karloss 12.07.2021 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2021 Witam,odebrałem projekt wraz z pozwoleniem dla niewielkiego domu (parter + poddasze użytkowe).Projekt był "szyty na miarę" ze względu na wąską działkę - 12 m.W projekcie moją uwagę zwróciła duża ilość zbrojonych słupów betonowych, tj. w narożach budynku oraz w części środkowej.Ponadto mam przewidziany wieniec fundamentu. Teren, na którym będzie stał budynek to mała wioska, nie ma tam żadnego zagrożenia szkodami górniczymi, ogólnie bdb warunki gruntowe.W trakcie konsultacji z projektantem przekonywano mnie, że jest to potrzebne dla uzyskania sztywności całej konstrukcji.Projekt pokazałem przyszłemu kierownikowi budowy oraz człowiekowi od ekipy budowlanej. Wszyscy zachodzili w głowę po co zaprojektowano słupy narożne zbrojone od ławy, poprzez wieniec fundamentu, aż po strop. Z mojego punktu widzenia to doskonałe mostki cieplne w ścianach.Ponieważ temat nie daje mi spokoju chciałbym się poradzić jakiejś fachowej osoby, która mogłaby się wypowiedzieć w tym temacie, czy jest to dobrze zrobione czy jednak kogoś poniosła fantazja.Wymiary budynku do 5x11,6 m (obrys zewnętrzny). Ściana z bloczka 24 cm. Niestety mam problem z dodaniem rysunku na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.07.2021 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2021 Ekipa jest od tego by wykonać budynek ZGODNIE z projektem, a tego formalnie pilnuje kierownik. Wyjątkiem od tego może być wykonanie projektu zamiennego jeżeli ekipa posiada stosowane uprawnienia, lub kierownik takie posiada. Opinie z forum nic nie wnoszą do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 12.07.2021 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2021 Papier wszystko przyjmie a niektórzy architekci i konstruktorzy rysują, żeby rysować. Jak masz wątpliwości to skonsultuj projekt z innym konstruktorem i podejmij decyzję jak robić. Niejednokrotnie ekipy mają większe doświadczenie niż pseudo-projektanci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karloss 12.07.2021 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2021 Ekipa jest od tego by wykonać budynek ZGODNIE z projektem, a tego formalnie pilnuje kierownik. Wyjątkiem od tego może być wykonanie projektu zamiennego jeżeli ekipa posiada stosowane uprawnienia, lub kierownik takie posiada. Opinie z forum nic nie wnoszą do tematu. Ale ja nie pytam jak formalnie to załatwić i prosze nie sugerować, że ekipa budowlana miałaby coś obejść. Nie wiem skąd takie przypuszczenia? Twoja wypowiedź kompletnie nic nie wnosi do mojego zapytania. Jednak chętnie bym poczytal wypowiedzi osób, które znają się na projektowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.07.2021 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2021 Ale ja nie pytam jak formalnie to załatwić i prosze nie sugerować, że ekipa budowlana miałaby coś obejść. Nie wiem skąd takie przypuszczenia? Twoja wypowiedź kompletnie nic nie wnosi do mojego zapytania. Jednak chętnie bym poczytal wypowiedzi osób, które znają się na projektowaniu. Może jednak wrzuć skan do projektu, rzut fundamentu, jakiś przekrój będzie łatwiej podpowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 13.07.2021 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2021 Projekt pokazałem przyszłemu kierownikowi budowy oraz człowiekowi od ekipy budowlanej. Wszyscy zachodzili w głowę po co zaprojektowano słupy narożne zbrojone od ławy, poprzez wieniec fundamentu, aż po strop. tak, ja również znam takich wszystko wiedzących, którzy " od czapy " są w stanie podważyć wszelkie rozwiązania projektowe, zaczynając zdanie : " ja bym to zrobił tak / lub inaczej ... " - pytanie podstawowe : płacisz im za weryfikację projektu ? i jakie mają kompetencje w tym zakresie ? - chcesz zweryfikować projekt ? : zatrudnij ( w zakresie konstrukcji ) sprawdzającego uprawnionego projektant konstrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karloss 13.07.2021 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2021 Kurcze strasznie sformalizowani jesteście na tym forum. Ja na prawdę nie potrzebuję rad w stylu: idź do uprawnionego projektanta.Chodziło mi o sugestie czy jest sens próbować zmienić przyjęte rozwiązania (ich celowość) czy pozostawić tak jak jest. Przecież nie przerysuję sobie tego od tak, albo nie wprowadzę ich na podstawie sugestii ekipy budowlanej!Konstrukcja, konstrukcją ale są też inne negatywne skutki takiego rozwiązania nie tylko finansowe, ale również eksploatacyjne - jednak będą z tego "super" mostki cieplne, a ja planuję dom ogrzewać elektrycznie.Żeby nie przedłużać wklejam linki do rysunków:fundament (obcięty o długość tarasu) https://drive.google.com/file/d/19jHY2ZnpDGEPpHZxIwkTgatn4HE5U3T6/view?usp=sharingprzekrój pionowy https://drive.google.com/file/d/1_M2VSOKLl7ZuHRjkMiVqZqsByEiIpd55/view?usp=sharing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.07.2021 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2021 Tak, jest sens zmieniać przyjęte rozwiązania. Tak, bedą mostki cieplne jak cholera. Ogrzewanie takiego domu (całorocznego jak rozumiem) prądem będzie karkołomne. Powiem tak: miałem "przyjemność" rozmawiać z projektantami, którzy tak samo chcieli mi wpierdzielić takie słupy i poszukałem takiego, który słupów nie dał. Dom stoi, zero pęknięć gdziekolwiek, mostków termicznych brak, a teren jest pochyły, posadowienie w miejscu rozbiórki innego budynku. Ja bym poszukał innego projektanta i postawił warunek, żeby było zero mostków cieplnych (i niech się martwi jak to zrobić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 20.07.2021 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2021 Miałem przyjemność współpracować z kilkoma projektantami konstrukcji. Jak w życiu i wszelkich usługach : jedni - świetni ! inni - hmm ... cóż. Taka ilość słupów, rdzeni - związana jest z dużą asekuracją projektową, o ile nie wynika z słabych gruntów, sejsmiki terenu, ... innych danych związanych z posadowieniem obiektu w danej lokalizacji. ( czego nie wiadomo ).Co do " mostków " - funkcjonują 2 " szkoły " : 1.) która wskazuje, że izolacja termiczna fundamentów powinna schodzić co najmniej do poziomu przemarzania gruntu2.) ława fundamentowa powinna być ciut poniżej poziomu przemarzania i to uważane jest za rozwiązanie prawidłowe, bez względu na górna izolację pionową ściany fundamentowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.07.2021 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2021 Autor wątku napisał, że warunki gruntowe bardzo dobre, więc to raczej asekuracja projektanta. Z tymi mostkami, to funkcjonuje więcej szkół. Jakbym zrobił wg tych które wymieniłeś, to bym miał mega mostki ps. Moja ława jest powyżej granicy przemarzania - i co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 20.07.2021 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2021 każda ( w większości ) płyta fundamentowa również jest powyżej granicy przemarzania, ale ... ciągłość izolacji termicznej / odpowiednia podbudowa / opaska przeciw wysadzinowa robią swoje i mostków brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 22.07.2021 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2021 Ogrzewanie takiego domu (całorocznego jak rozumiem) prądem będzie karkołomne.. Czy to nie jest trochę pochopny wniosek? U ściany dla Silki 24cm + styropianu 033 20cm = 0.15265 U ściany dla żelbetu 24cm + styropian 033 20cm = 0.15694 Przez ściany zatem bardzo mała różnica. Faktycznie trochę gorzej może być z fundamentem, ale nie wiemy jak głęboka jest ława itd. Ja bym do takiego wniosku nie doszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seawolf83 23.07.2021 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Mam mały dom, ściany nośne to tylko prostokąt 13,1x9,4 i w każdej ścianie po 2 słupy, razem 8. Też dużo, projektant argumentował to potrzebą usztywnienia ze względu na dach wiązarowy, nie podzielałem jego zdania, ale odpuściłem. Ma to swoje dobre strony bo np. bez strachu zagęszczałem piach w pobliżu ścian fundamentowych. Ale Ty masz hardkor moim zdaniem. Słupy w narożach to nieporozumienie bo sam przemurowany narożnik usztywnia. Do tego masz strop ciężki, który spina całość. Czy dobrze widzę (patrząc na proporcje wymiarowe), że masz ok. 20cm chudziaka? płyta przy schodach też wydaje się gruba, strop też ale zakładam, że to jakaś teriva. Jak masz kasę na budowę to olej, jak liczysz każdą złotówkę to uważam, że jest tu do uratowania kilka-kilkanaście tysięcy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 23.07.2021 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Czemu ma olać te mostki? Wieniec pod wiązarami jest wystarczającym usztywnieniem dla ścian, bo jedyne obciążenie od dachu jest skierowane w dół (!). Co ci konstruktorzy wymyślają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 23.07.2021 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 ... bo jedyne obciążenie od dachu jest skierowane w dół (!) naprawdę ? to może nie ma sensu kotwić murłatę do wieńca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 23.07.2021 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Nie ma sensu dawać murłątę pod wiązary, to po co ją kotwić? Należy się postarać z wieńcem, to wystarczy folia między nim a wiązarem jako prosta izolacja p. wilgociowa. Wiązary oczywiście kotwione do wieńca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 23.07.2021 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 jedyne obciążenie od dachu jest skierowane w dół (!). Co ci konstruktorzy wymyślają? Na pewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 23.07.2021 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Tak. A co to za ciśnienie wewnętrzne? Atmosferyczne, powstające przy parciu/ssaniu wiatru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 23.07.2021 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 (edytowane) Tak. Dlaczego obciążenia wiatrem nie bierzesz pod uwagę? Edytowane 23 Lipca 2021 przez hipodrom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 23.07.2021 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Nie wygląda mi to na dom, a którym pisze autor wątku: parterowy z użytkowym poddaszem. Pisałem też o wiązarach, a na zdjęciu ich nie widzę. Widzę za to, że odleciała połać dachu wraz z krokwiami, nie wiem tylko jaki to ma związek No ale fakt, o wietrze nie pomyślałem, tylko o obciążeniach stałych. Może niektórzy konstruktorzy boją się, że wiatr przekosi murowany dom parterowy? Nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts