Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie ogrzewaniem podłogowym-elektryka

Tagloo

Recommended Posts

Witam będę robił sam ogrzewanie podłogowe, lecz narazie jestem na etapie rozprawdzania elektryki i stąd moje pytanie jakie i ile przewodów rozprowadzić. Będę miał dwa sterowniki na parterze i piętrze, oraz dwa rozdzielacze. Od sterowników myślę poprowadzić dwa przewody 4x1 bezpośrednio do pieca, do obu rozdzielaczy zasilanie 3x2,5 i przewodami 4x1 z rozdzielaczy bezpośrednio do pieca, oraz z pieca do pogodynki na zewnątrz. Proszę o podpowiedź czy dobrze myślę.

Podłogówka nie musi a nawet nie powinna mieć żadnego sterowania , wystarczy podać wodę o odpowiedniej temperaturze i nic poza tym przeważnie od 25-32 stopnie maxymalnie a daje głowę że dwa trzy razy w czasie zimy ręcznie ustawisz temp i to w zupełności wystarczy , ja zeszły sezon tylko dwa razy cykłem zaworem 4 drogowym z 28 na 30 stopni jak przyszedł mróz duży bo normalnie jest taki bezwład że jak ktoś myśli lub komuś wmawia aby instalował sterowniki itp to albo naciągacz albo fantasta teoretyk , praktyka mówi że nie potrzeba sterowania .

Witam będę robił sam ogrzewanie podłogowe, lecz narazie jestem na etapie rozprawdzania elektryki i stąd moje pytanie jakie i ile przewodów rozprowadzić. Będę miał dwa sterowniki na parterze i piętrze, oraz dwa rozdzielacze. Od sterowników myślę poprowadzić dwa przewody 4x1 bezpośrednio do pieca, do obu rozdzielaczy zasilanie 3x2,5 i przewodami 4x1 z rozdzielaczy bezpośrednio do pieca, oraz z pieca do pogodynki na zewnątrz. Proszę o podpowiedź czy dobrze myślę.

Odnośnie instalacji to zastanów się dobrze gdyż wybór sposobu sterowania pociąga za sobą niejako wybór schematu instalacji.

Osobne sterowanie piętrami to z kolei osobne dwa rozdzielacze z mieszaczami i osobne załączanie samych pomp lub zaawansowane sterowanie siłowników zaworu trójdrogowego w mieszaczu.

Osobne regulatory raczej nie pokierują bezpośrednio kotłem bo jeden będzie zależny od drugiego i wykluczał siebie nawzajem.

Osobne regulatory w każdym z pomieszczeń to z kolei elektrozawory na każdej pętli przyporządkowanej do danego pomieszczenia.

Sam schemat instalacji czasem pociąga za sobą także i konkretnego producenta oprzyrządowania

Właśnie ja chce jak najprościej dlatego myślałem że tak będzie prosto, dwa sterowniki na górę i dół, dwa rozdzielacze i tyle

Będzie prosto tylko napisz co chcesz w ten sposób osiągnąć.

W pierwszym wpisie nie powinieneś pisać o ilości i połączeniach elektrycznych ale raczej także o tym co chcesz osiągnąć.

Dwa sterowniki oznaczają że chcesz nimi stabilizować temperatury, osobno parteru i osobno poddasza.

Dwa rozdzielacze podłogówki to norma.

Teraz jednak pojawia się pytanie:

Czym steruje pierwszy sterownik

Czym steruje drugi sterownik

Co steruje kocioł

Za pomocą jakiej pompy lub ilu pomp jest napędzana woda w instalacji.