Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakretarka do wkrętów ciesielskich fi 8mm i ok 28cm

Nataly

Recommended Posts

Ale jeszcze raz powtórzę, Ty zajmujesz się tym zawodowo a autor potrzebuje do zastosowania amatorskiego. Gdyby autor tematu chciał kupić maszynę do pracy to owszem, twoje porady są tu na miejscu ale czy jest sens wydać grubo ponad tysiąc złotych na czas to będzie więcej leżało niż było używane?

Oprócz kluczy czy wkrętarek aku są jeszcze na rynku sieciowe i też bardzo silne.

To może z drugiej strony. Potrzebuję czegoś, czym obskoczę na działce wysokie tarasy z modrzewia, schody drewniane, domek narzędziowy pewnie z sosny, pergole pod żagiel i wiatę na samochody? Drewno konstrukcyjne. Całe wykończenie domu, m.in. sufit GK, montaż wentylacji na płycie i na wiązarach - to udało mi się wykonać zielonym Boschem. Teraz chyba do wkrętów ciesielskich nadałby się chyba jaś udar.. :) Cos ktoś może polecić?

Muszę jeszcze dopytać, czy dobrze rozumiem, że udar w zakrętarkach jest osiowy, analogicznie jak w wiertarkach, jedynie mają one dużo większy moment obrotowy przy mniejszych obrotach?

Nie to bije w bok jak klucz udarowy

Zakrętarka a wkrętarka to inne światy ja mam Yato, Kręci jak złoto do moich potrzeb, to co wkręcisz taką tańszą jak Yato nie wkręcisz wkrętarką.

Przy zakrętarce takiej jak mam jest mniejszy problem z wyskakiwaniem bitów z gniazd śrub krzyżyk, torx to już w ogóle jak złoto.

Wiertarka nie da rady zajedziesz się i bitów napsujesz.

Lecz ta moja nie ma podejścia do długich wkrętów 8 tam już ogromna siła(wkręciła do połowy) i moim zdaniem to już pod klucz udarowy.

Ale Klucz to już spore narzędzie wagowo i gabarytowo

Amatorsko bym wolał i klucz i zakrętarkę ze średniej pułki Albo olać i wiercić pod te większe.

Moja nie ma regulacji obrotów i np do Gk już wole wkrętarkę to jest specyficzne narzędzie.

Edytowane przez lololo

Klucz MAkita DTW285 (285Nm) waży 1,7 kg, a Metabo Bs18 (48Nm) waży 1,5 kg, obydwa używam. No wieeeeelka różnica :)

Gabaryty te same ze względu na silniki bezszczotkowe w Makicie.

Wiertarko-wkrętarka ma funkcję wiercenia, co się przydaje przy wierceniu małymi wierrtłami do metalu (powiedzmy do 8mm w stali zwykłej) oraz do 13mm w drewnie. Wiercę też często w plastiku.

Zakrętarka to takie nie wiadomo co, ani funkcji wiercenia ani porządnego momentu. Nadaje się do dość wąskiego zakresu wkrętów. Moim zdaniem szkoda kasy jak ktoś buduje dom, ale co kto lubi.

Obydwa sprzęty polecam. Obydwa da się jednak zajechać :)

Zakrętarka to takie nie wiadomo co, ani funkcji wiercenia ani porządnego momentu. Nadaje się do dość wąskiego zakresu wkrętów. Moim zdaniem szkoda kasy jak ktoś buduje dom, ale co kto lubi.

Obydwa sprzęty polecam. Obydwa da się jednak zajechać :)

Ja mam całkowicie inną opinię

Jak mam wkręcić setki wkrętów w drewnie co mają z 10 cm to tylko zakrętarka.

Jak mam dokręcić wkręcić setki śrub sześciokątnych M6 M8 M10 to też

No ale takiego wkręta 8 długiego to moja nie da rady albo śrubę M12 trzeba by sprawdzić grzechotką

Edit. Lecz ten twój klucz to fajny mały a Matebo to wkrętarka to też nie porównuj

Klucz z yato a zakrętarka z yato [Nm]: 160 to spora różnica wagi i te przejściówki też przeszkadzają.

Edytowane przez lololo

Pozwolę wtrącić swoje 0.03 pln:

Jeśli może być na kablu to Makita TD 0101F koszt jak na tą chwilę 380pln w Casto. Mam, podobne wkręty w sosnę wkręcałem(8x180). Wszystkie mniejsze również

Jeśli na baterię to jestem bardzo pozytywnie zaskoczony produktami Parksaida z Lidla. Jednak tu miałem tylko styczność tylko z pożyczonym sprzętem i stosunkowo małymi wkrętami(4x60).