swierol 08.07.2021 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Są zbiorniki, które można kupić za 2tys, są takie za 4tys. Jak ktoś czyta forum te czy inne i wie jak to zrobić, żeby było dobrze bez zbędnych wydatków to może zrobić kotłownie na jakimś modelu np panasnica za 22-23tys. Ale jak ktoś z ulicy przychodzi i mówi, że chce pompę ciepła to 30tys musi mieć. Takie sa aktualne stawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 08.07.2021 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Są zbiorniki, które można kupić za 2tys, są takie za 4tys. Jak ktoś czyta forum te czy inne i wie jak to zrobić, żeby było dobrze bez zbędnych wydatków to może zrobić kotłownie na jakimś modelu np panasnica za 22-23tys. Ale jak ktoś z ulicy przychodzi i mówi, że chce pompę ciepła to 30tys musi mieć. Takie sa aktualne stawki. No dokładnie tak. Ale czyja jest to wina ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.07.2021 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Wyrwane z kontekstu. PS. Teraz już wiemy dlaczego ta pompa jeszcze działa - wisi tylko dla szpanu na wsi. Acha, to obelgi i pomówienia "wyrwane z kontekstu" nie są grzechem ? Nie trzeba się z tego spowiadać ? To ciebie zmartwię - one nie są "wyrwane z kontekstu", one są zacytowane Nie wiem, o jakiej pompie piszesz i o jakiej wsi - ja mieszkam w mieście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.07.2021 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 . Jak się nie ma gazu w okolicy, to domu energooszczędnym sensownym rozwiązaniem CO jest PC, kwestia jak mocno się zejdzie z jej mocą. Dziwaków od szuflowania węgla pozostawmy im samym. Otóż to. A dla kolegi @swierol - to nie tak, że nie czytam tematu wątku, ale on, oprócz założyciela, może przyciągnąć nowobudujących i w ramach kontry do promotora kotłów zgazowujących drewno i buforów warto podsunąć inne, wygodniejsze rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 08.07.2021 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Otóż to. A dla kolegi @swierol - to nie tak, że nie czytam tematu wątku, ale on, oprócz założyciela, może przyciągnąć nowobudujących i w ramach kontry do promotora kotłów zgazowujących drewno i buforów warto podsunąć inne, wygodniejsze rozwiązania. Ja mam przykład moich znajomych leśników. U każdego od lat były Atmosy zgazowujące drewno. Trzech ma od 2-3lat gazowe kondensaty a u czwartego właśnie składają 9,9kWp PV i chce mieć PC, bo się u mnie naoglądał. Już mu się nie chce organizować i "bawić" z 20m3 drewna rocznie,mimo że jest przy temacie bardzo blisko. 10 lat temu żaden by nie pomyślał o innym ogrzewaniu niż Atmosem ale latka lecą a sił i chęci coraz mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 08.07.2021 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 U każdego od lat były Atmosy zgazowujące drewno Atmos to kocioł mało oszczędny i na dodatek prądożerny. Często jest zainstalowany bez bufora i sterowany poprzez niedoświadczonych użytkowników. Niedawno slyszałem od znajomego jak się chwalił że wpadł na świetny pomysł sterowania Atmosem. Wyłącza prąd jak jest w domu za gorąco. Latka lecą a sił i chęci coraz mniej I to jest usprawiedliwienie wyboru innego ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 08.07.2021 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 I to jest usprawiedliwienie wyboru innego ogrzewania. A domy, które potrzebują źródła o mocy 2-3 kW na pokrycie strat ciepła w największe mrozy to nie powód, żeby z biegu odrzucić wszelkie paliwa??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 08.07.2021 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 żeby z biegu odrzucić wszelkie paliwa??? Wybór paliwa to kwestia indywidualnego zbiegu różnych aspektów (zdrowie, czas, chęci, łatwy dostęp do jakiegoś paliwa, przyzwyczajenie, zamożność, itd.). Z punktu ekonomi nowoczesne systemy ogrzewania drewnem działają równie sprawnie, jak konwencjonalne systemy (olej, gaz, pompa, itd). Jest to bardzo ważne gdyż biomasa, a przede wszystkim paliwa drzewne, to cenny surowiec, który należy jak najbardziej efektywnie wykorzystywać i propagować, w tym również w energetycznych zastosowaniach. Pozytywne aspekty ekologiczne spalania biomasy wiążą się z faktem, że w procesie spalania biopaliwa emisja dwutlenku węgla równa jest pochłanianiu CO2 na drodze fotosyntezy w procesie odnawiania tych paliw. Dlatego przyjmuje się, że w procesie spalania biomasy emisja CO2 jest zerowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 08.07.2021 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Dunia, co ty pierdzielisz? Przepisałeś to z jakiejś gazetki dla eko oszołomów? Jakim paliwem chcesz sprawnie pokryć maksymalne straty cieplne 2 kW w domku jednorodzinnym? Chyba nie zrozumiałeś pytania, bo odpowiedź brzmi: nie ma takiego paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 08.07.2021 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Dunia, co ty pierdzielisz? Przepisałeś to z jakiejś gazetki dla eko oszołomów? Jeśli czegoś nie rozumiesz to się dokształć i wróć. Zaczynasz znowu obrażać. Jakim paliwem chcesz sprawnie pokryć maksymalne straty cieplne 2 kW w domku jednorodzinnym? Chyba nie zrozumiałeś pytania, bo odpowiedź brzmi: nie ma takiego paliwa. Chyba sracz na dworze. Wszystko zależy od prawidłowo wykonanej instalacji i dysponowania zgromadzonym ciepłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 08.07.2021 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Chyba sracz na dworze. Wszystko zależy od prawidłowo wykonanej instalacji i dysponowania zgromadzonym ciepłem. Nie ważne od czego zależy. Masz dom, który jest w środku ciepły, jak grzejesz go jedną suszarką fryzjerską, nawet w największe mrozy. Są takie domy. To co, dalej dobudujesz kotłownię do takiego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 08.07.2021 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Chyba sracz na dworze. Mój dom 125m2,budowany 10 lat temu posiada straty energii na poziomie 3,5kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 08.07.2021 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Mój dom 125m2,budowany 10 lat temu posiada straty energii na poziomie 3,5kW. A PC ma moc 8 kW - why? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 08.07.2021 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 (edytowane) A PC ma moc 8 kW - why? Atlantic 8kW przy -20st.C miał ok.4kW mocy czyli na miarę. Za to Panas ma 9kW przy -20st.C i to pozwala mi w 100% wykorzystać tańszą taryfę. Tym bardziej, że mam wylewkę bezpośrednio na płycie fundamentowej czyli "bufor betonowy" o pojemności ponad 50m3 i grubości ok.35cm A ,że dostałem go zamiennie do Atlantica to tym bardziej plus. Prądem też chciałem 8kW Elterma Edytowane 8 Lipca 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flu9 09.07.2021 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2021 (edytowane) Jezeli zdecydujesz się na pellet drzewny to polecam najlepsze ekologiczne paliwo od Od moderatora: To, że jest chwilowy problem techniczny z działaniem narzędzi moderacyjnych nie oznacza, że nie da się banować a postów edytować, co zrobię z postami sprzed dwóch dni, w których nie ma żadnej treści poza wzajemnym obrażaniem. Tylko niech złapię chwilę wolnego czasu.. Edytowane 9 Lipca 2021 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusiaszymanek 31.10.2021 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2021 Polska jest na 3 miejscu wśród producentów pelletu w Europie:-) Odpowiedź na pytanie główne nasuwa się sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts