Owczar 17.06.2021 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 Rysunku w sumie nie mam bo rysowalem recznie na planie. Obliczenia niżej: Żałuję, że w pokoju na górze nie dałem 2x75, ale na ten moment nikt tam nawet nie przebywa. Po roku zmodyfikowałem i dodałem przepustnice odcinającą prawie całkowicie dół - zostaje minimalny przepływ. Ale tylko nawiew. Wywiew rozkłada się na cały dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.06.2021 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 Jednak mam jakieś robocze szkice. Te niebieskie fragmenty są zupełnie nieaktualne. Zielone linie nawiewnik liniowy, czerwone linie, wywiewnik liniowy - czerwone kwadraty wywiew punktowy. Te zielone i czerwone prostokąty na górze do zignorowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.06.2021 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 I teraz podszedłbyś do tematu tak samo, od strony wydajności wentylacji per pomieszczenie? Nie mogę uwierzyć, ze tak prosty problem jak dostarczenie powietrza do pomieszczenia jest aż tak skomplikowany! A co mają powiedzieć Amerykanie, którzy ogrzewają nadmuchowo swoje potężne domy, na dodatek mają gigantyczne rozstrzały klimatyczne między niemal tropikalną Florydą i suchą Nevadą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.06.2021 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 Per pomieszczenie to według mnie już przerost formy. Strefa dzienna i nocna jest dla mnie zupełnie wystarczająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.06.2021 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 Zaczynamy rozmawiać Wracając do tej tabelki, przecież musisz jednak dostarczać powietrze do poszczególnych pomieszczen, więc jak wyznaczysz wolumeny ? Strefa dzienna czy nocna to grupy pomieszczeń, a nie jedno wielkie, do kórego można wrzucić jedną rurę (lub jedną "wiązkę" rur). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.06.2021 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 Tu już działa fizyka i podział strumieni. W zależności od oporów powietrze płynie tu albo tam. Wstępne obliczenia, a potem regulacja na budowie z pomiarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 17.06.2021 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 Efekt podziału wentylacji na 2 strefy to bardzo dobre rozwiązanie.Oczywiście z punktu widzenia ekonomii, nie ma się nad czym rozwodzić, to kosztowne rozwiązanie.I prawdę mówiąc, sensu ekonomicznego wielkiego to nie ma. Aczkolwiek, automatycznie działająca wentylacja "podążająca za mieszkańcami" to całkiem słuszne rozwiązanie, tym bardziej im większy dom i mocniejsza centrala. Najbardziej ekonomiczna wersja (2 strefy) zawierająca zestaw przepustnic z siłownikami, czujniki CO2, i czujniki ciśnienia do wentylacji to koszt rzędu 6-7 tys pln.Oczywiście do takiego rozwiązania, potrzebna jest również centrala, która ma w opcji możliwość regulacji sygnałem proporcjonalnym. Przerobiłem kilka takich instalacji, głównie w dużych domach, gdzie mieszkańców jest mało a kubatura obiektu spora.Działa dobrze i spełnia swoje zadanie.Dom o powierzchni 500 m2, wentyluje się wartościami rzędu 300 m3/h i nikt nie narzeka, że duszno.Do tego centrala z odzyskiem jest wystarczająca by utrzymać wilgotność na przyzwoitym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.06.2021 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 Dobrze rozumiem, że w domu o powierzchni mieszkalnej 113 m2 nie ma sensu dzielenie go na dwie strefy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 17.06.2021 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 W tak mały domu, nie ma to żadnego ekonomicznego uzasadnienia.Dobrze rozplanowana instalacja, będzie pracować równie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts