Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie odpływu zmywarki pod syfon

Shakur

Recommended Posts

• 1 year później...

Cześć,

Przepraszam, że odgrzewam stary temat, ale znalazłem go w google-zdjęcia i problem z tego wątku najbardziej odpowiadam mojemu pytaniu.

Chce również podłączyć odpływ zmywarki do rur od syfonu pod zlewem. W załączniku zamieszczam skan instrukcji od producenta zlewu i syfonu. Poszukałem i poczytałem trochę w necie jak to wszystko zrobić i wyszło mi, że jestem w stanie to zrobić jak w rurze pionowej przy ścianie będzie możliwość podłączenia odpływu zmywarki. Niestety kupując komplet o tym nie pomyślałem i moją pionowa rura nie ma odpływu z boku rury. Tak więc postanowiłem do zestawu dokupić tylko jedną rurę która będzie miała taki odpływ z boku. W sklepie pokazałem Sprzedawcy rurę, którą mam i Pan powiedział, że odpływ do zmywarki mogę podłączyć z góry do zielonego elementu.

I tutaj mam pytanie, czy takie podłączenie odpływu z góry jest prawidłowe? Ja się nie znam i mam wątpliwości czy zmywarka będzie potrafiła tak wysoko odprowadzić wodę. W moim przypadku zmywarka będzie musiała odprowadzać wodę prawie pionowo od podłogi na wysokość ponad 70 cm. Czy takie podłączenie od góry będzie właściwe? Czy woda odpływowa będzie odprowadzana w całości i nic nie będzie zalegać w rurze?

W załączniku zamieszczam instrukcje montażu syfonu, gdzie naniosłem notatki. Okręgiem zaznaczone jest miejsce, gdzie Pan ze sklepu powiedział mogę podłączyć odpływ zmywarki, tylko muszę przyciąć zielony element. Natomiast poniżej dorysowałem ołówkiem odpływ, który miałem zamiar zamontować.

Dołączam również zdjęcie rury, którą mam teraz w zestawie i zamierzałem wymienić na inną.

Z góry dziękuję za odpowiedz i wyrozumiałość.

IMG_2658.jpg

Scan28062023.jpg

Odpływ czyli najwyższy punkt węża zmywarki powinien być na min 40 i max 85cm czyli mniej więcej powierzchni blatu kuchennego.

Syfon na pewno jest niżej więc łącz śmiało.

Podłaczenie od góry do syfonu ma swoje zalety bowiem żadne nieczystości spływajace ze zlewu nie dostaną się do zmywarki