Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogowka czy to normalne?

Zwierzaczysko

Recommended Posts

Cześć.

Mam zrobione ogrzewanie podłogowe w płycie fundamentowej, czyli nad rurkami jest 20cm betonu. Podłogowe grzeje pompa ciepla T-cap 9kw. Instalacja zrobiona jest tak, że z PC przez zawór trójdrożny woda idzie na bufor 100l, potem na pompę obiegową Wilo Yonos Pico 1-6, następnie wpada w belkę zasilania podłogowki. Powrót podłogowki wpięty jest bezpośrednio w bufor. Sytuacja wygląda tak, że od wczorajszego popołudnia uruchomione jest podłogowka a podłoga dalej zimna. Martwi mnie to, że niby pompa obiegowa nastawiona jest na najwyższym biegu, a na wyświetlaczu pokazuje przepływ 0.0. Niby belka zasilająca jest cała ciepła i rurki też czyli coś tam pompuje, ale belka powrotna wciąż zimna. Metraż podłogowki to jakieś 80m2, więc dziwne, że na pompce na najwyższym biegu pokazuje 0.0. Co myślicie o tej sytuacji, czekać dalej czy jednak już powinno być ciepło?

Co myślicie o tej sytuacji, czekać dalej czy jednak już powinno być ciepło?

Co pokazują rotametry?

Odpalaj obiegi pojedynczo (kolejny dopiero jak powrót pierwszego osiągnie zadaną temperaturę). Inaczej będzie za zimny powrót i będziesz grzał grzałkami a nie sprężarką.

Zamknij wszystkie obiegi, oprócz najkrótszego i obserwuj temperaturę powrotu.

Pod rurami jest tylko styropian, bo to płyta fundamentowa. Rury raczej są drożne, bo przed uruchomieniem odpowietrzalem i poszło bez przeszkód. Zawory odkręcone, rotametry na górnej belce odkręcone, na dolnej zawory też. Z rotametrami jest jeszcze taka sytuacja, że jak nimi krece to nic się nie zmienia, a wydaje mi się, że powinno. Niby słychać jak ta pompka chodzi, że coś tam mieli tę wodę, belka górna i rurki od niej wychodzące ciepłe. Tylko przepływ jest cały czas 0.0. Chyba, że pompka walnięta i źle wskazuje. Jak sprawdzić przepływ? Czy zamontowanie manometru przed belką coś pomoże i pokaże czy jest przepływ?

Co pokazują rotametry?

Odpalaj obiegi pojedynczo (kolejny dopiero jak powrót pierwszego osiągnie zadaną temperaturę). Inaczej będzie za zimny powrót i będziesz grzał grzałkami a nie sprężarką.

Zamknij wszystkie obiegi, oprócz najkrótszego i obserwuj temperaturę powrotu.

Ok, tak zrobię.

80 m2 do ogrzania to n ie jest jakaś zabójcza powierzchnia, wygrzewaj w całości.

80m2 x 20cm = 16m3 betonu - tyle co 266m2 sześciocentymetrowej wylewki. Masa do ogrzania ogromna. A jak temperatura powrotu nie podnosi się to pompa uznaje, że za mało mocy i odpala grzałki. Szkoda kasy - wystarczy kolejno odpalać obwody po ogrzaniu poprzedniego.

T-cap 9kw , bufor 100l i to wszystko na 80m2... Ciekawe. Co na to instalator? Czy aby rurki OP nie powinny być u góry płyty fundamentowej zamontowane?

Z rotametrami jest jeszcze taka sytuacja, że jak nimi krece to nic się nie zmienia,

Jeśli po uruchomieniu pompy rotometry nie opadają to znaczy, że woda nie płynie. Ściągnij kapturki z zaworów, odkręć roto na maksa i włącz pompe.

Ja mam 10cm wylewki. Po włączeniu ogrzewania (6godzin nocą , 28stopni) pod koniec listopada, dopiero po 3 dobie w domu zaczęło coś się dziać. :)

Ruszyło! :)

Rozkręciłem pompkę, było trochę nalotu w środku, ale chyba nie to było problemem. Po zdjęciu pompki zauważyłem, że zawory, którymi przykręcona jest pompa mają takie małe śrubki na obudowie, okazało się, że są to zawory zwrotne i jeden był zamknięty. Teraz na połowie mocy mam przepływ 0.9 m3/h więc wszystko ok.

Ogromne dzięki za Waszą pomoc i wskazanie, że coś jest przytkane. Dzięki! :)

A 9kw PC dlatego, że jeszcze mam poddasze i pod cały dom była wymiarowana pompa.