Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziwny twór - wyburzanie

Recommended Posts

Witam, zastanawiam się nad kupnem domu z działką, oprócz domu jednak na działce znajduje się dziwny twór, to niedokończony budynek mieszkalny z garażem i pom. gospodarczym. Mniej jednak chodzi aby mieć porządny warsztat. Problem polega na tym że w wzdłuż budynku przechodzą ściany, nie wiem czy to ściany nośne czy nie i nie interesuje mnie to ponieważ strop jest bardzo nisko, może 2,2 m (a do warsztatu chcę 2,8), oraz schody. Oprócz tego jest jeszcze piętro. Jak rozumiem, do wyburzenia zadaszenia, piętra, stropu i schodów trzeba będzie zatrudnić firmę i zburzyć wszystko lub prawie wszystko. Czy po takim wyburzeniu istniejące fundamenty będą się nadawać do ponownego wznoszenia na nich ścian?

Nie potrzeba "firmy" - jak umiesz, masz czym i masz czas, to sam możesz dokonać rozbiórki. Do mojej rozbiórki miałem jednak projekt i (chyba, nie pamiętam) wystarczało zgłoszenie do UM.

Po co Ci te fundamenty? Jak chcesz coś postawić, to rób to dobrze i zatrudnij projektanta do tego warsztatu. Kto się podpisze pod fundamentami jakiejś starej rudery? Sam musisz ocenić jak dobrze chcesz zrobić ten warsztat (ale 2m wysokości??? )

To na pewno, będzie projekt :) 2,8 m wystarczy (jakaś emotka tam wskoczyła przy zamykaniu nawiasu), obecnie mam 2,4 i jest prawie dobrze, mówię tu o wysokości użytkowej, od podłogi do stropu.

Tu jest jeszcze jeden wątek, obecnie jedna ściana (krótsza) tego budynku stoi na granicy, będzie się trzeba odsunąć o 3 m i długość budynku skróci się o metr, ale patrząc na pożar w Nowej Białej to bardzo dobrze że nowy budynek oddaliłby się z 1 do 4 metrów od stodoły sąsiada.

Edytowane przez Zubr86