oscyp 15.08.2021 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 Cześć, stoję przed dylematem umiejscowienia budynku z garażem w bryle na działce oraz bramy w taki sposób aby mieć bramę na wprost wjazdu do garażu, ale jednocześnie wygodnie byłoby wjechać pod wiatę znajdującą się między garażem a granicą działki. Wjazd i wyjazd spod wiaty były w literę S. Dodatkowo sprawę utrudnia znajdująca się w tym narożniku studnia. Doradźcie proszę czym się kierować i jakie wymiary zachować, aby korzystanie było wygodne? Poniżej rysunek poglądowy (skala NIE JEST zachowana, wymiary w [cm]) Chodzi o dobranie odległości X, Y oraz wynikowo Z, aby było wygodnie. Warunki - budynek stoi w nieprzekraczalnej linii zabudowy 6m od frontu i rozważamy jego umiejscowienie na tej linii lewo/prawo. - minimalna odległość budynku od granicy działki to 3m od strony wiaty (brak okien i drzwi na tej elewacji) oraz 4m z drugiej strony (są okna) - studnia już jest i tak będzie, zaznaczyłem odległości od granicy działki do jej najdalszych krawędzi - ostatecznie dopuszczam możliwość całkowitej zmiany ogrodzenia i bramy, ale ta 4-metrowa to raczej standard. Jest koncepcja X - 400, Y - 420, Z - 555, ale nie mam pojęcia czy to zagra. Drugi pomysł był X - 505, Y - 525 , Z - 450, ale wtedy wjazd wydaje mi się już pod zbyt dużym kątem pod wiatę. Nie mogę znaleźć w internecie żadnych sensownych wytycznych co do takich rozwiązań... helpunku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 16.08.2021 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Za dużo kombinujesz, kręcenie kiedyś się przeje. Odsuwana brama na dwa stanowiska (może być problem z furtką) lub dwie bramy uchylne albo jedna brama przesuwna do garażu a do wiaty przesuwasz pojazd na lewo, lecz to wymaga zdolnego mechanika z wyobraźnią, najlepiej w rodzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oscyp 16.08.2021 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 zbyt wąska działka na 2 bramy, zresztą to niepotrzebny koszt - wystarczy jedna, dobrze umiejscowiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 16.08.2021 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Za dużo kombinujesz, kręcenie kiedyś się przeje. Odsuwana brama na dwa stanowiska (może być problem z furtką) lub dwie bramy uchylne albo jedna brama przesuwna do garażu a do wiaty przesuwasz pojazd na lewo, lecz to wymaga zdolnego mechanika z wyobraźnią, najlepiej w rodzinie. Jest problem z furtką i to poważny. Sam mam od 8 lat podobny dylemat, czy brama przesuwna czy łamana. Przez 8 lat nie rozwiązałem tego dylematu i zostaje ciągle bez ogrodzenia frontowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 17.08.2021 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 Ja zamontowałbym jedną bramę łamaną dwuskrzydłową 6m na środku pomiędzy garażem i wiatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oscyp 17.08.2021 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 Problemu z furtką nie widzę. Wpadłem na taki symulator dla pojazdów: https://autoturnonline.com/pl/ myślałem, że ktoś tu ma doświadczenie z tym po prostu i jakieś dobre rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.08.2021 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 nie bardzo wiem jaki masz problem z furtką? Jakie jest prawdopodobieństwo otwarcia jednoczesnego bramy i furtki?Furtkę robisz na zawiasach samozamykających się, żeby uniknąć sytuacji, gdy komuś się zapomni zamknąć.Do tego skrzydło furtki od strony bramy - zamykająca się brama dociska skrzydło do furtki. Wielu moich klientów ma bramy zachodzące na furtki. Zrób maksymalnie szeroką bramę, gdzie prawa krawędź będzie w równej linii z krawędzią bramy garażowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oscyp 17.08.2021 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 Ale się uczepiliście tej furtki.... powtórzę raz jeszcze (ja autor tematu), że NIE MAM problemu z furtką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.08.2021 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 (edytowane) W sumie mój komentarz był do postu Arturo Ale wystarczy sobie rozrysować. Wiatę zakładam o szerokości 4 m bo tylko taka umożliwia wygodne przejście wzdłuż zaparkowanego samochodu i bezstresowe otwieranie drzwi na oścież. Odległość domu do granicy działki z drugiej strony jest nieistotne w tym problemie. Edytowane 17 Sierpnia 2021 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.08.2021 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 (edytowane) A tutaj naniosłam niebieskim kolorem odległość 3 m od ściany domu, gdyby ci zależało na węższej wiacie. czerwonym kolorem wrysowałam studzienkę - tylko przy wiacie o szerokości 4m nie będziesz na nią najeżdżał samochodem. W przeciwnym wypadku trzeba byłoby robić pokrywę najazdową. Edytowane 17 Sierpnia 2021 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oscyp 17.08.2021 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 @Elfir - Dziękuję Ci! Super, właśnie o coś takiego mi chodziło! Wyjaśniając - studzienka wystaje z ziemi na ok 0,5m, więc w żaden sposób nie można na nią najechać. Jeszcze tylko dopytam, czy w tych rysunkach odległość budynku od frontowej granicy była ustawiona na 6m?Co to za program w ogóle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.08.2021 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 (edytowane) tak, ustawiona na 6m. To ZWCAD (chińska podróbka AutoCAD).Model samochodu ma długość 4,5m. Studzienkę wrysowałam o średnicy 80 cm. Edytowane 17 Sierpnia 2021 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts