Hulleck 20.09.2023 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2023 Ale to nie jest kwestia czy osłabia czy nie, a czy są spełnione konkretne parametry o ile takie istnieją. Bo jeśli nie to może lokal albo budynek nie nadają się do zamieszkania? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.09.2023 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2023 Trzeba wiedzieć jakie są wymagania ppoż. REI dla tej ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juan 20.09.2023 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2023 Jeszcze pytanie czy te bruzdy wycinali czy kuli, bo w porothermie kuć nie wolno. Jest kruchy jak szkło i zamiast pustaka jest stos gruzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mati1992x 21.09.2023 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2023 jak powyżej zostało napisane:ściana nie jest własnością sąsiada ani moją wiec, żadne z nas nie może dokonywać zmian w tej ścianie.czy było wycinane czy wkute nie wiem, wiem jedno że tych rur tam nie powinno być i będę walczyć o to do końca.dzięki za podpowiedź z Ppoż może być to kolejny argument. ogólnie są takie sprawy wygrane w których decyzja o doprowadzenie stanu do poprzedniego poparta została o rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. będę aktualizować temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.09.2023 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2023 (edytowane) Oddzielenie ppoż. to jedno a w tym przypadku, z praktycznego punktu widzenia i słyszenia, ważniejsze jest oddzielnie akustyczne. Wkute instalacje są tylko na wspólnej ścianie między łazienkami ? Edytowane 21 Września 2023 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mati1992x 21.09.2023 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2023 (edytowane) a tutaj dla objaśnienia ich łazienka graniczy z naszym salonem w innym przypadku nie robiłbym problemu..wkute zostały : - Prysznic - rury doprowadzające wodę do prysznica szerokość z 10 cm na wysokość ok 1m. - umywalka - rury doprowadzające wodę do umywalki oraz odpływ która ma średnicy 5 cm(bruzda zapewne na szerokość ok 15-16 cm, zmierzyłem rozstaw rur jak jest u mnie tak jak zostawił deweloper). Edytowane 21 Września 2023 przez Mati1992x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.09.2023 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2023 Niestety jest to poważny problem.Musisz walczyć o swoje czyli o przywrócenie pierwotnej akustyki ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xyz_123 27.09.2023 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2023 (edytowane) @Mati1992x majstry to maja fantazje. Ten temat to sie przewija przez wszelakie fora i zawsze pojawia sie argument "ale bede mial starte na metrazu".. jprdgdyby deweloper montowal przedscianki w lazienkach, to i tak ludzie by je demontowali, zeby zrobic pod swoj uklad/"odzyskac" metraz. co do akustyki w porotherm to jest ona idealnie na granicy normy. jakiekolwiek wkucie ja pogorszy i sciana normy nie spelni. w samym zelbecie mysle sytuacja bedzie podobna, o ile nie gorsza. jesli rurki zostana na sztywno wklejone to beda "szumiec" albo bedzie slychac odkrecanie kurkow (tzw uderzenie hydrauliczne, a sciany zelbetowe slabo niweluja dzwieki uderzeniowe). daj znac jak ci sie to potoczylo. Z tego co wiem mozesz to zglosic do PINB i powinno pomoc. Jesli sciana nosna to sasiad powinien zaplacic kare. Edytowane 11 Października 2023 przez xyz_123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mati1992x 07.02.2024 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2024 (edytowane) aktualizacja sprawy: po wizycie PINB okazało się że sąsiad wkuł również odpływ pralki oraz rurę doprowadzająca wodę do niej.PINB również sprawdził projekt wykonawczy i oczywiście na projekcie nie ma rur w ścianach dodatkowo deweloper posiada zdjęcia stanu instalacji wod-kan tego mieszkania przed oddaniem. Edytowane 7 Lutego 2024 przez Mati1992x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xyz_123 05.03.2024 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2024 aktualizacja sprawy: po wizycie PINB okazało się że sąsiad wkuł również odpływ pralki oraz rurę doprowadzająca wodę do niej. PINB również sprawdził projekt wykonawczy i oczywiście na projekcie nie ma rur w ścianach dodatkowo deweloper posiada zdjęcia stanu instalacji wod-kan tego mieszkania przed oddaniem. mozesz cos wiecej opisac jak wygladala taka kontrola z PINB? probowales to zglaszac do dewelopera 'na glupa' ze to moze od dewelopera problem. Oni by pewnie rowniez obwinili sasiada o popsucie sciany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abctomek 21.03.2024 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2024 (edytowane) Witam. Podpinam się do tematu tylko, że z drugiej strony. Jestem właścicielem dwupokojowego mieszkania. Nie znam jeszcze grubości ścian, ale bloki mają kilkanaście pięter w tym dwie kondygnacje podziemne. Chodzi o to, że podczas wykańczania łazienki mój glazurnik wkuł instalację wodno - kanalizacyjną w ściany. Po kilku dniach coś mnie tchnęło dlaczego instalacja nie była schowana od razu. No i mniej więcej dowiedziałem się, że między innymi ze względu na akustykę. Cóż mleko się rozlało. Bruzdy są 3 i mają kilka cm głębokości. Łączna szerokość bruzd około 30cm najwyższa bruzda ma wysokość 80cm. Ściana ma 7 długości i wysokość 2,7m i jest z betonu lub żelbetu? Moje pytanie brzmi czy od strony konstrukcyjnej takie bruzdy można wykonywać? Kaizen napisał: ''W przypadku bloków zazwyczaj jest żelbetowa konstrukcja szkieletowa. Jak w niej ktoś nie bruzduje, to przepisy dotyczące bruzdowania w elementach konstrukcyjnych nie mają zastosowania, bo ściana (nawet gruba) obciążeń nie przenosi. Czy moja ściana taka jest? Edytowane 21 Marca 2024 przez abctomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mati1992x 21.08.2024 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2024 niedługo wrzucę update tematu, jakby co dalej walczę i nie mam zamiaru odpuścić update'y wrzucam z dużym opóźnieniem bo chce uniknąć komentarzy od osób którzy po prostu nie znają się na pawie budowlanym lub nigdy nie spotkali się z taka sytuacja. na ta chwile mogą dodać tylko tyle, że mój wróg najprawdopodobniej liczył an to że po prostu odpuszczę :D, nic bardziej mylnego ;> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gylo24 07.01.2025 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia Cześć, temat bardzo mnie interesuje i czekam na kolejne updaty sytuacji. Mam bardzo podobną sytuację, w maju sąsiad wkuwał rury w nowo oddanym mieszkaniu, na tyle, że udało mu się rozwalić mi ścianę w pokoju. Odpadł tynk odsłaniając bloczki i ich łączenia. Fachowcy ścianę naprawili zapewniając, że akustyka się nie pogorszy, ale teraz słyszę, że tak się nie stało. W mojej sypialni słychać za każdym razem wode odkręcaną z kranu w kuchni sąsiada, tak samo słychać co się dzieje na blacie w kuchni. Generalnie dramat i zastanawiam się co z tym więcej zrobić, więc będę wdzięczny za porady. Ściany między lokalowe wykonane są z bloczków akustycznych grubości 18 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mati1992x 08.01.2025 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia (edytowane) W dniu 7.01.2025 o 19:41, gylo24 napisał: Cześć, temat bardzo mnie interesuje i czekam na kolejne updaty sytuacji. Mam bardzo podobną sytuację, w maju sąsiad wkuwał rury w nowo oddanym mieszkaniu, na tyle, że udało mu się rozwalić mi ścianę w pokoju. Odpadł tynk odsłaniając bloczki i ich łączenia. Fachowcy ścianę naprawili zapewniając, że akustyka się nie pogorszy, ale teraz słyszę, że tak się nie stało. W mojej sypialni słychać za każdym razem wode odkręcaną z kranu w kuchni sąsiada, tak samo słychać co się dzieje na blacie w kuchni. Generalnie dramat i zastanawiam się co z tym więcej zrobić, więc będę wdzięczny za porady. Ściany między lokalowe wykonane są z bloczków akustycznych grubości 18 cm. Cześć, niebawem update w mojej sprawy, póki co wrzucę co zrobiłem(kopiuje moja odpowiedz z innego forum); wykonałem też dodatkowe kroki o których na razie nie będę wspominać na forum kroki jakie wykonałem: - sprawdziłem regulamin użytkowania lokalu> w którym jasno jest napisane że jest zakaz wkuwania. - jak masz możliwość wejścia do sąsiadów i wykonania fotek łazienki to byłoby przydatne ale nie konieczne, ale mam nadzieje ze zrobiłeś fotki jak odpadł CI tynk w twoim mieszkaniu(domniemam ze kuli z udarem nie każdy materiał można traktować udarem) >dodaj do reklamacji/wniosku.opisz ze to ta ściana itd, 1.zgłosiłem sprawę do dewelopera jako reklamacje >radzę zrobić tak samo dołączyć zdjęcia gdy tynk opadł. 2.deweloper był sprawdzić moje mieszkanie czy czasem nie wykonałem żadnych przeróbek - otrzymałem raport ze u mnie jest wszystko ok i że jest podejrzenie wkucia przez sąsiada - następnie deweloper przekazał sprawę zarządcy 3.ustalane było czy była zgoda zarządcy/dewelopera na takie przeróbki 4.odbyła się wizja lokalna zarządcy z konserwtorem (wiadomo że potwierdziło się że rury są w ścianie),proszę nie godzić się na żadne Januszowskie pomiary dźwięku(znajomy miał sytuacje ze przysłali typa z sonometrem i cyknął foty sonometru gdy było w normie, oni maja tylko stwierdzić stan faktyczny ze jest wkucie). 5.zarządca po wizji nakazał sąsiadce przywrócić ściany do stanu pierwotnego (sąsiedzi zlali temat) 6.zgłosiłem sprawę do Nadzoru budowlanego przez Epuap dołączyłem regulamin użytkowania lokalu, raport od dewelopera,raport od zarządcy w wniosku o przeprowadzanie kontroli umieściłem Link do Dysku Google z filmikami na których słychać szum wody/odkładanie słuchawki/spłukiwanie wody/kichanie/rozmowy - w razie w jak ktoś by mi nie wierzył. nadzór wykonał wizje lokalną u sąsiadki oczywiście potwierdziło się wkucie sąsiedzi mieli wykonać ekspertyzę ściany ale nie zrobili tego(prawdopodobnie nikt nie chciał się pod tym partactwem podpisać) żeby nie przegrać z jakimś przekupnym gościem z papierami ja wykonałem na własną rękę jeszcze ekspertyzę/orzeczenie techniczne ściany które wykazało że masa ściany jest za mała(rzeczoznawca budowlany) - też polecam zrobić bo czasami liczy się opinia kogoś z odpowiednimi papierami. PINB sprawdzał projekty czy ktoś czasem nie zezwolił na zmianę usytuowania rur itd. Nadzór przesłuchiwał również budowlańca który wykonywał prace remontowe u sąsiadów(byłem na przesłuchaniu również zadawałem pytania Panu wykonawcy). 7.w międzyczasie: poprosiłem zarządce aby skontaktował się z architektem/projektantem osiedla o opinie>architekt potwierdził ze ściana nie będzie spełniać norm. zapytałem producenta porothermu/sprawdziłem dokumentacje o tym jak należy pracować z tym materiałem sprawdziłem ile puszek z elektrycznych mam na tej ścianie(miedzy-lokalowej) bo jeśli ściana jest pocieniona z mojej strony(przez dewelopera) i od strony sąsiada puszki itd plus samowolka budowlana to finalnie daje efekt że masa ściany znacznie została zmniejszona. z tego co wiem w PINB'ach takich spraw zaczyna przybywać a właściwie są zalewani tego typu sprawami. ogólnie uprawnione do tego osoby powiedziały mi że każda ingerencja w ścianę pogarsza akustykę - proszę nie słuchać ludzi którzy mówią że rury w otulinie w ścianie jeszcze lepiej izolują akustykę niż te które będą poza ścianą bez otuliny xDDD na pewno większość z was, CI którzy borykają się z tym samym problemem spotkacie się z hejtem i niezrozumieniem oraz idiotycznymi argumentami że trzeba było sobie kupić dom. wielu ludzi którzy się wypowiada na forach nie maja w ogóle pojęcia o akustyce, ogólnie nie mam ochoty opisywać tego tematu dalej ale robię to dla innych osób które walczą z patologią w mieszkaniach bo widzę że jest to bardzo niejasny temat wśród naszego społeczeństwa. powołałem się na: - zasady pracy z materiałem typu porotherm dotyczy mojej ściany(nie można kuć z udarem gdyż wewnętrzna struktura może się uszkodzić) > sam producent o tym mówi ze nie można. - Co do zasady w obiektach wielorodzinnych obowiązuje zakaz pogarszania akustyki już po wybudowaniu budynku mieszkalnego. - instrukcji użytkowania lokalu(w regulaminie mamy wpisane że jest zakaz wkuwania) oraz na: rt. 5.pkt 1 Ustawy Prawo Budowlane a w szczególności rozdział IX Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie i stanowią wadę trwałą w tej części obiektu. Zgodnie z § 323. 1 W.T . Budynek i urządzenia z nim związane powinny być zaprojektowane i wykonane w taki sposób, aby poziom hałasu, na który będą narażeni użytkownicy lub ludzie znajdujący się w ich sąsiedztwie, nie stanowił zagrożenia dla ich zdrowia, a także umożliwiał im pracę, odpoczynek i sen w zadowalających warunkach. Edytowane 9 Stycznia przez Mati1992x estetyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.01.2025 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia Edytuj swój wpis bo jest nieczytelny i zaśmieca Forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mluk19 09.01.2025 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia (edytowane) Mam niemal identyczny przypadek. Sąsiad wkuł się w ścianę międzylokalową, która co ciekawe nie jest ścianą nośną. Wybruzdował połowę przekroju ściany i wstawił tam sobie cały zestaw prysznicowy podtynkowy. Instalacja wod.kan. w projekcie była w innym miejscu. Przeniesienie rur w ścianę graniczącą z moim salonem to jego inwencja twórcza. U mnie skutkowało to pęknięciem ściany i hałasem w domu. Słyszę rozmowy przez ścianę i wodę oraz odgłosy odkładania słuchawki. Sprawa w toku. Deweloper zabronił takich działań w instrukcji użytkowania lokali, ale Janusz "w swoim domu będzie robił co mu się podoba". Sprawa zgłoszona do nadzoru. Zobaczymy co będzie dalej Edytowane 9 Stycznia przez mluk19 aktualizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mati1992x 11.01.2025 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia kolejnym krokiem jaki można też wykonać jest zgłoszenie sąsiada do sanepidu(sam deweloper proponował takie rozwiązanie) - oni również zajmują się sprawami nadmiernego hałasu Cytat Państwowa Inspekcja Sanitarna, jako instytucja, powołana do realizacji zadań z zakresu zdrowia publicznego w celu ochrony zdrowia ludzkiego przed wpływem czynników szkodliwych lub uciążliwych, prowadzi nadzór sanitarny nad warunkami higienicznymi, w tym natężeniem szkodliwych i uciążliwych czynników akustycznych, występujących w miejscu naszego zamieszkania. Natomiast ochronę przed hałasem i drganiami mieszkańcom zapewnia jedno z podstawowych wymagań ustawy Prawo budowlane, na którym zresztą opiera się Inspekcja podczas swoich kontroli. żródło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts