Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obwody instalacji elektrycznej a zdrowie

Recommended Posts

Mam już prawie gotowa instalacje elektryczną.

Architekt wnętrz, który rozplanował nam gniazdka był na budowie z wizytą i stwierdził, że w jednej sypialni instalacja elektryczna co prawda nie łączy się tworząc zamknięty obwód, ale oplata cały pokój jedynie z przerwa na drzwi wejściowe.

Powiedział, że to może być niezdrowe, gdyż pole magnetyczne będzie cały czas obecne.

Czy kogoś z was spotkał się z takim zagadnieniem oraz czy rzeczywiście architekt ma rację?

Generalnie cała instalacja robiona jest w „gwiazdę”, ale czasem zdarza się, że przewody do gniazdek biegną po ścianach wokół pokoju (nie zamykając obwodu).

Wielokrotnie większe pole masz od telefonu, WiFi, kuchenki mikrofalowej czy indykcyjnej. Co gorsza o drastycznie większej częstotliwości, co też znacząco wpływa na szkodliwość. Instalacja elektryczna 230V@50Hz jest niegroźna. Możesz nawet spać na prześcieradle elektrycznym przykryty kocykiem elektrycznym.

Mam już prawie gotowa instalacje elektryczną.

Architekt wnętrz, który rozplanował nam gniazdka był na budowie z wizytą i stwierdził, że w jednej sypialni instalacja elektryczna co prawda nie łączy się tworząc zamknięty obwód, ale oplata cały pokój jedynie z przerwa na drzwi wejściowe.

Powiedział, że to może być niezdrowe, gdyż pole magnetyczne będzie cały czas obecne.

Czy kogoś z was spotkał się z takim zagadnieniem oraz czy rzeczywiście architekt ma rację?

Generalnie cała instalacja robiona jest w „gwiazdę”, ale czasem zdarza się, że przewody do gniazdek biegną po ścianach wokół pokoju (nie zamykając obwodu).

Architekt niech zajmie się wystrojem wnętrz o ile ma o tym pojęcie a nie mówić o czymś o czym się naczytało w necie, może to jest niezgodne ze sztuką Feng Shui:D

Czyli reasumując, nie ma żadnych podstaw ani naukowych (praw fizyki), ani praktycznych z życia codziennego, aby takie stwierdzenie brać na poważnie.

Architekt przy pogłębianiu swojej wiedzy branżowej pewnie naczytał się jakiś opracowań typu Feng Shui lub podobnych i teraz próbuje świadomie lub nie wdrażać je w życie.

• 4 weeks później...

Osobiście się z tym nie spotkałem, ale czytałem. O jednym idiocie, który uciekł z zakładu psychiatrycznego i widział otaczające pokój pole magnetyczne. Widział też Smoka Wawelskiego.

Niestety, w ostatnim czasie debile robią za fachowców, kompletnie nie mając pojęcia o tym jak przebiegają linie sił pola elektromagnetycznego wokół przewodów i jak wygląda pole elektromagnetyczne wokół dwóch przewodów, wiodących prąd o przeciwnych zwrotach. Bo przecież przebiegi prądu w przewodzie fazowym i neutralnym tego samego obwodu, zawsze są w przeciwfazie. A co z tego wynika, tego ich kurze mózgi nie ogarniają.

Prawdę mówił jeden mój znajomy, że gdyby mózg takiego "guru" wyjąć i wsadzić w łeb kury, to jeszcze by grzechotało.

Bo przecież przebiegi prądu w przewodzie fazowym i neutralnym tego samego obwodu, zawsze są w przeciwfazie. A co z tego wynika, tego ich kurze mózgi nie ogarniają.

Co zatem wykrywają detektory przewodów pod napięciem przemiennym (np. Fazer 777) skoro nie pole magnetyczne? Czy może sugerujesz coś innego, niż brak pola elektromagnetycznego wokół kabli?

Co zatem wykrywają detektory przewodów pod napięciem przemiennym (np. Fazer 777) skoro nie pole magnetyczne? Czy może sugerujesz coś innego, niż brak pola elektromagnetycznego wokół kabli?

A Ty jesteś elektryk, czy amator? Pytam, bo elektryk winien znać te sprawy i wiedzieć, że dwa milimetry odległości między przewodami jednak nie oznacza, że są one w tym samym miejscu przestrzeni.

A Fazer nie wykrywa pola magnetycznego. Bo ono samo nie występuje. Zawsze jest związane z polem elektrycznym.

Nie wiem co Ci wykrywa Twój fazer w pokoju, mój reaguje dopiero przy ścianie. Tam, gdzie dwa milimetry czyni różnicę.

Jak dzieci, jak dzieci...

Manipulujesz, racz odpowiedzieć na pytanie co wykrywa, może być przy ścianie i przy okazji wyjaśnij co z tą przeciwfazą skoro jednak coś Ci wykrywa.

Nie wiem co Ci wykrywa Twój fazer w pokoju, mój reaguje dopiero przy ścianie. Tam, gdzie dwa milimetry czyni różnicę.

Jak dzieci, jak dzieci...

I nie znasz takich, co wykrywają z większej odległości?

A jeszcze może wytłumaczysz, jak to działa, że prąd nie płynie (obwód nie jest zamknięty - jest tylko pod napięciem) a wykrywacz działa?

Hint... Może jednak neutralnym nie musi płynąć prąd i wytwarzać pola elektromagnetycznego, żeby fazowy takowe generował? Jakie wtedy ma znaczenie odległość przewodu N od L?

Że tak zacytuję mistrza A co z tego wynika, tego ich kurze mózgi nie ogarniają.

Może jednak neutralnym nie musi płynąć prąd i wytwarzać pola elektromagnetycznego, żeby fazowy takowe generował? Jakie wtedy ma znaczenie odległość przewodu N od L?

Kto napisał, że musi? A wiesz, jakie wtedy są wartości natężenia pola?

Zresztą, skoro tak bardzo chcesz poczuć działanie tego pola, to proponuję wizytę u architekta wnętrz. Bo widzę, że ma zwolennika.