Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Solidne gniazdka I łączniki

Recommended Posts

potwierdzam, breker ma jeszcze fajne mechanizmy z przyjemnym klikiem. Poza tym mam Schneider Asfora - fajne proste i tanie, ale kolor nie jest trwały. Na zewnątrz z czarnej ramki kolor schodzi po 1 roku. Wewnątrz domu są ok póki co po 3 latach.

Jeszcze Ospel Sonata, z plusów to może design. Nic ponad to.

Berker K1 droższy ale przyjemny w użytkowaniu. Nawet żona je chwali.

U mnie Berker 10 lat na zewnątrz zwykły włącznik i po przyniesieniu do domu - nic się nie przebarwiło po oczyszczeniu równie biały jak te wewnątrz(czyściłem mleczkiem Cif)

Plastik jest - taki ceramiczny nie tłuści się , nie przebarwia, ale nie jest też osprzęt tani , dostępny w 100% w sieci poza nią tylko na zamówienie.

• Like 1

Padł wybór na berker q3.

Mam też gniazdka na elewacji. Elewacja jest wykonana z 20cm styropianu.

Na elewacji muszę użyć inne puszki i gniazdka?

Czy wystarczy zwykłą puszkę osądzić za pomocą kleju + Kołnierz uszczelniający do bryzgoszczelnych

mechanizmó+ P44 Płytka czołowa + IP44 Ramka 1-krotna z uszczelką

• 6 months później...

Czy ogólnie wszystkie te gniazdka i łączniki różnych serii Berker są bardzo dobre jakościowo?

B.Kwadrat - chyba najczęściej tu polecany - dlaczego? Tańszy niż pozostałe serie?

Q.1

Q.3

Q.7

B.3

B.7

K.1

K.5

I jak się ma do tego Hager Lumina polecany przez sprzedawcę jako o połowę tańszy niż B.Kwadrat.

Nie wiem, czy to prawda.

U siebie dałem Ospel Sonata. Jestem zadowolony z jakości: spore kawałki miedzi, montaż na śrubki lub motylki, motylki spięte z tyłu gumką recepturką. Klawisze dostały kilka razy śrubokrętem przy wyciąganiu i nie ma śladu. Spadł też raz, nastąpiłem na niego i przejechałem po betonie. Nic się nie stało. Jestem zachwycony :D

Cena też ok. Poza tym produkt Polski . Elif pisała że ma u siebie serię As i jest tragedia.

• 5 months później...

Wybrałem Berker B Kwadrat, ale przy montażu wychodzi zonk.

Otóż okazuje się, że nie da się zainstalować gniazd podwójnych w sąsiedztwie innych puszek..

Czyli np. dwa gniazda podwójne obok siebie są wykluczone, no chyba że już na etapie wiercenia pod puszki byłaby zachowana odpowiednia odległość między puszkami. Wynika to z tego, że "zaślepki" (nie wiem czy tak się to nazywa) mają już w sobie ramkę.

Czyli teraz trzeba chyba zmienić wszystkie mechanizmy podwójne na pojedyncze, jeśli gniazdo występuje w grupie z innymi. Jeśli jest samodzielne, to wszystko OK.

Zgadza się?