Kaizen 10.08.2021 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2021 (edytowane) Kaizen, większość instalatorów (zwłaszcza młodszych) montuje hydraulikę przed tynkami, co moim zdaniem nie jest najlepsze, ale jeśli tak robią, to już wiemy czemu rury CWU lądują na chudziaku. Połozenie pierwszej warstwy styropianu jest wówczas nie mozliwe. U mnie robili po tynkarzach, więc mozna to było zrobić na styro. Powiedziałem im, że gdyby mi o takiej mozliwości powiedzieli, to coś bym im dopłacił. Folię dali na rury, więc nie podziurawili. Można i wylewki zrobić przed tynkami. Można i hydraulikę robić na dwa razy - osobno w ścianach, osobno w podłodze. Można i wkuć po tynkach - i tak zazwyczaj idą na to płytki albo szafki zasłaniają więc i klajstrowanie tego nie musi być idealne. Edytowane 10 Sierpnia 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 10.08.2021 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2021 Czy korytarz będzie "zamknięty" bez jakiejkolwiek cyrkulacji powietrza? Czy drzwi do pomieszczeń z korytarza będą zawsze zamknięte ?Wydaje mi się, że instalator za bardzo komplikuje sytuację i może być z tego powodu więcej problemów, niż potencjalnych korzyści.Według tego toku myślenia zawsze trzeba by izolować odcinki od rozdzielaczy do pomieszczeń, bo "będą przegrzewać". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 10.08.2021 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2021 A to się nie izoluje dobiegów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.08.2021 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2021 A to się nie izoluje dobiegów? Według grv-zapewne "nie" a to błąd i cała instalacja może być trudna do regulacji, a można z dużym prawdopodobieństwem przyjąć że wąskie i długie korytarze będą przegrzewane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duke254 11.08.2021 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 W mojej sytuacji dobiegi są odizolowane 10cm warstwą styropianu od wylewki, rury dobiegowe nie mają dodatkowych osłon. Nic tu się nie powinno przegrzewać.Korytarz jest otwarty na salon, a drzwi do pokoi nie mam zwyczaju zamykać.Gdyby dobiegi nie były chowane w styropianie poniżej to trzeba by było 18 rur zmieścić w 90cm drzwiach.Tak z innej strony, garaż w domu zazwyczaj jest poniżej parteru np. 8cm jak u mnie. Jeśli chcemy w garażu podłogówkę, to uskok i tak będzie konieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 11.08.2021 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Ciekawy temat. Przepraszam za OT, ale ciekawi mnie jedna sprawa. CWU i podłogówkę chcę robić samemu i zastanawiam się czy plastikowe spinki rur PERT ogrzewania podłogowego mogą zrobić krzywdę rurom CWU (CWU na rozdzielaczach, w większości PEX 16 lub PEX 20 ułożone w pierwszej warstwie styro). Będę miał tylko 2 warstwy styropianu: 5+5 cm na płycie fundamentowej i 5+3 cm na stropie, a standardowe długości spinek jakie widziałem to 50-60 mm (więc trochę na styk, albo nawet za długie - nie wiem, czy to całkowita długość spinki, czy głębokość "zakotwienia" w styropianie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 11.08.2021 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Według grv-zapewne "nie" a to błąd i cała instalacja może być trudna do regulacji, a można z dużym prawdopodobieństwem przyjąć że wąskie i długie korytarze będą przegrzewane. Dobiegi mam w otulinie, natomiast odnosiłem się do pytani autora o uskoki rzędu 40 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.08.2021 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Dobiegi mam w otulinie, natomiast odnosiłem się do pytani autora o uskoki rzędu 40 stopni. Ok, to wszystko tłumaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts