Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa czy Pellet

Tom87pl

Recommended Posts

Są zbiorniki, które można kupić za 2tys, są takie za 4tys. Jak ktoś czyta forum te czy inne i wie jak to zrobić, żeby było dobrze bez zbędnych wydatków to może zrobić kotłownie na jakimś modelu np panasnica za 22-23tys. Ale jak ktoś z ulicy przychodzi i mówi, że chce pompę ciepła to 30tys musi mieć. Takie sa aktualne stawki.

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Są zbiorniki, które można kupić za 2tys, są takie za 4tys. Jak ktoś czyta forum te czy inne i wie jak to zrobić, żeby było dobrze bez zbędnych wydatków to może zrobić kotłownie na jakimś modelu np panasnica za 22-23tys. Ale jak ktoś z ulicy przychodzi i mówi, że chce pompę ciepła to 30tys musi mieć. Takie sa aktualne stawki.

No dokładnie tak.

Ale czyja jest to wina ?

Wyrwane z kontekstu.

PS.

Teraz już wiemy dlaczego ta pompa jeszcze działa - wisi tylko dla szpanu na wsi.

Acha, to obelgi i pomówienia "wyrwane z kontekstu" nie są grzechem ?

Nie trzeba się z tego spowiadać ?

:)

To ciebie zmartwię - one nie są "wyrwane z kontekstu", one są zacytowane

Nie wiem, o jakiej pompie piszesz i o jakiej wsi - ja mieszkam w mieście.

. Jak się nie ma gazu w okolicy, to domu energooszczędnym sensownym rozwiązaniem CO jest PC, kwestia jak mocno się zejdzie z jej mocą. Dziwaków od szuflowania węgla pozostawmy im samym.

Otóż to.

A dla kolegi @swierol - to nie tak, że nie czytam tematu wątku, ale on, oprócz założyciela, może przyciągnąć nowobudujących i w ramach kontry do promotora kotłów zgazowujących drewno i buforów warto podsunąć inne, wygodniejsze rozwiązania.

Otóż to.

A dla kolegi @swierol - to nie tak, że nie czytam tematu wątku, ale on, oprócz założyciela, może przyciągnąć nowobudujących i w ramach kontry do promotora kotłów zgazowujących drewno i buforów warto podsunąć inne, wygodniejsze rozwiązania.

Ja mam przykład moich znajomych leśników. U każdego od lat były Atmosy zgazowujące drewno. Trzech ma od 2-3lat gazowe kondensaty a u czwartego właśnie składają 9,9kWp PV i chce mieć PC, bo się u mnie naoglądał. Już mu się nie chce organizować i "bawić" z 20m3 drewna rocznie,mimo że jest przy temacie bardzo blisko. 10 lat temu żaden by nie pomyślał o innym ogrzewaniu niż Atmosem ale latka lecą a sił i chęci coraz mniej :D

U każdego od lat były Atmosy zgazowujące drewno

Atmos to kocioł mało oszczędny i na dodatek prądożerny. Często jest zainstalowany bez bufora i sterowany poprzez niedoświadczonych użytkowników. Niedawno slyszałem od znajomego jak się chwalił że wpadł na świetny pomysł sterowania Atmosem. Wyłącza prąd jak jest w domu za gorąco.

Latka lecą a sił i chęci coraz mniej

I to jest usprawiedliwienie wyboru innego ogrzewania.

żeby z biegu odrzucić wszelkie paliwa???

Wybór paliwa to kwestia indywidualnego zbiegu różnych aspektów (zdrowie, czas, chęci, łatwy dostęp do jakiegoś paliwa, przyzwyczajenie, zamożność, itd.).

Z punktu ekonomi nowoczesne systemy ogrzewania drewnem działają równie sprawnie, jak konwencjonalne systemy (olej, gaz, pompa, itd). Jest to bardzo ważne gdyż biomasa, a przede wszystkim paliwa drzewne, to cenny surowiec, który należy jak najbardziej efektywnie wykorzystywać i propagować, w tym również w energetycznych zastosowaniach. Pozytywne aspekty ekologiczne spalania biomasy wiążą się z faktem, że w procesie spalania biopaliwa emisja dwutlenku węgla równa jest pochłanianiu CO2 na drodze fotosyntezy w procesie odnawiania tych paliw. Dlatego przyjmuje się, że w procesie spalania biomasy emisja CO2 jest zerowa.

Dunia, co ty pierdzielisz? Przepisałeś to z jakiejś gazetki dla eko oszołomów?

Jeśli czegoś nie rozumiesz to się dokształć i wróć. Zaczynasz znowu obrażać.

Jakim paliwem chcesz sprawnie pokryć maksymalne straty cieplne 2 kW w domku jednorodzinnym? Chyba nie zrozumiałeś pytania, bo odpowiedź brzmi: nie ma takiego paliwa.

Chyba sracz na dworze. Wszystko zależy od prawidłowo wykonanej instalacji i dysponowania zgromadzonym ciepłem.

• Like 1

Chyba sracz na dworze. Wszystko zależy od prawidłowo wykonanej instalacji i dysponowania zgromadzonym ciepłem.

Nie ważne od czego zależy. Masz dom, który jest w środku ciepły, jak grzejesz go jedną suszarką fryzjerską, nawet w największe mrozy. Są takie domy. To co, dalej dobudujesz kotłownię do takiego domu?

A PC ma moc 8 kW - why?

Atlantic 8kW przy -20st.C miał ok.4kW mocy czyli na miarę.

Za to Panas ma 9kW przy -20st.C i to pozwala mi w 100% wykorzystać tańszą taryfę.

Tym bardziej, że mam wylewkę bezpośrednio na płycie fundamentowej czyli "bufor betonowy" o pojemności ponad 50m3 i grubości ok.35cm ;)

A ,że dostałem go zamiennie do Atlantica to tym bardziej plus.

Prądem też chciałem 8kW Elterma :)

Edytowane przez Arturo1972

Jezeli zdecydujesz się na pellet drzewny to polecam najlepsze ekologiczne paliwo od :spam:

Od moderatora:

To, że jest chwilowy problem techniczny z działaniem narzędzi moderacyjnych nie oznacza, że nie da się banować a postów edytować, co zrobię z postami sprzed dwóch dni, w których nie ma żadnej treści poza wzajemnym obrażaniem. Tylko niech złapię chwilę wolnego czasu..

Edytowane przez finlandia

• 3 months później...