Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oznaczenia na mapie działki

Edbol

Recommended Posts

Witam,

Piszę z zapytaniem, żeby się upewnić. Posiadam działkę, która na mapce podzielona jest na oznaczenia część Bp i częściowo RV. Pytanie moje, czy będę mógł postawić dom tylko na Bp, czy jest szansa, że uzyskam pozwolenie na budowę również na terenie RV? Dzięki za pomoc :)

Brak MPZP, są wydane warunki zabudowy, w których znalazłem jedynie wpis:

"na terenie objętym inwestycją występują grunty klasy RV i Bp. Teren przeznaczony pod inwestycję [tu art.] ... spełnia wymogi realizacji obiektów budowlanych. Jeśli dobrze to rozumiem, nie będzie problemu się pobudować na RV, z tym że gdzieś usłyszałem że jeśli jest podział Bp z innym gruntami, to pozwolenie jest tylko na Bp. Dlatego piszę żeby się upewnić.

A jak ma się do tego art.61 ust.1 pkt. 4) ustawy o planowaniu :

"teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne albo jest objęty zgodą uzyskaną przy sporządzaniu miejscowych planów, które utraciły moc na podstawie art. 67 ustawy, o której mowa w art. 88 ust. 1;"

Edit - W starostwie uzyskałem informację, że skoro w warunkach zabudowy widnieje taki wpis (jw.) to nie ma znaczenia czy będę chciał postawić dom na Bp, czy na Rv

Edytowane przez Edbol

Brak MPZP, są wydane warunki zabudowy, w których znalazłem jedynie wpis:

"na terenie objętym inwestycją występują grunty klasy RV i Bp. Teren przeznaczony pod inwestycję [tu art.] ... spełnia wymogi realizacji obiektów budowlanych. Jeśli dobrze to rozumiem, nie będzie problemu się pobudować na RV, z tym że gdzieś usłyszałem że jeśli jest podział Bp z innym gruntami, to pozwolenie jest tylko na Bp. Dlatego piszę żeby się upewnić.

Te oznaczenia Bp, Rv oznaczają aktualny sposób użytkowania. I nie ma to nic wspólnego z tym czy wolno budować czy nie. Sposób użytkowania w żaden sposób nie wpływa na decyzje czy można budować czy nie. To czy można budować czy nie, zależy tylko od MPZP lub w wypadku braku MPZP od WZiZT.