dos.patrykos 07.07.2021 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Cześć wszystkim,Jak w temacie, chciałbym dowiedzieć z jakich materiałów i w jaki sposób postawić niedrogo pomieszczenie gospodarcze, które miałoby być przeznaczone na własną siłownie. Wiem tyle, że większość pracy chciałbym wykonać sam lub z drobną pomocą, budynek bez ścian działowych 35m2 na zgłoszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 07.07.2021 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Ja bym robił konstrukcję drewnianą, obicie OSB, wewnątrz jakaś izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 07.07.2021 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 W jaki sposób to zależy od technologii (czyli również materiałów). Na pewno musisz przewidzieć wysoki sufit i dobrą wentylację, a pewnie chciałbyś na miejscu mieć łazienkę z natryskiem i aneksik kuchenny. Jak ma byś całorocznie, to jakiś zewnętrzny wiatrołap z miejscem na szafkę na buty i ubrania, bo raczej nie będziesz chciał robić syfu na podłodze, na której robisz pompki Zakładam, że będziesz ćwiczył dość krótko w ciągu dnia, ale raczej często w tygodniu, więc przydałoby się ogrzewanie, które szybko nagrzeje pomieszczenie, a po wyjściu podtrzyma temperaturę na powiedzmy 16 stopniach (automatyka). W siłowni musi być gorąco, więc takie ogrzewanie musi mieć dość dużą moc. Idealnie nadaje się do tego klimatyzator inwerterowy, a w łazience grzejniczek elektryczny. Ściany powinny mieć niską akumulacyjność, żeby się szybko nagrzać do temperatury 25 stopni albo więcej (niska zwłoka), ale dość grubą termoizolację. Podsumowując: ja bym celował w dom szkieletowy z izolacją z wełny grubości ok. 14 cm, oczywiście z zachowaniem reżimu technologicznego takich budynków (paroizolacja!). Da Ci to maksimum wykorzystania powierzchni zabudowy. Ścianki wewnętrzne toalety z GK. Jeszcze jedno: być może prawo budowlane zmieni się niedługo i na zgłoszenie będzie można budować domki do 70, a nie jak dotychczas 35m2. No i ostatecznie możesz zlecić budowę takiego domu w całości z gotowych elementów. Problemem będzie dla Ciebie dach. Tak czy siak, powinieneś się z tym udać do architekta albo chociaż popytać w firmach, które specjalizują w budowaniu domków 35 m2 (jest ich obecnie wiele w Internecie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 07.07.2021 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 miało być tanie pomieszczenie na siłkę... osobiście wyobrażam sobie to w ten sposób. Najtańsze - nośne - ściany zewnętrzne, bez ścian w środku, raczej wrota garażowe coby się koncepcja czy zdrowie zmieniło i łatwiej było zagospodarować ten budyneczek na garaż. Ja szedłbym w "pana Jóżka", lokalnego murarza na emce, który będzie chciał sobie dorobić, ty jako pomocnik. Podobnie z dachem, więźba czy pokryciem. Możesz kupić kratownice pod konsktrucke dachu płaskiego. Dałbym 5 czy 10cm styro na zewnątrz i tyle, tzn. w środku rozważyłbym ogrzewanie typu "koza". Siłownia to ostatnie miejsce, w którym ma być gorąco podczas treningów, to po pierwsze. Wręcz chłodno, a dla mnie to i zimno (nie no, nie lodowato ). Natrysk? Jakbym miał wolne 15k to owszem, czemu nie. Budżetowo w moim przypadku byłby to garaż z tzw. kozą w środku. Czyli klasyczna, "blokowo-komórkowa" siłownia. Jeśli myślisz o czymś typu jak ktoś wyżej wspomniał to pomnóż moje x3 czy 4 i już Pozdrawiam, edit. jeszcze masz alternatywę. Gotowe garaże z płyt warstwowych. Osobiście chyba będę szedł w coś takiego. Garaż o powierzchnni 35m2 zabudowy zrobią, przywiozą i zmontują się na wcześniej przygotowanej płycie w cenie 32-35k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan21 07.07.2021 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Osobiście zrobiłbym płytę fundamentową izolowaną, na niej postawił konstrukcję drewnianą, ściany i dach. W środku panele podłogowe https://kronosfera.pl/p/wykonczenie-wnetrz-panele-podlogowe-laminowane,44https://kronosfera.pl/p/wykonczenie-wnetrz-panele-podlogowe-laminowane,44 na piance będzie dodatkowo amortyzowała ciężar na ściany karton gips i szpachlowanie tylko łączeń. Zewnątrz styropian jako ocieplenie i zaciągnięte siatka klej i pomalowane. Szybko sprawnie i nawet po kosztach jak się uda teraz kupić taniej materiał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 07.07.2021 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Też miałem napisać o płycie warstwowej, ale do tego potrzeba chyba (chyba?) konstrukcję stalową. Tanio i we własnym zakresie raczej nie będzie. Co do temperatury w siłowni, to Ty chyba w siłowni nigdy nie byłeś. To, że dla Ciebie w siłowni ma być zimno, nie znaczy, że tak ma powinno być. Mięśnie pracują o wiele wydajniej w wyższych temperaturach, na dodatek w zimnie o łatwo o kontuzję. Ma być gorąco, a temperaturę wewnętrzną reguluje się iloscią wody - trzeba pić i się pocić! Nie wprowadzaj ludzi w błąd! kolego! I jeszcze koza w siłowni Godzinny trening, ale najpierw godzina rozpalania ognia w lodowatym pomieszczeniu, żeby potem dorzucać szczapki w 30-sekundowych przerwach między seriami W siłowni musi być wentylacja mechaniczna, bo podczas niektórych ćwiczeń ilość wydalanego CO2 jest niebotyczna! Można wręcz dostać zawrotów głowy i upaść, waląc głową w kanciasty przedmiot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 07.07.2021 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Nie, wcale nie trenowałem sportów siłowych kilkanaście lat, absolutnie tak nie było. Nie, to nie był sport pół wyczynowy... Nie, nie żartuje. Oczywiście, że idealne byłoby wykończenie w sposób jaki proponujesz, ale miało być budżetowo, a nie na full wypasie. Oczywiście dla każdego czym innym będzie wersja budżetowa. Dla ciebie być może właśnie to o czym piszesz. Dla mnie opisana przez ciebie opcja to wersja full wypas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 07.07.2021 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Nie, wcale nie trenowałem sportów siłowych kilkanaście lat, absolutnie tak nie było. Nie, to nie był sport pół wyczynowy... Nie, nie żartuje. Oczywiście, że idealne byłoby wykończenie w sposób jaki proponujesz, ale miało być budżetowo, a nie na full wypasie. Oczywiście dla każdego czym innym będzie wersja budżetowa. Dla ciebie być może właśnie to o czym piszesz. Dla mnie opisana przez ciebie opcja to wersja full wypas No to nie rozumiem skąd pomysł na zimną siłownię Klimatyzator inwerterowy to akurat tania w zakupie i eksploatacji opcja, na dodatek w pełni komfortowa, automatyczna, niskozwłoczna - ideał w takim pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts