Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkuwanie rur w ścianę? - mieszkanie w nowym bloku

alekoz

Recommended Posts

jak powyżej zostało napisane:

ściana nie jest własnością sąsiada ani moją wiec, żadne z nas nie może dokonywać zmian w tej ścianie.

czy było wycinane czy wkute nie wiem, wiem jedno że tych rur tam nie powinno być i będę walczyć o to do końca.

dzięki za podpowiedź z Ppoż może być to kolejny argument.

ogólnie są takie sprawy wygrane w których decyzja o doprowadzenie stanu do poprzedniego poparta została o rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

będę aktualizować temat.

Oddzielenie ppoż. to jedno a w tym przypadku, z praktycznego punktu widzenia i słyszenia, ważniejsze jest oddzielnie akustyczne.

Wkute instalacje są tylko na wspólnej ścianie między łazienkami ?

Edytowane przez d7d

a tutaj dla objaśnienia ich łazienka graniczy z naszym salonem w innym przypadku nie robiłbym problemu..

wkute zostały :

- Prysznic - rury doprowadzające wodę do prysznica szerokość z 10 cm na wysokość ok 1m.

- umywalka - rury doprowadzające wodę do umywalki oraz odpływ która ma średnicy 5 cm(bruzda zapewne na szerokość ok 15-16 cm, zmierzyłem rozstaw rur jak jest u mnie tak jak zostawił deweloper).

Edytowane przez Mati1992x

@Mati1992x majstry to maja fantazje. Ten temat to sie przewija przez wszelakie fora i zawsze pojawia sie argument "ale bede mial starte na metrazu".. jprd

gdyby deweloper montowal przedscianki w lazienkach, to i tak ludzie by je demontowali, zeby zrobic pod swoj uklad/"odzyskac" metraz.

co do akustyki w porotherm to jest ona idealnie na granicy normy. jakiekolwiek wkucie ja pogorszy i sciana normy nie spelni.

w samym zelbecie mysle sytuacja bedzie podobna, o ile nie gorsza. jesli rurki zostana na sztywno wklejone to beda "szumiec" albo bedzie slychac odkrecanie kurkow (tzw uderzenie hydrauliczne, a sciany zelbetowe slabo niweluja dzwieki uderzeniowe).

daj znac jak ci sie to potoczylo. Z tego co wiem mozesz to zglosic do PINB i powinno pomoc. Jesli sciana nosna to sasiad powinien zaplacic kare.

Edytowane przez xyz_123

• 4 months później...

aktualizacja sprawy: po wizycie PINB okazało się że sąsiad wkuł również odpływ pralki oraz rurę doprowadzająca wodę do niej.

PINB również sprawdził projekt wykonawczy i oczywiście na projekcie nie ma rur w ścianach dodatkowo deweloper posiada zdjęcia stanu instalacji wod-kan tego mieszkania przed oddaniem.

Edytowane przez Mati1992x

• 4 weeks później...
aktualizacja sprawy: po wizycie PINB okazało się że sąsiad wkuł również odpływ pralki oraz rurę doprowadzająca wodę do niej.

PINB również sprawdził projekt wykonawczy i oczywiście na projekcie nie ma rur w ścianach dodatkowo deweloper posiada zdjęcia stanu instalacji wod-kan tego mieszkania przed oddaniem.

mozesz cos wiecej opisac jak wygladala taka kontrola z PINB?

probowales to zglaszac do dewelopera 'na glupa' ze to moze od dewelopera problem. Oni by pewnie rowniez obwinili sasiada o popsucie sciany.

• 3 weeks później...
Witam. Podpinam się do tematu tylko, że z drugiej strony. Jestem właścicielem dwupokojowego mieszkania. Nie znam jeszcze grubości ścian, ale bloki mają kilkanaście pięter w tym dwie kondygnacje podziemne. Chodzi o to, że podczas wykańczania łazienki mój glazurnik wkuł instalację wodno - kanalizacyjną w ściany. Po kilku dniach coś mnie tchnęło dlaczego instalacja nie była schowana od razu. No i mniej więcej dowiedziałem się, że między innymi ze względu na akustykę. Cóż mleko się rozlało. Bruzdy są 3 i mają kilka cm głębokości. Łączna szerokość bruzd około 30cm najwyższa bruzda ma wysokość 80cm. Ściana ma 7 długości i wysokość 2,7m i jest z betonu lub żelbetu? Moje pytanie brzmi czy od strony konstrukcyjnej takie bruzdy można wykonywać? Kaizen napisał: ''W przypadku bloków zazwyczaj jest żelbetowa konstrukcja szkieletowa. Jak w niej ktoś nie bruzduje, to przepisy dotyczące bruzdowania w elementach konstrukcyjnych nie mają zastosowania, bo ściana (nawet gruba) obciążeń nie przenosi. Czy moja ściana taka jest? Edytowane przez abctomek

• 4 months później...

niedługo wrzucę update tematu, jakby co dalej walczę i nie mam zamiaru odpuścić update'y wrzucam z dużym opóźnieniem bo chce uniknąć komentarzy od osób którzy po prostu nie znają się na pawie budowlanym lub nigdy nie spotkali się z taka sytuacja.

na ta chwile mogą dodać tylko tyle, że mój wróg najprawdopodobniej liczył an to że po prostu odpuszczę :D, nic bardziej mylnego ;>