karolinawarzycha 25.06.2021 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 (edytowane) Otrzymałam niedawno pismo z zakładu gazowego, że jest planowany na mojej działce gazociąg średniego ciśnienia, rura dn63 mm średnicy. Przewód wkopany na głębokość > 1 m. Plan gazociągu jest poprowadzony po mojej działce (1 metr od jej granicy) wzdłuż drogi gminnej. Jak widzę gmina ma w planach poszerzenie drogi gminnej (kosztem mojej działki, ze 2 metry mi wchodzą kreski z planu) i jak sądzę ten gaz to już naprzód rozrysowali po mojej działce. Strefa wyłączenia terenu to po 0,5 metra od nitki gazowej. Co do gazu w drodze to jestem na tak, widzę duże korzyści, ale kurcze ten gaz będzie prowadzony de facto po mojej działce. Gazownia w piśmie zastrzega sobie prawo, że wszelkie roboty muszą być uzgodnione z gazownią. Pytanie: 1. Jakie mogą być kłopoty i utrudnienia w związku z tym gazociągiem, gdybym chciała postawić ogrodzenie albo doprowadzić wodę z drogi?2. Czy taki gazociąg zostanie wpisany jako ograniczenie/obostrzenie (służebność przesyłu) do księgi wieczystej mojej działki? Poradzi ktoś? Edytowane 25 Czerwca 2021 przez karolinawarzycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 16.09.2021 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 A czy gazociągu lub poszerzenia drogi nie było w planach gdy kupowałaś działkę ?Jeśli nie to odkupią od Ciebie część na drogę i gaz a jeśli nie to służebność przesyłu.Może to byś jednorazowe wynagrodzenie gdyż grunt de facto traci na wartości a wszelkie roboty ziemne będą potem musiały być konsultowane z gazownią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts