konkretny 28.08.2021 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 WitamMam zamontowane gniazdo, do gniazda podłączone będą wentylatory łazienkowe. Chciałbym włączać to gniazdo za pomocą wyłącznika w drugim pomieszczeniu. Gniazdo mam podłączone do sterownika modułowego i poprowadziłem przewód do wyłącznika, moje pytanie czy wystarczy jak teraz fazę puszczę przez wyłącznik? już się pogubiłem, bo do tej pory były wentylatory automatyczne, ale się słabo sprawdzały i chcę je wymienić i włączać "ręcznie"Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.08.2021 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 Nie prościej smart gniazdko? Możesz ustawić że np. po 5 minutach od włączenia samo się wyłączy czy włączyć z appki czy głosowo z asystenta google czy innego z dowolnego miejsca na świecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konkretny 28.08.2021 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 czasem prościej jest wyłącznik nacisnąć.... zwłaszcza jak jest więcej użytkowników, nie ma co komplikować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.08.2021 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 czasem prościej jest wyłącznik nacisnąć.... zwłaszcza jak jest więcej użytkowników, nie ma co komplikować Prościej, niż powiedzieć "OK google, włącz wentylator"? I jeszcze nie trzeba pamiętać, żeby wyłączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konkretny 28.08.2021 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 Nie obraź się ale widzę wiele wad1- gniazdo jest dwa pomieszczenia dalej, mam pociągnięty kabel i jest wyłącznik (wchodzić tam zawsze żeby je włączyć)2- internet - to jest budynek gospodarczy na wsi - ciągnąc teraz skrętkę ?3- nauczyć wszystkich użytkowników zdania z google w treści4- były ustawienia czasu i wilgotności - nie sprawdzają się 5- no i zakup gniazdka Wyłącznik jest najprostszym rozwiązaniem (tak trzeba go wyłączyć, ale jak zostaną 3 wentylatory po 13W każdy na parę godzin to pewnie i tak taniej wyjdzie) - moje pytanie brzmi czy zamontować wyłącznik na kablu fazowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.08.2021 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 1- gniazdo jest dwa pomieszczenia dalej, mam pociągnięty kabel i jest wyłącznik (wchodzić tam zawsze żeby je włączyć) Możesz wyłączyć czy włączyć będąc na drugim końcu świata - o ile gniazdko znajduje się w zasięgu WiFi z internetem (może być telefon z odpalonym hot spotem). 5- no i zakup gniazdka Ze 35zł. Można też sonoffa na kabelku w rozdzielnicy. jak zostaną 3 wentylatory po 13W każdy na parę godzin to pewnie i tak taniej wyjdzie) Ciepło za darmo? A jak chcesz używać tego sterownika - to patrz w jego instrukcję, jak go podłączyć. Rozumiem, że kabel do gniazdka idzie bezpośrednio z tego sterownika/stycznika (i do żadnego innego gniazdka) a do włącznika masz pociągnięty kabel sygnałowy? Co to za sterownik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konkretny 28.08.2021 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 Z rozpędu mój błądoczywiście stycznik modułowy, Eaton Z sch 230/1/25 do niego gniazdo , a teraz chcę aby gniazdo działało jak włączę wyłącznikczy wystarczy podłączyć jak do żarówki, wyłącznik na kablu fazowym ? tzn N do gniazdka, a fazę do włącznika i z włącznika do gniazdazaraz sprawdzę napiszę czy działa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.08.2021 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 To nie wiem, po co ten stycznik. Robisz jak oświetlenie (może być z tego samego obwodu co oświetlenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konkretny 28.08.2021 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 Problem z wentylatorami jest taki, że część z nich jak chcesz podłączyć włącznik musisz poprowadzić kabel do styku LT, jak podłączysz tylko na fazie strzelą korkiChciałem tego uniknąć bo będzie się tam załączać kilka na raz, i nie mają możliwości podłączenia włącznika (mają tylko styki L i N) teoretycznie powinny działać przez cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.08.2021 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 Problem z wentylatorami jest taki, że część z nich jak chcesz podłączyć włącznik musisz poprowadzić kabel do styku LT, jak podłączysz tylko na fazie strzelą korki Chciałem tego uniknąć bo będzie się tam załączać kilka na raz, i nie mają możliwości podłączenia włącznika (mają tylko styki L i N) teoretycznie powinny działać przez cały czas. Jak wkładasz wtyczkę od tych wentylatorów do zwykłego gniazdka to wybija korki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konkretny 28.08.2021 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 Nieza dużo zamieszaniaJak podłączam wentylatory działają ok ale cały czas, jak na fazie od wentylatora zrobiłem wyłącznik, to wywala korki , jak podłącze z obejściem do LT działają ok, ale te nowe nie mają tego LT - muszą mieć sterownik lub gniazdo z włącznikiem - i to drugie staram się uzyskać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.08.2021 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 Nie lepiej (i konkretniej) zaprosić elektryka, by nie "wywalało korków"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konkretny 28.08.2021 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 (edytowane) Nie lepiej (i konkretniej) zaprosić elektryka, by nie "wywalało korków"? Oczywiście że lepiej...ale nie zawsze się da. Dzisiejszy boom sprawia że elektryk może za jakiś czas, a człowiek od wentylatorów może już... jak to w życiu Okazało się że mam podłączenie do wyłącznika ze stycznika ,a w gniazdku nie miałem napięcia - działa jak w lampie - włączam jest napięcie w gniazdku i charakterystycznie pyknięcie stycznika, a po wyłączeniu nie ma, dzięki za pomoc. Czasem mam wrażenie że najtrudniej podać konkretną odpowiedź, rozumiem względy bezpieczeństwa, ale po to jest forum aby podpowiadać, ew. napisać konkretnie nie rób tak to błąd najczęściej powtarza się zadzwoń do elektryka, tylko po co wtedy dział elektryczność na forum? Edytowane 28 Sierpnia 2021 przez konkretny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.08.2021 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 najczęściej powtarza się zadzwoń do elektryka, tylko po co wtedy dział elektryczność na forum? Po co jest forum dyskusyjne? Podobno służy do wymiany doświadczeń, wiedzy, poglądów etc. Na pewno nie służy do nauki osób nie związanych z zawodem, bo od tego są szkoły ... podobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 28.08.2021 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 ale po to jest forum aby podpowiadać, ew. napisać konkretnie nie rób tak to błąd najczęściej powtarza się zadzwoń do elektryka, tylko po co wtedy dział elektryczność na forum? To forum i jemu podobne typu elektroda itd. nie mają na celu wymiany doświadczeń, podpowiadania, czy prowadzenia za rękę. Ich celem jest reklama, marketing firm, naganianie klientów forumowym wykonawcom i niekończące się bajdurzenie o niczym konkretnym przez internetowych szkodników - teoretyków np. takich jaki zaatakował Cię z początku. Także daj sobie spokój z szukaniem tu informacji, to strata czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 29.08.2021 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2021 Oczywiście że lepiej...ale nie zawsze się da. Dzisiejszy boom sprawia że elektryk może za jakiś czas, a człowiek od wentylatorów może już... jak to w życiu Okazało się że mam podłączenie do wyłącznika ze stycznika ,a w gniazdku nie miałem napięcia - działa jak w lampie - włączam jest napięcie w gniazdku i charakterystycznie pyknięcie stycznika, a po wyłączeniu nie ma, dzięki za pomoc. Czasem mam wrażenie że najtrudniej podać konkretną odpowiedź, rozumiem względy bezpieczeństwa, ale po to jest forum aby podpowiadać, ew. napisać konkretnie nie rób tak to błąd najczęściej powtarza się zadzwoń do elektryka, tylko po co wtedy dział elektryczność na forum? Pewnie że najtrudniej podać konkretną odpowiedź zwłaszcza po takim opisie (wentylatory mają LT ale teraz nie mają, do tego podłączenie wyłącznika ze stycznika i w gniazdku brak napięcia ale działa jak w lampie do tego cyk pyk działa albo nie). Narysuj może to co połączyłeś i jakie wentylatory to może da się doradzić inaczej zostaną rady zaproś elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 29.08.2021 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2021 domino34 - Twój wpis nr 15 jest doskonały. Samo sedno w ocenie tego forum i jego głównych uczestników czyli liderów, rekordzistów i tp zdobywców Everestu zaspokajających przede wszystkim swoje własne poczucie bycia "wielkim", podniesienia ego itd... Autorze tematu - nie potrafisz opisać swojego problem, bo jesteś laikiem w dziedzinie elektryki i nie obrażaj się o te słowa, bo zapewne jesteś dobry w swojej dziedzinie. Zatem zarabiaj na tym czym się znasz, abyś mógł zaprosić elektryka i jemu zapłacił za usługę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 29.08.2021 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2021 domsat, wspinaj się, wspinaj, też będziesz zdobywcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 30.08.2021 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) . Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez henrykow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts