Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany w domu jednorodzinnym

Recommended Posts

Cześć,

jestem w trakcie budowy domu jednorodzinnego metodą zleconą według dostarczonego przeze mnie projektu. Wycena w umowie została wykonana na bazie nowych materiałów wskazanych w projekcie. Ściany z betonu komórkowego. Materiały dostarczone przez wykonawcę.

Niektóre z bloczków wyróżniają się kolorem, są pożółkłe, miejscami nadłamane. Wydaje mi się, że część bloczków została dostarczona bez palety. Według mnie nie wyglądają jak nowe bloczki kupione w hurtowni. W niektórych miejscach ścian widoczne są kilkucentymetrowe szczeliny (?).

Wygląda to tak jak na załączonych zdjęciach:

https://imgur.com/a/lLvsZiq

Proszę o poradę czy ściany wyglądają na wykonane zgodnie ze sztuką budowlaną? Czy widząc takie ściany na swojej budowie powinienem zwrócić na to uwagę wykonawcy?

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

Kolor bloczków ma drugorzędne znaczenie. Widać kilka sporych ubitych bloczków , mogli pewnie ich nie wbudowywać, wygląda że ekipe brakło kleju bo zaczęli używać czegoś ciemnego , czego chyba też brakło.

Jak chcesz sprawdzać to sprawdź piony ścian. Murowanie dupy nie urywa, ale tragedii nie ma.

Ale na budowie chyba burdel niezły - ostatnia fotka.

Czesc. Nie wiem jakiego producenta kupowali bloczki ale np. w łódzkim często można spotkać bloczki h+h tzw poza klasowe. Są dostarczane bez folii ochronnej, palety pospinane są plastikowymi opaskami. Kosztuje połowę ceny bloczków pierwszego gatunku. Może zaczęły już "latać" po całej Polsce.

Nie wiem jakiego producenta kupowali bloczki ale np. w łódzkim często można spotkać bloczki h+h tzw poza klasowe.

Budowa jest prowadzona w województwie lubelskim.

Ytong też kiedyś sprzedawał (teraz nie wiem bo już tego nie śledzę) bloczki pozaklasowe ale te bloczki nie mogły być zgodnie z prawem używane do budowy domów jednorodzinnych.

Rozumiem. Wydaje mi się, że podobnie wyglądające bloczki widywałem też w serwisach typu allegro lub olx - były to pozostałości po budowie. Według mnie, w obu przypadkach nie jest to pełnowartościowy materiał, za który zapłaciłem.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. W następnym tygodniu będę się kontaktował z wykonawcą.

Do tej pory nie interesowałem się kosztami ponoszonymi przez wykonawcę. Umówiliśmy się na konkretną kwotę za całą budowę pod klucz według projektu. Kwota wyceny powstała na bazie kosztorysu od Archona.

Nazwę firmy wysłałem Ci na PW.

Jak chcesz, to w tym wątku jest więcej zdjęć z tej samej budowy.

Zapłaciłeś im za robotę/jakiś etap? Co powiedział kierownik budowy?

Ogólnie: zrobione niechlujnie, przykro mi. Najważniejsze, aby ściana się trzymała, bo widać jak oszczędzali na spoinie poziomej. Co oni w ogóle zastosowali? Pewnie szarą (tą tańszą i słabszą) zaprawę klejową. Bloczki muszą się trzymać mocno, ale jeśli przykładowo kleili podczas mżawki albo deszczu, to bloczki nie będą się trzymać. U mnie też tak jedną ściankę majstry postawili, że mogłem bloczki zdejmować jakby było po prostu położone jeden na drugim.

Tu widać, że to prosiaki. Nie bój się ich dyscyplinować! Jak sobie wybudujesz, tak będziesz mieszkał.