Mateuzzzz 07.08.2021 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2021 Witam Jakiej wielkości zbiornik na deszczówkę powinienem wybrać przy powierzchni dachu 220m2 ?Woda będzie tylko do podlewania trawnika drzewek i ogródka. Działka 15a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.08.2021 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2021 Jakiej wielkości zbiornik na deszczówkę powinienem wybrać przy powierzchni dachu 220m2 ? Jak największy. I tak masz długie okresy gdy opadów jest sporo i nawet największy się przepełni i długie suche, gdy i największy zalany po korek będzie za mały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuzzzz 07.08.2021 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2021 12Tyś litrów wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuzzzz 07.08.2021 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2021 12Tyś litrów wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.08.2021 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2021 Jeśli założymy opad o wysokości 0,5 cm (5 mm słupa wody, czyli 5l/m2) to z dachu o pow. płaskiej 220 m2 zbierzesz 1100 litrów. Pytanie jak obfite są u ciebie ulewy?Trzeba brać poprawkę, ze jak pada, to podlewać nie będziesz, więc raczej wodę będziesz gromadził - stad warto sprawdzić największe notowane miesięczne opady aby wyliczyć potrzebną objętość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sulan 16.08.2021 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 (edytowane) Dostałem od Veoli ulotkę z propozycją zbiornikia 2,5 tys. l w ramach tam jakiegoś programu dofinansowań. Wy tu piszecie 8-10 nawet 12. Nie wiem czy tam jakoś szczególnie dużo będę podlewał ten ogródek. Warto taką instalację podpinać do np spłuczki toalety, bo tak można, ale to znowu filtry i pompy. Czy oszczędność wody jest większa niż koszty filtrów i prądu zużywanego przez pompy? We wniosku o przyłącze wody i kanalizacji wpisywałem brak odprowadzenia wód opadowych do kanalizacji. Nie wiem, czy to nie błąd? Co się robi zimą z tymi zbiornikami? Edytowane 16 Sierpnia 2021 przez Sulan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts