Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SleeN

Recommended Posts

Witam,

zamierzam samodzielnie otynkować całkiem spory fragment ścian w pokoju, który został skuty w procesie likwidacji pleśni. Oczywiście poczytałem dużo na ten temat w Internecie, lecz spotkałem się z kilkoma sprzecznymi opiniami. Wobec tego chciałbym rozwiać wszelkie wątpliwości. Informacje wstępne: podłoże to stara, poniemiecka cegła; zamierzam wykorzystać tynk cementowo-wapienny. Mam zatem następujące pytania:

1) Jak to jest z gruntowaniem podłoża tego typu? Gdzieś przeczytałem, że najpierw należy określić jego chłonność i na tej podstawie podjąć decyzję, czy konieczne jest nałożenie gruntu. Widziałem również opinię, że przy wykorzystaniu tynku cementowo-wapiennego nie trzeba w żadnym wypadku gruntować.

2) Czy szpryc to ma być po prostu cienka warstwa tynku cementowo-wapiennego rozrobiona z większą ilością wody czy jakaś specjalnie przeznaczona do tego celu zaprawa?

Witam

sam tynkuję piwnicę, więc trochę wiem. Nie jestem żadnym tynkarzem, wytynkowalem raptem kilkadziesiąt m2 ścian tynkiem cementowo-wapiennym, wyszło nieźle, ale jeszcze jestem przed gładziami.

Co do 1.: część ścian nie gruntowalem, tylko obrzucałem. Cześć gruntowałem gruntem do podłoży trudnych (Greiplast FG), czymś w rodzaju beton kontaktu. Nie widzę różnicy w trzymaniu się szprycu.

2: kupiłem gotowy szpryc jak również rozrzedziłem tynk i szpryc sprawował sie nieco lepiej, ale szkoda mi było kasy i większość szprycuję rzadkim tynkiem. W końcowym efekcie nie widać różnicy.

Witam

sam tynkuję piwnicę, więc trochę wiem. Nie jestem żadnym tynkarzem, wytynkowalem raptem kilkadziesiąt m2 ścian tynkiem cementowo-wapiennym, wyszło nieźle, ale jeszcze jestem przed gładziami.

Co do 1.: część ścian nie gruntowalem, tylko obrzucałem. Cześć gruntowałem gruntem do podłoży trudnych (Greiplast FG), czymś w rodzaju beton kontaktu. Nie widzę różnicy w trzymaniu się szprycu.

2: kupiłem gotowy szpryc jak również rozrzedziłem tynk i szpryc sprawował sie nieco lepiej, ale szkoda mi było kasy i większość szprycuję rzadkim tynkiem. W końcowym efekcie nie widać różnicy.

Dziękuję za odpowiedź. Myślę, że zainwestuję w gotowy szpryc. A co do gruntowania - sprawdzę chłonność i podejmę decyzję.