Zubr86 13.07.2021 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2021 Witam, zastanawiam się nad kupnem domu z działką, oprócz domu jednak na działce znajduje się dziwny twór, to niedokończony budynek mieszkalny z garażem i pom. gospodarczym. Mniej jednak chodzi aby mieć porządny warsztat. Problem polega na tym że w wzdłuż budynku przechodzą ściany, nie wiem czy to ściany nośne czy nie i nie interesuje mnie to ponieważ strop jest bardzo nisko, może 2,2 m (a do warsztatu chcę 2,, oraz schody. Oprócz tego jest jeszcze piętro. Jak rozumiem, do wyburzenia zadaszenia, piętra, stropu i schodów trzeba będzie zatrudnić firmę i zburzyć wszystko lub prawie wszystko. Czy po takim wyburzeniu istniejące fundamenty będą się nadawać do ponownego wznoszenia na nich ścian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.07.2021 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2021 Nie potrzeba "firmy" - jak umiesz, masz czym i masz czas, to sam możesz dokonać rozbiórki. Do mojej rozbiórki miałem jednak projekt i (chyba, nie pamiętam) wystarczało zgłoszenie do UM. Po co Ci te fundamenty? Jak chcesz coś postawić, to rób to dobrze i zatrudnij projektanta do tego warsztatu. Kto się podpisze pod fundamentami jakiejś starej rudery? Sam musisz ocenić jak dobrze chcesz zrobić ten warsztat (ale 2m wysokości??? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zubr86 13.07.2021 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2021 (edytowane) To na pewno, będzie projekt 2,8 m wystarczy (jakaś emotka tam wskoczyła przy zamykaniu nawiasu), obecnie mam 2,4 i jest prawie dobrze, mówię tu o wysokości użytkowej, od podłogi do stropu. Tu jest jeszcze jeden wątek, obecnie jedna ściana (krótsza) tego budynku stoi na granicy, będzie się trzeba odsunąć o 3 m i długość budynku skróci się o metr, ale patrząc na pożar w Nowej Białej to bardzo dobrze że nowy budynek oddaliłby się z 1 do 4 metrów od stodoły sąsiada. Edytowane 13 Lipca 2021 przez Zubr86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.07.2021 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2021 Nie wiem czy dobrze zrozumiałeś: aby wyburzyć taki budynek potrzebny może być projekt. Do zbudowania następnego drugi projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.07.2021 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2021 Jeżeli budynek stoi w granicy to tak jak pisze Ratpaw potrzebujesz projektu rozbiórki, kierownika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts