okazuje się istotniejsza. Mi na przykład aktualny rozkład jazdy kompletnie by nie pasował w ramach dojazdu do pracy. Trzeba by poświęcać dodatkową godzinę na czekanie.

A jak Wy podchodzicie do takich propozycji, żeby zostawić auto w garażu i korzystać z komunikacji miejskiej?

Jeśli to zrobić to tylko z powodu ekonomicznego jeśli kompromis czas cena będzie zadowalający. A co do motywacji eco :lol2:

Ja jak jeszcze mieszkałem w mieście i pracowałem to codziennie chodziłem 7-8km do roboty. I bilet miesięczny był zaoszczędzony

Czyli wszystkich urzędników, których pojazdy używane od 7-8 i od 16-17 blokują miejsca parkingowe w centrum miasta. Howgh!

Miejsca parkingowe w centach miast to się ogólnie robi gorący temat, bo coraz więcej osób zadaje pytanie po co je budować dla mieszkańców ościennych wiosek. A przesiadają się nie tylko urzędnicy ale nauczyciele, pracownicy administracyjni, korpoludki. Tyle, że na rowery.

To jest fajny temat.

Ja uważam, że komunikacja publiczna powinna wyglądać tak, żeby opłacało się z niej korzystać.

TZN. Mieszkasz w dużym mieście. Wsiadasz w pociąg i 2-3x szybciej niż własnym samochodem w dodatku jeszcze nie stoisz w korkach jesteś w górach czy nad morzem.

Wtedy tak. Poważnie się zastanowię czy jest sens bujać się samochodem.

A jaka rzeczywiśtość? Samochodem jest szybciej.

To samo powinno dotyczyć miast. Czyli komunikacja nie dzieląca dróg z samochodami. Tramwaje i Metra. Komunikacja podwieszona lub podziemna.

Ale to kosztuje.... co z tego, korki też kosztują.

Tylko wtedy to wypali. A tak mamy... utrudnianie sobie życia nawzajem.

To samo powinno dotyczyć miast. Czyli komunikacja nie dzieląca dróg z samochodami. Tramwaje i Metra. Komunikacja podwieszona lub podziemna.

Ale to kosztuje.... co z tego, korki też kosztują.

Tylko wtedy to wypali. A tak mamy... utrudnianie sobie życia nawzajem.

Tylko że koszt budowy metra bezpośrednio ponosi państwo i samorząd (oczywiście obywatele także - pośrednio) a koszty korków ponoszą obywatele bezpośrednio a "państwo" którego urzędniki liczyć nie potrafią ma to w rzyci.

eee ekonomia jest po stronie transportu publicznego . Auta wykorzystuje max przez parę godzin na dojazdy do roboty zakupy. Potem auto stoi i generuje koszty.

Ale wykonanie przez biurwy do niczego. Od doopy strony zaczęli. Zamiast postawić na częste odjazdy i terminowe dojazdy . Utrudnia się życie kierowcom w nadziei że sami zrezygnują. U mnie biurwy zlikwidowali pasy parkingowe wzdłuż ulicy na korzyść dwumetrowego pasa rowerowego. Rowerzyści korzystają z wału - skraca drogę o 2 kilometry