Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pokoju i domu

marcinzm4

Recommended Posts

Dzień dobry.

Dom z lat (około)60-70. Mury szczelinowe(ponoć szczeliny zalane betonem(??)), murowane z tego co wiem z pustaka pianowego(info od pośrednika- nie mam jak sprawdzić- jestem za granicą). Dom nieocieplony. Mury grube na jakieś pół metra.

Dach blaszana katastrofa. W jednym miejscu jakby przeciekał. Bardzo licho to ocieplone(o ile można to nazwać ociepleniem).

Połowa okien do wymiany(drewniane). Z niektórych wręcz czuć że wieje.

Przy większych mrozach na poddaszu (gdzie się śpi) zamarza herbata. A na niewydzielonej części poddasza jest jeszcze zimniej.

Za bardzo nie wiem za co się wziąć.

W temacie dopiero raczkuje i wiem tyle że okna przed izolacją a dach najlepiej na samym początku.

Żeby przeżyć zimę chciałbym obłożyć swój pokój styropianem(minimum dwie ściany i podłoga(niżej jest nieogrzewana piwnica)).

Podłoga i tak do wymiany. Na to wylewka i żywica epoksydowa. Okna z nawiewnikami. I modlić się że będzie się to trzymało kupy.

Dobry pomysł?

Pozdrawiam.

Dom na oko to 12x14m. Wysokość to 5m licząc od fundamentów do krawędzi dachu czyli trzeba doliczyć jeszcze cały "trójkąt poddasza" po obu stronach domu.

Budżet na ten cel z mojej strony to 20k euro.

Budżet taki a nie inny ponieważ prościej by było coś wybudować.

Edytowane przez marcinzm4