radziula 18.08.2021 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 Planuję wykonać docieplenie domu styropianem i nową elewację. Obecnie dom obrzucony jest cementem z kamieniami, jak na poniższym zdjęciu. Czy powinienem skuwać to ze ścian, czy kleić styropian na to co jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.08.2021 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 Jasne, że kleić na wierzch (po zagruntowaniu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 19.08.2021 04:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 W takim razie mam kolejne pytania. Czy styropian w dalszym ciągu powinien być klejony na placki i po obwodzie, czy może po całości, tak aby zwiększyć jego przyczepność? Czy nie będzie problemu z przymocowaniem listwy startowej na dole do takiej powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.08.2021 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Problem jest taki, że ten stary tynk może gdzieniegdzie słabo się trzymać. Jak się nie trzyma, to należy go odbić, wtedy powstaną dziury (placki bez tynku). Nawet jeśli całość się bedzie dobrze trzymać, to taka obrzutka cementowa z kamieniami nie jest równą powierzchnią. Klejenie po całości, pewnie masz na myśli grzebień, wymaga jednak bardzo równego podłoża. Dlatego lepiej kleić na placki plus obwód, bo kleju majstry mogą nawalić dość grubo i zniwelować nierówności pod styropianem.Druga rzecz, to kołkowanie, które przy takich podłożach dobrze jest wykonać, ponieważ klej spaja styropian do starego tynku i go obciąża, a kołki spinają całość do ściany konstrukcyjnej.Co do listwy startowej to są podzielone zdania, czy w ogóle ją stosować. Moim zdaniem wygląda ona słabiutko. Ja u siebie mam narożnik wtopiony w siatkę i jestem b. zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 19.08.2021 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcheloka 19.08.2021 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Przyklej jakąś płytę czy coś na ten klej do styropianu w kilku miejscach i oderwij po właściwym związaniu i gdy zaprawa dojrzeje. Jak ten klej puści to znaczy że tynk się trzyma dobrze i można kleić, jak odpadnie tynk a klej utrzyma to trzeba skuć tynk. Pomyśl o pianokleju, może będzie wygodniejszy do równania styropianu na takich nierównościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.08.2021 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Przyklej jakąś płytę czy coś na ten klej do styropianu w kilku miejscach i oderwij po właściwym związaniu i gdy zaprawa dojrzeje. Jak ten klej puści to znaczy że tynk się trzyma dobrze i można kleić, jak odpadnie tynk a klej utrzyma to trzeba skuć tynk. Pomyśl o pianokleju, może będzie wygodniejszy do równania styropianu na takich nierównościach. Trudno, żeby stary tynk był silniejszy niż nowy klej, który dobrze związał i stężał. A co będzie, jak styropian się rozwarstwi? Skuwać czy nie? To jest straszna i niepotrzebna robota. Tynk można ostukać (i szukać "pustych" dźwięków), można potraktować karcherem i wypłukać luźne kawałki, ale odrywać go na siłę? Co do pianokleju, to też nie mam dobrych doświadczeń na nierównym podłożu. Pianoklej "sprężynuje", a klej tradycyjny, jak się płytę dociśnie, już nie odejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 19.08.2021 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Próbowałem skuć trochę stary tynk, ponieważ montowałem antenę satelitarną. Skułem dosłownie 20x20cm i pomiędzy uchwyt antenowy a mur dałem 2cm polistyrenu na kleju do styropianu, aby wyrównać sobie ścianę w tym miejscu. Tynk skuwało się w tym miejscu ciężko, pękło mi dłuto, więc trzyma raczej dobrze. Aczkolwiek są takie miejsca, że kamyczki same wypadają przy byle dotknięciu palcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.08.2021 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Próbowałem skuć trochę stary tynk, ponieważ montowałem antenę satelitarną. Skułem dosłownie 20x20cm i pomiędzy uchwyt antenowy a mur dałem 2cm polistyrenu na kleju do styropianu, aby wyrównać sobie ścianę w tym miejscu. Tynk skuwało się w tym miejscu ciężko, pękło mi dłuto, więc trzyma raczej dobrze. Aczkolwiek są takie miejsca, że kamyczki same wypadają przy byle dotknięciu palcem. Dlatego pisałem o wypłukaniu luźnych części, ale płyta nie trzyma się na kamyku, tylko dużą powierzchnią, a wcześniej takie tynki dobrze jest zagruntować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 19.08.2021 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Rozumiem i jeszcze raz dziękuję. Przy uchwycie nie gruntowałem, ale polistyren nie dość że jest przyklejony, to uchwyt jest przez niego skręcony, więc nie odfrunie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts