Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wygodny wjazd do garażu i wiaty obok

Recommended Posts

Cześć,

stoję przed dylematem umiejscowienia budynku z garażem w bryle na działce oraz bramy w taki sposób aby mieć bramę na wprost wjazdu do garażu, ale jednocześnie wygodnie byłoby wjechać pod wiatę znajdującą się między garażem a granicą działki. Wjazd i wyjazd spod wiaty były w literę S. Dodatkowo sprawę utrudnia znajdująca się w tym narożniku studnia. Doradźcie proszę czym się kierować i jakie wymiary zachować, aby korzystanie było wygodne? Poniżej rysunek poglądowy (skala NIE JEST zachowana, wymiary w [cm])

Chodzi o dobranie odległości X, Y oraz wynikowo Z, aby było wygodnie.

Warunki

- budynek stoi w nieprzekraczalnej linii zabudowy 6m od frontu i rozważamy jego umiejscowienie na tej linii lewo/prawo.

- minimalna odległość budynku od granicy działki to 3m od strony wiaty (brak okien i drzwi na tej elewacji) oraz 4m z drugiej strony (są okna)

- studnia już jest i tak będzie, zaznaczyłem odległości od granicy działki do jej najdalszych krawędzi

- ostatecznie dopuszczam możliwość całkowitej zmiany ogrodzenia i bramy, ale ta 4-metrowa to raczej standard.

Jest koncepcja X - 400, Y - 420, Z - 555, ale nie mam pojęcia czy to zagra.

Drugi pomysł był X - 505, Y - 525 , Z - 450, ale wtedy wjazd wydaje mi się już pod zbyt dużym kątem pod wiatę.

Nie mogę znaleźć w internecie żadnych sensownych wytycznych co do takich rozwiązań...

helpunku!

ONOCPp6.png

Za dużo kombinujesz, kręcenie kiedyś się przeje. Odsuwana brama na dwa stanowiska (może być problem z furtką) lub dwie bramy uchylne albo jedna brama przesuwna do garażu a do wiaty przesuwasz pojazd na lewo, lecz to wymaga zdolnego mechanika z wyobraźnią, najlepiej w rodzinie.

Jest problem z furtką i to poważny.

Sam mam od 8 lat podobny dylemat, czy brama przesuwna czy łamana.

Przez 8 lat nie rozwiązałem tego dylematu i zostaje ciągle bez ogrodzenia frontowego ;)

nie bardzo wiem jaki masz problem z furtką? Jakie jest prawdopodobieństwo otwarcia jednoczesnego bramy i furtki?

Furtkę robisz na zawiasach samozamykających się, żeby uniknąć sytuacji, gdy komuś się zapomni zamknąć.

Do tego skrzydło furtki od strony bramy - zamykająca się brama dociska skrzydło do furtki.

Wielu moich klientów ma bramy zachodzące na furtki.

Zrób maksymalnie szeroką bramę, gdzie prawa krawędź będzie w równej linii z krawędzią bramy garażowej.

W sumie mój komentarz był do postu Arturo :)

Ale wystarczy sobie rozrysować.

Wiatę zakładam o szerokości 4 m bo tylko taka umożliwia wygodne przejście wzdłuż zaparkowanego samochodu i bezstresowe otwieranie drzwi na oścież.

Odległość domu do granicy działki z drugiej strony jest nieistotne w tym problemie.

6e6fdde874163a81.png

Edytowane przez Elfir

A tutaj naniosłam niebieskim kolorem odległość 3 m od ściany domu, gdyby ci zależało na węższej wiacie.

czerwonym kolorem wrysowałam studzienkę - tylko przy wiacie o szerokości 4m nie będziesz na nią najeżdżał samochodem. W przeciwnym wypadku trzeba byłoby robić pokrywę najazdową.

d6ed7c648ab5f738.png

Edytowane przez Elfir

@Elfir - Dziękuję Ci! Super, właśnie o coś takiego mi chodziło!

Wyjaśniając - studzienka wystaje z ziemi na ok 0,5m, więc w żaden sposób nie można na nią najechać.

Jeszcze tylko dopytam, czy w tych rysunkach odległość budynku od frontowej granicy była ustawiona na 6m?

Co to za program w ogóle?