Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie strychu nieużytkowego

Recommended Posts

Witajcie. Mam stropodach nad poddaszem (stop Kleina) ocieplony - skosy pianą pur, a cześć płaska strychu wełną i styropianem. Połacie dachu powyżej podłogi strychu nie są ocieplone. Jednak zostało mi kilka belek wełny i zastanawiam się czy można je dodatkowo rozłożyć na połaciach. Czy to że strych będzie ocieplony od góry i od dołu jest zgodne ze sztuką? Czy nie będzie problemów z ewentualną wilgocią? Czy żeby uniknąć kurzenia się na strychu mogę wełnę na podłodze i skosach przykryć jakąś membraną/folią?

Pozdrawiam.

Generalnie można, ale co będzie ponad tą wełną? Jakaś wentylacja by się przydała od strony połaci, bo każda termoizolacja powoduje zwiększanie wilgotności względnej i można przekroczyc punkt rosy. Jak z kolei będziesz (a moze już to robisz) wentylować poddasze, to wełna na połaciach zda sie na nic.

Ponad wełną będzie (już jest) membrana i blachodachówka.

Zgodnie z rysunkiem:

strych.jpg

Szare to beton, brązowe to krokwie, na żółto zaznaczyłem istniejące ocieplenie, a na czerwono propozycja dołożenia ocieplenia powyżej podłogi strychu.

Edytowane przez kemot_p

A czemu nie chcesz po prostu dać wełny poziomo? Zauważ, że w sumie jedynie ta pozioma część (stropowa) będzie miała mniejszy współczynnik przewodzenia, niezależnie w której części "trójkącika" dasz wełnę. Jaką powierzchnię ma ta część pozioma? Podejrzewam, że zbyt wiele nie ugrasz.

Ale cześć poziomą mam przecież ocieploną - widzisz rysunek?

Chcę docieplić skosy (na czerwono), żeby obniżyć temperaturę na struchu i wykorzystać go do częstszego tam przebywania, co przy braku ocieplenia jest mało komformtowe (szczególnie w takie temperatury jak obecnie).

A tego to nie napisałeś - sądziłem, że chodzi Ci o minimalizację strat ciepła zimą, a nie o obniżenie temperatury poddasza latem.

Żeby uzyskać zadowalający efekt musiałbyś dać kilkadziesiąt cm tej wełny plus sensowną wentylację.

Jeśli skosy są wentylowane, to ponad tą dodatkową wełną też muszą być wentylowane (kalenica musi być otwarta). Jak masz wentylowane poddasze (nie napisałeś) otworem w ścianie szczytowej, to dodatkowa wełna obniży temperaturę latem i nie spowoduje problemów z wilgocią zimą.

Jak dasz np 5 cm tej wełny, to temperatura na poddaszu obniży się tylko trochę. Najlepiej dodać do tego dobrą wentylację (minimum 2-3 wymiany kubatury poddasza na godzinę). Wentylacja to podstawa.