Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różnicowka

Recommended Posts

Witam i proszę o pomoc.

Od paru miesięcy mam problem w mieszkaniu co jakiś czas wyrzuca różnicówkę.

był mały remont nowe gniazdka i myślałem ze to to ale wyłączam ten obwód i to samo. Najgorsze ze czasem działają pralka zmywarka itp. I jest ok, a czasem w nocy pstryk i prądu brak...

Elektryk 1 posprawdzal gniazdka sa ok

Elektryka 2 zmienił roznicowke i jest jeszcze gorzej...

Potrafi 5h być ok a potem co 15 min pstryk i koniec

Wyłączałem na tablicy obwody i po paru godzinach jak już myślałem ze to ten to wyrzuca.

Czy ktoś ma jakiś pomysł zanim przyjdzie kolejny elektryk?

Nie trzeba dodawać drugiej różnicówki, wystarczy że po kolei będzie odłączał obwody i sam dojdzie w którym obwodzie jest usterka.
Przecież autor napisał :

Wyłączałem na tablicy obwody i po paru godzinach jak już myślałem ze to ten to wyrzuca.
To mówisz, że jedna wystarcza na dzień dzisiejszy? I jeszcze pewnie AC i ma robić jako wyłącznik główny.

Ehhh elektrycy !

Może w czasie wiercenia uszkodziłeś izolacje na przewodzie i teraz są takie skutki.

Nie trzeba dodawać drugiej różnicówki, wystarczy że po kolei będzie odłączał obwody i sam dojdzie w którym obwodzie jest usterka.

Odłączenie obwodu odłącza tylko przewód fazowy. Jak jakiekolwiek urządzenie wpięte do instalacji czy kabel robi przebicie między neutralnym a ochronnym, to wybije różnicówkę nawet, jak "S" jest wyłączony a prąd płynie innym obwodem (ale częściowo płynie PE zamiast N). Druga różnicówka rozdzieli też neutralny.

I jak pomiary niczego nie znalazły, to przepinanie obwodów jest dobrą metodą poszukiwania obwodu/urządzenia wywołującego problem.

Mi kiedyś wywalał różnicówkę termostat termy - dla utrudnienia zlokalizowania z raz na kilkadziesiąt i to nie w momencie włączania, a wyłączania.

="Mwiazek"Po kolei odlaczalem obiegi na tablicy i kiedy już myślałem ze to ten (to nie dzieje się od razu czasem chwila czasem pare godzin) to znowu wyłącza się. Ręce opadają
Nie wiem, zrób zdjęcia, pokaż wnętrze rozdzielnicy itd. Inaczej nie ma sensu gdybać nie widząc, z czym mamy do czynienia.

Dziekuje za rady problem w tym ze jako laik w tym temacie od tego zacząłem.

Po kolei odlaczalem obiegi na tablicy i kiedy już myślałem ze to ten (to nie dzieje się od razu czasem chwila czasem pare godzin) to znowu wyłącza się. Ręce opadają

Ale zrobiłeś nieprawidłowy test jak zauważyli przedmówcy.

Na 99% odłączyłeś tylko fazę.

Podam Ci przykład z mojej budowy. Wyłączyłem esa, bo musiałem wykonać drobną modyfikację kabla. Po odłączeniu esa przeciąłem kabel, a różnicówka ... pyk!