radziula 18.08.2021 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 Planuję wymienić drzwi garażowe i ponieważ mam większe auto, to w grę nie wchodzi brama segmentowa, ponieważ montowana wewnątrz zabierze mi zarówno miejsce na długość oraz na wysokość. Pozostaje mi więc brama rolowana oraz dwuskrzydłowa. Garaż jest w piwnicy, pod pokojem, więc zależy mi na szczelnym wykonaniu. Którą spośród tych dwóch bram lepiej wybrać? Dwuskrzydłowa mogłaby zostać zamontowana bez żadnych zmian, ale trzeba często odśnieżać. Natomiast rolowana mi się nie zmieści pod daszkiem. Chyba, żeby ten daszek zlikwidować. Nie jestem tylko pewien, czy mogę się go ot tak poprostu pozbyć i czy lepiej go wybić młotem, czy lepiej wyciąc? Podejrzewam, że jest to przedłużenie stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.08.2021 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Pozostaje mi więc brama rolowana oraz dwuskrzydłowa. Garaż jest w piwnicy, pod pokojem, więc zależy mi na szczelnym wykonaniu. Którą spośród tych dwóch bram lepiej wybrać? Dwuskrzydłowa mogłaby zostać zamontowana bez żadnych zmian, ale trzeba często odśnieżać. Natomiast rolowana mi się nie zmieści pod daszkiem. Z daszkiem nic nie doradzę. Bramy z założenia nie są szczelne, producenci nie deklarują żadnej klasy szczelności. W mojej ocenie - przez roletę dobrze dmucha. Przez bramę rozwierną pewnie niewiele lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 19.08.2021 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Najlepsza byłaby segmentowa, ale niestety ograniczają mnie wymiary garażu i rozmiar samochodu.Która brama będzie w takim wypadku lepsza? Rolowana czy dwuskrzydłowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.08.2021 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Zrób zdjęcie z większej odległości, bo może w ogóle lepiej nie dawać takiego daszku, tylko zadaszenie oparte na murkach/słupach po bokach wjazdu do garażu. Wtedy wodę mógłbyś odprowadzać poza wjazd i mógłbyś dać bramę dwuskrzydłową bez obaw o odśnieżanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 19.08.2021 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Na daszku jest rynna, która odprowadza z niego wodę, więc ta nie stoi przy samej bramie. Pod daszkiem na środku jest jeszcze lampa. Garaż jest w podpiwniczeniu domu, autem zjeżdza się w dół. Jeżeli daszek bym usunął, to w jego miejsce zrobiłbym nowy, tylko ładniejszy i wyżej. Zasadniczo, to mam tutaj 2 pytania. Po pierwsze chciałbym się dowiedzieć czy i jak pozbyć się takiego daszku. Po drugie chciałbym prosić o pomoc w wyborze odpowiedniej bramy. Na początku chciałem segmentową, ale na pomiarze okazało się, że montuje się ją w środku, czyli strace na długości garażu, obniży mi także sufit. Następnie pojawił się pomysł na bramę rolowaną, ale przeszkadza daszek. Ostatnio pomyślałem o bramie dwuskrzydłowej z automatyką, ale później przeczytałem, że to raczej mało trwałe rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.08.2021 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 No skoro daszek usuniesz, to już nie będzie przeszkadzał bramie rolowanej. A daszek usuwasz np młotowiertarką i szpicem do kucia, a zbrojenie kątówką. Ciężki młotek też się przyda i worek na gruz Ile cm jest od dolnej krawędzi nadproża w otworze bramy do sufitu w garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 19.08.2021 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Wysokość garażu 2.014m Wysokość do nadproża: 1.867m Długość garażu: 4.720m Długość garażu z wnęką do drzwi: 5.108m Głębokość wnęki: 0.330m Szerokość wjazdu: 2.270m Tyle mi wyszło dalmierzem. Zatem wymiar o który pytasz powinien wynosić 147mm, natomiast mierząc klasyczną metrówką wychodzi mi 157mm, prawdopodobnie ze względu na krzywizny. Auto ma 4.550m długości i 1.645m wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.08.2021 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Istotny wymiar to wysokość nadproża. Przy ok 15cm bez problemu da się zmieścić bramę z prowadzeniem tylnym/niskim. Automat wyciągnie bramę na pełne światło przejazdu. Szedłbym w tym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.08.2021 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 No i z tymi wymiarami idziesz do różnych sprzedawców i pytasz. Ja mam bramę Beditom (chwalę sobie), segmentową. Mają rozwiązanie pod takie małe nadproża: Oferujemy kilka rozwiązań prowadzeń kurtyny bramy. Standardowo wymagane jest 30 cm wolnego nadproża. W tym wariancie sprężyny skrętne mocowane są do nadproża i nie ma problemów z wyposażeniem bramy w dowolny wystarczający dla niej napęd elektryczny. W przypadku kiedy zachodzi taka potrzeba możemy wykonać bramę w systemie dla obniżonego nadproża nawet do 10 cm. i ciągle będzie można użyć napędu elektrycznego do jej otwierania i zamykania.Nie mam niestety doświadczeń z bramami rolowanymi. ps. Naprawdę nie chcesz zadaszyć zjazdu do garażu konstrukcją na słupach opartych na murkach po bokach? Mnóstwo problemów Ci zniknie, włącznie z mostkami cieplnymi, śniegiem i deszczem wlewającym się go garażu. Ten mały stary daszek oczywiście lepiej usunąć, ale trzeba uważać na przewód światła, bo przyda się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 19.08.2021 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Takie zadaszenie może się nie udać, bo musiałoby być pod skosem, tzn im bliżej ulicy tym wyżej, ze spadkiem w stronę budynku. Nad garażem jest pokój i okno. Zamontowanie takiego daszku oznaczałoby, że z okna byłby widok jedynie na zadaszenie. Od dwóch firm sprzedających bramy segmentowe słyszałem, że brama nigdy nie jest wciągana do końca i będzie zwisać ok. 5cm poniżej nadproża dodatkowo zmniejszając wysokość. Poza tym, taka brama zamyka się w środku, więc tracę 388mm na długości. Od ściany do glifu mam 4.720m, a do drzwi 5.108m. Te prawie 39cm to jednak dużo i sprawia, że nie muszę podjeżdzać autem prawie do samej ściany - mniejsze ryzyko że w nią wjadę. Gdybym zamontował bramę segmentową, to z 4720mm muszę jeszcze odjąć kilka cm na samą bramę, zakładając że ta ma 5cm, to zostałoby mi 4670mm a auto ma 4550mm. Zostaje wówczas 12cm, po 6 z przodu i z tyłu samochodu. Wjechać się niby da, ale troche słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.08.2021 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 No to chyba pozostaje tylko ta brama zwijana w kasetę albo znajdziesz bramę rozwierną, otwieraną na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 19.08.2021 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Chyba wszystkie bramy rozwierne otwierają się na zewnątrz. Do takiej bramy można też zastosować automatyke, np. tylko słyszałem, że to awaryjne rozwiązanie a jak się zamknie na klucz to nie otworzy, a otwartej nikt nie zostawia, więc również słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.08.2021 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Troche nie rozumiem: tego typu brama nie zje Ci 5 cm od góry? Nawet więcej, bo jeszcze rama jest.Czemu nie chcesz zwykłej bramy, ręcznie otwieranej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 19.08.2021 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Z wygody. Jak już wysiąde z samochodu żeby otworzyć bramę, to pójdę do domu, a auto zostanie na chodniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.08.2021 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 (edytowane) Z wygody. Jak już wysiąde z samochodu żeby otworzyć bramę, to pójdę do domu, a auto zostanie na chodniku. Leniuszek Przyszło mi jeszcze do głowy małe druciarstwo: moze pogadać z kumatym instalatorem od bram wjazdowych o montażu napędu do bram dwuskrzydłowych? Zobacz taki Faac 414. Edytowane 19 Sierpnia 2021 przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 19.08.2021 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Chyba nie jesteś pierwszy: Ciekawe rozwiązanie, planuję takie wykorzystać do bramy wjazdowej w płocie, może gdyby użyć dwóch takich samych napędów, to może 1 pilotem dałoby się jednocześnie sterować bramą wjazdową i garażowa? Wiesz jak wygląda w praktyce taki napęd? Po zamknięciu można drzwi/bramę otworzyć ręcznie, np. przy braku zasilania? Taki napęd może jakoś blokować bramę, żeby nie dało się jej otworzyć bez klucza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.08.2021 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Jednym pilotem możesz sterować kilkoma bramami bez problemu (nie muszą byc nawet tego samego producenta). Można też dodać moduł komórkowy i dzwonić do bramy Można oczywiście otwierać ręcznie, nie raz zdarzało się to na naszym osiedlu. O kluczu nie wiem, to chyba raczej zamek na klucz powinien blokować napęd, a nie odwrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 19.08.2021 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Jak będę wyjeżdżał, to musiałbym wysiąść aby zamknąć bramę, a po powrocie ponownie ją otworzyć, więc na co mi wtedy cała ta automatyka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.08.2021 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 ????Bramy garażowe mają rygiel od środka - myślałem, że o to Ci chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 20.08.2021 05:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2021 Mają rygiel. Maja też zamek. Tylko trzeba to ręcznie zamykać, przynajmniej w przypadku bramy dwuskrzydłowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts