Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym pomalować strop Filigran?

Recommended Posts

Cześć!

Mam w piwnicy strop filigran i chcę go pomalować na biało, zeby odbijal więcej światła. Nie zamierzam go szpachlować, bo jest wystarczająco ładny jak na piwnicę :)

Szukałem farb do betonu, ale nie znalazłem taniej farby do betonu innego niż architektoniczny albo posadzkowy/garażowy. Chodzi mi najzwyklejszą farbę, która nie odpadnie po roku. Pewnie też muszę czymś zagruntować ten strop?

Ktoś może polecić tanią białą farbę do gładkiego betonu w piwnicy, bez żadnych wymagań na ścieranie itp???

A nie wystarczy zwykły grunt, taki na tynki wewnętrzne, plus farba sufitowa?

W kwestii szalunków stropowych, czy były stosowane jakieś środki jako powłoka antyadhezyjna?

Nie wiem czy wystarczy, dlatego pytam :)

Do tej pory byłem bardzo zadowolony z chemii Greinplastu, oni mają farbę gruntującą lateksową i niby się nadaje do betonu, ale diabeł tkwi w szczegółach.

Substancje antyadhezyjne prawie na pewno pozostały po produkcji w zakładzie. Nie wiem czy to zmyć czy gruntować tą farbą gruntującą, handlowcy też nie wiedzą, a główny technolog Greinplastu nie odbiera telefonu. Nie upieram się oczywiście na tego producenta.

OK, porozmawiałem z doradcą techniczno-handlowym oraz głównym technologiem Greinplastu.

Doradca: odpylić, bezwzględnie odtłuścić, pomalować farbą gruntującą lateksową i potem zwykłą akrylowo-lateksową.

Technolog: odpylić, położyć próbnie na małym kwadracie farbę gruntującą i zobaczyć po wyschnięciu, czy odpada (prosty test to oderwanie taśmy malarskiej przyklejonej na farbę). Można sprawdzic lampą UV czy widać tłuste plamy, jak nie widać, to nie myć.

A co do trwałości malowania, to jak najbardziej nie chcę poprawiać po kilku latach, bo będzie w tym pomieszczeniu stał sprzęt: pompa ciepła, rekuperatory, szafy rack IT, zmiękczacz wody i masa rur i duktów powietrznych, przez co dostęp do sufitu byłby mega upierdliwy. Raz a dobrze, nie musi być pięknie.

Holendrzy mają taki grunt z drobnym piaskiem. Tym się gruntuje, a na to już idzie, co się chce. W Niemczech też to widziałem, ale już w innym pojemniku, więc nazwy nie podam, ale gruntuje się tym, przed dolewkami betonu (z wklejnymi dodatkowymi prętami, rzecz jasna). W NL robią tak strony na filigranach i na płytach kanałowych, idzie grunt z piaskiem, po tym farba i nic nie odlatuje w normalnych pomieszczeniach, trochę tego widziałem, ale nie widziałem w pomieszczeniach z podwyższoną temperaturą i wilgotnością do tego, więc nie wiem, jak w takich warunkach się sprawuje?

Raczej nie będę jechał do Holandii po grunt z piaskiem na pomieszczenie 8,5 m2 :)

Filigran jest gładziutki jak pupa niemowlaka i moim zdaniem wystarczy go zagruntować farbą gruntującą, ale dziś jeszcze sprawdzę ultrafioletem, czy nie widać tłustych plam. Tę samą farbę można zastosować do tynków cementowo-wapiennych, co oszczędzi mi wydatków. Technolog powiedział, że producenci filigranów dość oszczędnie stosują środki antyadhezyjne, więc mam nadzieję, że nie będę musiał myć sufitu - nie jest to zbyt wygodne, a czeka mnie w sumie cała piwnica z garażem, jakieś 110 m2 po suficie, więc oszczędność pracy jest bardzo duża.

Nie chodziło mi o jeżdżenie, tylko o dopytanie się w sklepie o specyfik :D

A co do technologa. Stosuje się różne środki, ale faktycznie, tylko pryska, bo na na stali na stole, to tak nie przywiera. Tak samo we wszystkich innych formach stalowych, pryska się, ściąga i wyciera, żeby nie było tego widać na betonie.