Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie pomieszczenie gospodarcze na siłownie

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

Jak w temacie, chciałbym dowiedzieć z jakich materiałów i w jaki sposób postawić niedrogo pomieszczenie gospodarcze, które miałoby być przeznaczone na własną siłownie. Wiem tyle, że większość pracy chciałbym wykonać sam lub z drobną pomocą, budynek bez ścian działowych 35m2 na zgłoszenie.

W jaki sposób to zależy od technologii (czyli również materiałów). Na pewno musisz przewidzieć wysoki sufit i dobrą wentylację, a pewnie chciałbyś na miejscu mieć łazienkę z natryskiem i aneksik kuchenny. Jak ma byś całorocznie, to jakiś zewnętrzny wiatrołap z miejscem na szafkę na buty i ubrania, bo raczej nie będziesz chciał robić syfu na podłodze, na której robisz pompki :)

Zakładam, że będziesz ćwiczył dość krótko w ciągu dnia, ale raczej często w tygodniu, więc przydałoby się ogrzewanie, które szybko nagrzeje pomieszczenie, a po wyjściu podtrzyma temperaturę na powiedzmy 16 stopniach (automatyka). W siłowni musi być gorąco, więc takie ogrzewanie musi mieć dość dużą moc. Idealnie nadaje się do tego klimatyzator inwerterowy, a w łazience grzejniczek elektryczny. Ściany powinny mieć niską akumulacyjność, żeby się szybko nagrzać do temperatury 25 stopni albo więcej (niska zwłoka), ale dość grubą termoizolację.

Podsumowując: ja bym celował w dom szkieletowy z izolacją z wełny grubości ok. 14 cm, oczywiście z zachowaniem reżimu technologicznego takich budynków (paroizolacja!). Da Ci to maksimum wykorzystania powierzchni zabudowy.

Ścianki wewnętrzne toalety z GK.

Jeszcze jedno: być może prawo budowlane zmieni się niedługo i na zgłoszenie będzie można budować domki do 70, a nie jak dotychczas 35m2.

No i ostatecznie możesz zlecić budowę takiego domu w całości z gotowych elementów. Problemem będzie dla Ciebie dach. Tak czy siak, powinieneś się z tym udać do architekta albo chociaż popytać w firmach, które specjalizują w budowaniu domków 35 m2 (jest ich obecnie wiele w Internecie).

miało być tanie pomieszczenie na siłkę... osobiście wyobrażam sobie to w ten sposób.

Najtańsze - nośne - ściany zewnętrzne, bez ścian w środku, raczej wrota garażowe coby się koncepcja czy zdrowie zmieniło i łatwiej było zagospodarować ten budyneczek na garaż. Ja szedłbym w "pana Jóżka", lokalnego murarza na emce, który będzie chciał sobie dorobić, ty jako pomocnik. Podobnie z dachem, więźba czy pokryciem. Możesz kupić kratownice pod konsktrucke dachu płaskiego. Dałbym 5 czy 10cm styro na zewnątrz i tyle, tzn. w środku rozważyłbym ogrzewanie typu "koza". Siłownia to ostatnie miejsce, w którym ma być gorąco podczas treningów, to po pierwsze. Wręcz chłodno, a dla mnie to i zimno (nie no, nie lodowato ;)). Natrysk? Jakbym miał wolne 15k to owszem, czemu nie. Budżetowo w moim przypadku byłby to garaż z tzw. kozą w środku.

Czyli klasyczna, "blokowo-komórkowa" siłownia. Jeśli myślisz o czymś typu jak ktoś wyżej wspomniał to pomnóż moje x3 czy 4 i już ;)

Pozdrawiam,

edit.

jeszcze masz alternatywę. Gotowe garaże z płyt warstwowych. Osobiście chyba będę szedł w coś takiego. Garaż o powierzchnni 35m2 zabudowy zrobią, przywiozą i zmontują się na wcześniej przygotowanej płycie w cenie 32-35k.

Osobiście zrobiłbym płytę fundamentową izolowaną, na niej postawił konstrukcję drewnianą, ściany i dach. W środku panele podłogowe https://kronosfera.pl/p/wykonczenie-wnetrz-panele-podlogowe-laminowane,44https://kronosfera.pl/p/wykonczenie-wnetrz-panele-podlogowe-laminowane,44 na piance będzie dodatkowo amortyzowała ciężar na ściany karton gips i szpachlowanie tylko łączeń. Zewnątrz styropian jako ocieplenie i zaciągnięte siatka klej i pomalowane. Szybko sprawnie i nawet po kosztach jak się uda teraz kupić taniej materiał. Pozdrawiam

Też miałem napisać o płycie warstwowej, ale do tego potrzeba chyba (chyba?) konstrukcję stalową. Tanio i we własnym zakresie raczej nie będzie.

Co do temperatury w siłowni, to Ty chyba w siłowni nigdy nie byłeś. To, że dla Ciebie w siłowni ma być zimno, nie znaczy, że tak ma powinno być. Mięśnie pracują o wiele wydajniej w wyższych temperaturach, na dodatek w zimnie o łatwo o kontuzję. Ma być gorąco, a temperaturę wewnętrzną reguluje się iloscią wody - trzeba pić i się pocić! Nie wprowadzaj ludzi w błąd! kolego!

I jeszcze koza w siłowni :) Godzinny trening, ale najpierw godzina rozpalania ognia w lodowatym pomieszczeniu, żeby potem dorzucać szczapki w 30-sekundowych przerwach między seriami :)

W siłowni musi być wentylacja mechaniczna, bo podczas niektórych ćwiczeń ilość wydalanego CO2 jest niebotyczna! Można wręcz dostać zawrotów głowy i upaść, waląc głową w kanciasty przedmiot.

Nie, wcale nie trenowałem sportów siłowych kilkanaście lat, absolutnie tak nie było. Nie, to nie był sport pół wyczynowy... Nie, nie żartuje. Oczywiście, że idealne byłoby wykończenie w sposób jaki proponujesz, ale miało być budżetowo, a nie na full wypasie. Oczywiście dla każdego czym innym będzie wersja budżetowa. Dla ciebie być może właśnie to o czym piszesz. Dla mnie opisana przez ciebie opcja to wersja full wypas

Nie, wcale nie trenowałem sportów siłowych kilkanaście lat, absolutnie tak nie było. Nie, to nie był sport pół wyczynowy... Nie, nie żartuje. Oczywiście, że idealne byłoby wykończenie w sposób jaki proponujesz, ale miało być budżetowo, a nie na full wypasie. Oczywiście dla każdego czym innym będzie wersja budżetowa. Dla ciebie być może właśnie to o czym piszesz. Dla mnie opisana przez ciebie opcja to wersja full wypas

No to nie rozumiem skąd pomysł na zimną siłownię:eek:

Klimatyzator inwerterowy to akurat tania w zakupie i eksploatacji opcja, na dodatek w pełni komfortowa, automatyczna, niskozwłoczna - ideał w takim pomieszczeniu.