Mwiazek 02.07.2021 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2021 Witam i proszę o pomoc.Od paru miesięcy mam problem w mieszkaniu co jakiś czas wyrzuca różnicówkę.był mały remont nowe gniazdka i myślałem ze to to ale wyłączam ten obwód i to samo. Najgorsze ze czasem działają pralka zmywarka itp. I jest ok, a czasem w nocy pstryk i prądu brak...Elektryk 1 posprawdzal gniazdka sa okElektryka 2 zmienił roznicowke i jest jeszcze gorzej... Potrafi 5h być ok a potem co 15 min pstryk i koniec Wyłączałem na tablicy obwody i po paru godzinach jak już myślałem ze to ten to wyrzuca.Czy ktoś ma jakiś pomysł zanim przyjdzie kolejny elektryk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.07.2021 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2021 Może coś więcej na temat instalacji, w końcu po remoncie to można mieć i sprawdzenie, i badania a nawet protokół wykonania tej instalacji.Remont całkowity, częściowy?Instalacja w całości z 3/5 żyłowymi przewodami?Jakie obwody obejmuje ta różnicówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 03.07.2021 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2021 Dodałbym drugą róznicówkę i podzielił to wszystko na dwa obwody dla eliminacji dobrze działających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 03.07.2021 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2021 Może w czasie wiercenia uszkodziłeś izolacje na przewodzie i teraz są takie skutki.Nie trzeba dodawać drugiej różnicówki, wystarczy że po kolei będzie odłączał obwody i sam dojdzie w którym obwodzie jest usterka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.07.2021 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2021 Nie trzeba dodawać drugiej różnicówki, wystarczy że po kolei będzie odłączał obwody i sam dojdzie w którym obwodzie jest usterka.Przecież autor napisał : Wyłączałem na tablicy obwody i po paru godzinach jak już myślałem ze to ten to wyrzuca.To mówisz, że jedna wystarcza na dzień dzisiejszy? I jeszcze pewnie AC i ma robić jako wyłącznik główny. Ehhh elektrycy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.07.2021 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2021 Może w czasie wiercenia uszkodziłeś izolacje na przewodzie i teraz są takie skutki. Nie trzeba dodawać drugiej różnicówki, wystarczy że po kolei będzie odłączał obwody i sam dojdzie w którym obwodzie jest usterka. Odłączenie obwodu odłącza tylko przewód fazowy. Jak jakiekolwiek urządzenie wpięte do instalacji czy kabel robi przebicie między neutralnym a ochronnym, to wybije różnicówkę nawet, jak "S" jest wyłączony a prąd płynie innym obwodem (ale częściowo płynie PE zamiast N). Druga różnicówka rozdzieli też neutralny. I jak pomiary niczego nie znalazły, to przepinanie obwodów jest dobrą metodą poszukiwania obwodu/urządzenia wywołującego problem. Mi kiedyś wywalał różnicówkę termostat termy - dla utrudnienia zlokalizowania z raz na kilkadziesiąt i to nie w momencie włączania, a wyłączania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 03.07.2021 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2021 Odliczał dobowy ale jak, jeden wypinał a drugi wpinał czy wszystkie wypiął i po kolei wpinał? Na którymś z obwodów musi być usterka lub ewentualnie jakieś podłączone urządzenie elektryczne w domu to powoduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mwiazek 03.07.2021 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2021 Dziekuje za rady problem w tym ze jako laik w tym temacie od tego zacząłem.Po kolei odlaczalem obiegi na tablicy i kiedy już myślałem ze to ten (to nie dzieje się od razu czasem chwila czasem pare godzin) to znowu wyłącza się. Ręce opadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.07.2021 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2021 Po kolei odlaczalem obiegi na tablicy Tylko fazowy, czy również neutralny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.07.2021 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2021 ="Mwiazek"Po kolei odlaczalem obiegi na tablicy i kiedy już myślałem ze to ten (to nie dzieje się od razu czasem chwila czasem pare godzin) to znowu wyłącza się. Ręce opadająNie wiem, zrób zdjęcia, pokaż wnętrze rozdzielnicy itd. Inaczej nie ma sensu gdybać nie widząc, z czym mamy do czynienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 04.07.2021 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2021 1. Wykonać poprawne pomiary upływu prądu2. Jaki jest aktualnie wyłącznik różnicowoprądowy? Firma, parametry 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 04.07.2021 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2021 Dziekuje za rady problem w tym ze jako laik w tym temacie od tego zacząłem. Po kolei odlaczalem obiegi na tablicy i kiedy już myślałem ze to ten (to nie dzieje się od razu czasem chwila czasem pare godzin) to znowu wyłącza się. Ręce opadają Ale zrobiłeś nieprawidłowy test jak zauważyli przedmówcy. Na 99% odłączyłeś tylko fazę. Podam Ci przykład z mojej budowy. Wyłączyłem esa, bo musiałem wykonać drobną modyfikację kabla. Po odłączeniu esa przeciąłem kabel, a różnicówka ... pyk! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts