marcinzm4 19.08.2021 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Dzień dobry. Dom z lat (około)60-70. Mury szczelinowe(ponoć szczeliny zalane betonem(??)), murowane z tego co wiem z pustaka pianowego(info od pośrednika- nie mam jak sprawdzić- jestem za granicą). Dom nieocieplony. Mury grube na jakieś pół metra. Dach blaszana katastrofa. W jednym miejscu jakby przeciekał. Bardzo licho to ocieplone(o ile można to nazwać ociepleniem).Połowa okien do wymiany(drewniane). Z niektórych wręcz czuć że wieje. Przy większych mrozach na poddaszu (gdzie się śpi) zamarza herbata. A na niewydzielonej części poddasza jest jeszcze zimniej. Za bardzo nie wiem za co się wziąć. W temacie dopiero raczkuje i wiem tyle że okna przed izolacją a dach najlepiej na samym początku. Żeby przeżyć zimę chciałbym obłożyć swój pokój styropianem(minimum dwie ściany i podłoga(niżej jest nieogrzewana piwnica)).Podłoga i tak do wymiany. Na to wylewka i żywica epoksydowa. Okna z nawiewnikami. I modlić się że będzie się to trzymało kupy. Dobry pomysł? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.08.2021 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Weź może zapłać rzeczoznawcy za wizytę, bo z tego co piszesz możesz w ogóle tego domu nie ocieplić wystarczająco i moze się okazać nieopłacalna jakakolwiek modernizacja. Dość słabo to wygląda. Duży ten dom? Jaki masz budżet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinzm4 19.08.2021 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 (edytowane) Dom na oko to 12x14m. Wysokość to 5m licząc od fundamentów do krawędzi dachu czyli trzeba doliczyć jeszcze cały "trójkąt poddasza" po obu stronach domu. Budżet na ten cel z mojej strony to 20k euro. Budżet taki a nie inny ponieważ prościej by było coś wybudować. Edytowane 19 Sierpnia 2021 przez marcinzm4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.08.2021 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Tzn. ktoś w tym domu mieszka, a Ty masz remontować? I pewnie później się rozliczycie? 20k euro, czyli może z 90 tysięcy, to za malo na dach, okna, elewację i wszystko to, co wyjdzie po kolei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinzm4 19.08.2021 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Też tam mieszkam. Tyle że nie cały czas. Z moich wyliczeń wynika że pasowałoby z 160k aby wszystko zrobić po "bożemu". Tak więc pomysł średniawy raczej miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts