Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

cześć wszystkim, planuje przyszłą wiosną rozpocząć budowę domu. Borykam sie z problemem pochyłej działki, poniżej postaram sie ukazać w jakiej sytuacji się znajduje i byłbym bardzo wdzięczny na jakieś rady i sugestie. w tym momencie jestem na etapie adaptacji projektu i szukam optymalnego położenia domu na parceli.

moja dzialka na spad w kierunku drogi dojazdowej, w tamtą strone rowniez jest kierunek wschodni.

zakupiony projekt domu to

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-malinowkach-14-m2e92508962e3c?gclid=CjwKCAjwuvmHBhAxEiwAWAYj-B3pdCWsLfWL5bJEccoajEoleRdde3-Ykcn8CgKaAs3AvQfQMvO4ZRoC0JYQAvD_BwE

nie mam pojecia w jaki sposob najlepiej wyprostowac ten teren pod fundament. narysowalem sobie swoja propozycje rozwiazania tego problemu ale nie wiem czy to ma rece i nogi. przerabial ktos podobny temat i moze podzielic sie doswiadczeniem?

https://forum.murator.pl/topic/263701-niwelacja-dzia%C5%82ki-pod-budow%C4%99-domu-jednorodzinnego/

Na wstępie to jakiś nerwosol polecam.

Pisanie postów co 2-3 minuty hmmm chyba zbyt nerwowe.

Coś wrzucasz z pytaniem ale wszystkie fotki z cyferkami nieczytelne, mega małe.

Te 2 metry spadku to chyba na całej działce czyli na 30 lub 40 metrach, bo domy raczej obok nie są na skarpie.

Może tak na spokojnie opisz problem? Tylko czytelnie.

@tomasz cienkus

Wiele osób przerabia takie problemy.

Po pierwsze: co proponuje projektant? Jakie posadowienie przewiduje? Jakie są poziomy wód i warstwy ziemi?

Rozumiem, że jeszcze projektanta nie masz, więc może zaczekaj na jego propozycję?

Dawniej to by się nikt nie bawił w prace ziemne i by budynek podniósł.

Przerabiam podobny temat.

Projektant do jedna kwestia, druga to wykonawca.

Moja działka to skarpa z wypłaszczonymi półkami. Na 100m długości jest 15m różnicy poziomu. Na szerokości domu 10m jest 1,8m różnicy tereny.

Po pierwsze geolog, bez tego nie ruszysz bo nie masz pojęcia co jest w ziemi, jak wysoko są wody gruntowe etc.

Po tym projektant może zaproponować sposób posadowienia. To już sporo naprostuje.