romvasyl 02.08.2021 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2021 Dzień dobry. Zakończyłem przebudowę budynku, w wyniku której układ budynku znacznie się zmienił. Płacił 2 lata kierownikowi budowy, który przychodził kilka razy w miesiącu, aby zrobić wpis do dziennika budowy. Teraz kierownik budowy mówi, że muszę mu za zapłacić osobno aby dokonał pomiarów. W Prawie budowlanym napisano że kierownik budowy musi przekazać inwestorowi operaty geodezyjne i książkę obmiarów. Więc należy to do jego obowiązków, za które płaciłem przez te dwa lata. Mam rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.08.2021 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2021 Dokładnie to należy do jego obowiązków. Masz podpisaną z nim umowę? Czy chodzi o zakończenie budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 02.08.2021 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2021 ale też kierownik budowy nie jest uprawnionym geodetą, który dokonuje geodezyjnych pomiarów powykonawczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romvasyl 02.08.2021 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2021 Dokładnie to należy do jego obowiązków. Masz podpisaną z nim umowę? Czy chodzi o zakończenie budowy? Tak, o zakończeniu. Mam umowę. Nic specjalnego. Umowa standardowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romvasyl 02.08.2021 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2021 Rozumiem to. Chodzi bardziej o pomiarach pomieszczeń w budynku niż o geodetę. Prosi sporo kasy. Ja już zapłaciłem dość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.08.2021 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2021 Kierbud podpisuje oświadczenie, że wszystko jest zgodne z projektem. W tym wymiary.. Mierzyć powinien na bieżąco, żeby tego dopilnować.Potrzebna jest inwentaryzacja powykonawcza geodety - i to broszka i koszt inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 02.08.2021 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2021 Geodeta jest potrzebny jeśli zmienił się kształt i wymiary budynku, ilość kondygnacji czy funkcja + podpis inwestora na wniosku o wprowadzenie zmian w EGiB + informacja geodety po zakończeniu budowy art.57 ust1 pkt5 - to druk z PINB. Do wymiarów wewnętrznych ustawowo geodeta nic nie ma, chyba że jakieś ekstra zamówienie. Kiedyś kierbud zażyczył sobie różne cuda-wianki, to mierzylismy a rysunki podpisał ten kto wykonał pomiar. Co z tym zleceniodawca robi to nas nie obchodzi. Wykonane, zafakturowane, zapłacone. Potem to może nawet se na gwoździu powiesić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romvasyl 02.08.2021 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2021 Kierbud podpisuje oświadczenie, że wszystko jest zgodne z projektem. W tym wymiary.. Mierzyć powinien na bieżąco, żeby tego dopilnować. Potrzebna jest inwentaryzacja powykonawcza geodety - i to broszka i koszt inwestora. Jasne:( Dziękuję) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.08.2021 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2021 Tak, o zakończeniu. Mam umowę. Nic specjalnego. Umowa standardowa. Więc nie ma prawa żądać dodatkowej kasy. Inwentaryzacja powykonawcza geodety jest potrzebna do zakończenia budowy ale to Ty płacisz i wybierasz sobie geodetę który to zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romvasyl 02.08.2021 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2021 Proszę wtedy wytłumaczyć: jeśli zmieniła się powierzchnia użytkowa i będę musiał dokonać zmian w rejestrze ksiąg wieczystych, aby później zmniejszyć podatek od nieruchomości, kto powinien dokonać pomiarów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 02.08.2021 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2021 Powierzchnia zabudowy tez się zmieniła? Jeśli tak to: podstawą wpisów do KW są dane z EGiB . Geodeta, zmiana w EGiB, zmiana w KW. Jeśli tylko zmiana pow. użytkowej, to raczej inwentaryzacja budowlana - operat sporządza osoba z upr. budowlanymi . Geodeta jest zbedny w takim przypadku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts