ybl 17.07.2021 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2021 Witam, Robiłem modernizację pieca tj. wymianiałem węglowy na gazowy z zamkniętą komorą spalania. I zastanawiam się czy nadal potrzebny jest otwór nawiewny? Powietrze do pieca dostarczane jest przez komin. Czytając przepisy jest wzmianka że dopuszcza się (w kotlowniach do 30kW) nie robienie takiego otworu a doprowadzenie go z sąsiedniego pomieszczenia np. poprzez dziure w drzwiach czy też ich brak W pomieszczeniu jest wentylacja grawitacyjna tj. kratka wentylacyjna przy suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.07.2021 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2021 Witam, Robiłem modernizację pieca tj. wymianiałem węglowy na gazowy z zamkniętą komorą spalania. I zastanawiam się czy nadal potrzebny jest otwór nawiewny? Powietrze do pieca dostarczane jest przez komin. Czytając przepisy jest wzmianka że dopuszcza się (w kotlowniach do 30kW) nie robienie takiego otworu a doprowadzenie go z sąsiedniego pomieszczenia np. poprzez dziure w drzwiach czy też ich brak W pomieszczeniu jest wentylacja grawitacyjna tj. kratka wentylacyjna przy suficie. Masz mieć wentylację, prawda? Sama kratka pod sufitem nie wystarczy, bo tamtędy gazy mają się wydostawać z pomieszczenia, a jak zaślepisz otwór nawiewny, to przepływ powietrza w kominie się zatrzyma, a nawet dojdzie do cofki. To już Twój problem, skąd weźmiesz powietrze, ale rozumiesz, że otwarcie drzwi do pomieszczenia, w którym nie ma nawiewu powietrza zewnętrznego nic nie da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ybl 17.07.2021 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2021 No tak ale tu już się rozbijamy o zasade działania wentylacji grawitacyjnej która jest taka sama w każdym innym pomieszczeniu. W tejże kotłowni miałbym zamiast otwartego cały czas wlotu: A. Okno (fakt nie wspomnialem o tym) z nawiewnikiem B. Drzwi do pomieszczeń z dopływem powietrza zewnętrznego (nawiewniki, okna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.07.2021 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2021 No to nie będzie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts