d24 11.08.2021 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Zastanawiam się nad ociepleniem stropu. Buduję dom parterowy, strop betonowy przeprojektowałem na wiązary i teraz chciałbym te wiązary ocieplić od spodu. Rozważam dwie opcje:1. płyta PIR od spodu wiązara plus od góry docieplenie np wełną wtryskiwaną pomiędzy wiązarami lub2. drugie rozwiązanie strop otwarty dyfuzyjnie i tutaj intensywnie myślę o wtryskiwanej wełnie drzewnej na grubość ok 35-40cm. Pierwsza opcja nie przepuszcza pary wodnej, druga z kolei pozwala na "oddychanie" całego domu. Chociaż nie wiem czy o oddychaniu możemy tu mówić skoro dach mam zadeskowany osb. Ale jest kalenica wentylowana i wpusty wentylacyjne na szczytach (dach dwuspad) więc tyle mnie "ratuje". A żeby jeszcze bardziej uprościć: strop powinien "oddychać" czy nie? Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 11.08.2021 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Mieszkałem latami w domu o jednej konstrukcji i o tej drugiej i w obydwu przypadkach nic złego się nie działo. ALE:1. najważniejsze to moim zdaniem pomyśleć o szczelności powietrznej domu i w drugim przypadku jej nie uzyskasz2. moze wystąpić problem ze skraplaniem się pary wodnej w przegrodzie jaką jest strop między ogrzewaną częścią mieszkaniową a nieogrzewanym poddaszem. Pytanie jest też inne: jak zamierzasz wykończyć ten strop? Strop absolutnie nie musi "oddychać" i moim zdaniem należy zrobićwszystko, aby do tego oddychania nie dopuścić (a jednocześnie zadbać o kilak innych ważnych spraw jak np skuteczną wentylację pomieszczeń). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d24 11.08.2021 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Pytanie jest też inne: jak zamierzasz wykończyć ten strop? Strop absolutnie nie musi "oddychać" i moim zdaniem należy zrobićwszystko, aby do tego oddychania nie dopuścić (a jednocześnie zadbać o kilak innych ważnych spraw jak np skuteczną wentylację pomieszczeń). Pod tym całym "systemem" miałby zawisieć sufit podwieszany na płytach gk, a na części pomieszczeń folia sufitowa napinana. Co do wentylacji to trudno powiedzieć na ile jest wydajna. Po prostu mam wentylację grawitacyjną opartą na dachowych kominkach. Najgorsze jest to że tyle co dzisiaj rozmawiałem z fachowcami to tyle opinii, ale mniej więcej równoważą się po połowie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 11.08.2021 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Pod tym całym "systemem" miałby zawisieć sufit podwieszany na płytach gk, a na części pomieszczeń folia sufitowa napinana. Co do wentylacji to trudno powiedzieć na ile jest wydajna. Po prostu mam wentylację grawitacyjną opartą na dachowych kominkach. Najgorsze jest to że tyle co dzisiaj rozmawiałem z fachowcami to tyle opinii, ale mniej więcej równoważą się po połowie :/ Im energooszczędniejszy dom, tym bardziej "oddychanie" przegród jest niekorzystne. Jak pisalem, mieszkałem w domu dziurawym jak sito jak i dość szczelnym. Jak masz wentylację grawitacyjną, to raczej dom szczelny nie jest i w sumie być nie może, bo ta wentylacja nie będzie pracować. Mimo wszystko strop bym wykonał maksymalnie szczelnie ze wzgledu na nieogrzewane i wentylowane poddasze, ponieważ będzie Ci napływać w niekontrolowany sposób zimne powietrze do części mieszkalnej. Od nawiewania świeżego powietrza są nawietrzaki w ścianach albo nawiewniki w oknach albo po prostu rozszczelnione okna, a nie strop Pamiętaj, że kwintesencja izolacji termicznej w sumie polega na tym, że zatrzymuje się w niej ruch powietrza, więc jaki sens ma kładzenie tej termoizolacji i jej przewietrzanie??? Żadnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts