Adam2021 06.07.2021 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 Witam serdecznie.Jestem tu nowy. Szukałem gdzie mógłbym zamieścić poniższe pytanie, ale niestety nie znalazłem. Jeśli dubluję temat to przepraszam.Mam okazję kupić działkę budowlaną z wydanymi warunkami zabudowy: teren zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej. W granicach działki jest kanalizacja i prąd. Ponoć gmina ma w planie doprowadzić wodę w 2023 roku. Działka jest częścią dużego terenu na którym osoba prywatna(sprzedawca „mojej” działki)ma w planie stworzyć 40 działek. Widziałem już plan z podziałem działek i dróg wewnętrznych. Działka, którą jestem zainteresowany jest jedną z większych i dwoma bokami przylega do planowanych w przyszłości dróg. Działki są na terenie Parku Krajobrazowego.Mam wobec tego pytania:1. Na czyich barkach spoczywa budowa dróg wewnętrznych osiedlowych?2. Jeśli nabywcy działek musieliby sami zbudować drogi to w jaki sposób dzielone są koszty budowy?3. Kto musi pokrywać koszty ich utrzymania(odśnieżania, sprzątania itd.) w przyszłości?4. Czy Gmina ma obowiązek doprowadzić wodę? Jeśli tak to w jakim czasie?5. Czy na terenie Parku Krajobrazowego mogą występować graniczenia pomimo tego, że w Warunkach Zabudowy tych działek jest wszystko w miarę jasno sprecyzowane? Nie znam się, więc pytam. Z góry dziękuję za mądre, normalne odpowiedzi. Pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.07.2021 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 1. zwykle nabywców2. wg. udziałów w drodze3. j.w., chyba, że się uda wcisnąć drogi gminie w darowiźnie (ale rzadko która gmina chce)4. Nie5. obowiązuje też plan ochrony - akt prawa miejscowego, ale powinien być uwzględniony w WZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 09.07.2021 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2021 Tak w ogole to ta "twoja" działka jest jużwydzielona? Jesli nie to jak zamierasz ją kupić? Podział geodezyjny na działki tzw. budowlane nie odbędzie się jeśli do każdej z tych działek nie bedzie wyznaczona droga dojazdowa. Jak twoja działka jest wydzielona, ma swoj numer i KW oraz sprzedajacy sprzedaje też udział w drodze to możesz kupować. Z drogą prywatną to jest tak że za wszystko odpowiadasz sam i za wszystko placisz sam. Jak będziesz chciał budować to będziesz musiał utwardzić a wczesniej najlepiej doprowadzić pod nią media. Nikt ci pewnie za to pozniej nie odda (kolejni nabywcy dalszych działek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam2021 10.07.2021 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2021 Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Działki są już wydzielone, dla połowy z nich zostało wydane WZ. Kanalizacja i prąd są w działce. Odnośnie wody słyszałem od kilku osób, że Gmina ma ustawowy obowiązek doprowadzić wodę do działek. Działki leżą 50-400 metrów od granicy administracyjnej miasta(dużego osiedla na którym miasto wybudowało całą infrastrukturę; grunty należały do miasta). Działki zaliczają się do wsi pomimo tego, że wieś właściwa jest ponad 1,5 km dalej. Tylko nie wiem czy Gmina miałaby interes w budowie działek dla ludzi tam mieszkających.. W sumie ściągnie z nich podatki, powiększy się liczba mieszkańców, ale koszty jakie poniosłaby Gmina byłyby być może niewspółmierne do ewentualnych korzyści..Jeszcze jedno: nabywca działki otrzymuje wraz z działką udziały w drogach w wysokości 1/40. Czyli musiałbym obowiązkowo partycypować w budowie dróg, po których w ogóle bym nie jeździł? Moja działka położona jest na początku, dalej zapanowane drogi odbiegają w boki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts