Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Twardość wody


radziula

Recommended Posts

Przyszedł mi taki pomysł, żeby za licznikiem wody rozdzielić wodę na 2 rury..

Jedna pójdzie do kuchni do zlewu z pominięciem zmiękczania (i niestety także do zmywarki), a druga pójdzie do kotłowni, gdzie może być zmiękczacz.

Przy takim podziale, RO/UF nie będzie potrzebna.

 

Niby czemu chcesz pić syf?

 

 

Porównanie herbaty na warszawskiej (podobnież super do picia prosto z kranu) z osmozą. Smakuje mi jeszcze gorzej, niż wygląda (do dobrego czlowiek szybko się przywyczaja)

 

 

attachment.php?attachmentid=438531

 

attachment.php?attachmentid=438532

 

attachment.php?attachmentid=438533

 

attachment.php?attachmentid=438534

 

attachment.php?attachmentid=438535

 

 

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352987-POMPA-CIEP%C5%81A-i-grzejniki-zu%C5%BCycie-energii&p=8018684&viewfull=1#post8018684

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przyszedł mi taki pomysł, żeby za licznikiem wody rozdzielić wodę na 2 rury..

Jedna pójdzie do kuchni do zlewu z pominięciem zmiękczania (i niestety także do zmywarki), a druga pójdzie do kotłowni, gdzie może być zmiękczacz.

Przy takim podziale, RO/UF nie będzie potrzebna.

Taki pomysł nie jest nowy :) tzn dość często się pojawia w kontekście wody pitnej... ale moim zdaniem w takim przypadku możesz zrezygnować tylko z osmozy - cała reszta filtrów (czyli np. UF lub chociaż piankowy i węglowy) jak najbardziej dalej mają uzasadnienie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że miałbym możliwość puszczenia zimnej wody z pominięciem zmiękczacza na kran do kuchni, jednocześnie puszczając zmiękczoną zimną wodę na łazienki i zmywarkę w kuchni. Ciepła woda była by także zmiękczona jeszcze przed podgrzaniem. Musiałbym puścić dwa piony z zimną wodą, tak, aby jeden z nich dochodził tylko do kranu w kuchni, a drugi szedł do zmywarki i rozdzielał się na łazienki. Zmienia to coś, poza komplikacją instalacji?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A kto jeszcze korzysta z taśmy teflonowej? Ja wszędzie nawijam nić uszczelniającą.

Czyli koszta nie wyglądają jakoś strasznie, tym bardziej, że wkłady do dzbanka kosztują ok. 150zł rocznie, a ten koszt by odpadł, a raczej zamienił się we wkłady do osmozy i sól.

 

Jakiej marki osprzęt polecicie, tak aby był dobry jakościowo i nie puścił inwestora z torbami? :)

 

Zachęcamy do zapoznania się ze zmiękczaczem wody Ecoperla Vita 25 lub alternatywnie (trochę taniej) Ecoperla Toro 20. Pod zlew w kuchni dodatkowo filtr z ultrafiltracją Ecoperla POU 2 + wkład mineralizujący.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli proponujesz, żeby nawet mimo niezmiękczania wody do picia, to i tak zastosować osmozę?

 

Tak jak pisał Qbek - jak chcesz dać osobną nitkę wody do picia (do kuchni) to i tak warto to przefiltrować np. przez ultrafiltrację i wkład węglowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warto to przefiltrować np. przez ultrafiltrację i wkład węglowy.

Ponieważ nie wiem jak to wygląda, to zapytam, czy taka ultrafiltracja pasuje, żeby była zamontowana w szafce pod zlewem w kuchni, czy może być np. pod sufitem w piwnicy lub obok wodomierza w piwnicy?

 

I jeszcze jedno.

Czy taki zmiękczacz powinien znaleźć się przed wszelkimi urządzeniami w kotłowni czy może za jakimś?

Edytowane przez Robinson74
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli proponujesz, żeby nawet mimo niezmiękczania wody do picia, to i tak zastosować osmozę?

 

Dokładnie. Wodę filtruje od kilkunastu lat na różne sposoby - osmoza rządzi. Tylko UF nie testowałem - ale nawet, jak dorówna jakością RO to koszty używania będą podobne albo i wyższe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ nie wiem jak to wygląda, to zapytam, czy taka ultrafiltracja pasuje, żeby była zamontowana w szafce pod zlewem w kuchni, czy może być np. pod sufitem w piwnicy lub obok wodomierza w piwnicy?

 

I jeszcze jedno.

Czy taki zmiękczacz powinien znaleźć się przed wszelkimi urządzeniami w kotłowni czy może za jakimś?

 

Zachęcamy do obejrzenia filmu nt. działania ultrafiltracji:

 

Filtr montuje się pod zlewem w szafce kuchennej (nie zajmuje dużo miejsca i nie wymaga dodatkowego zbiornika na wodę jak większość RO).

 

Zmiękczacz wody montuje się za licznikiem przed kotłem grzewczym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie. Wodę filtruje od kilkunastu lat na różne sposoby - osmoza rządzi. Tylko UF nie testowałem - ale nawet, jak dorówna jakością RO to koszty używania będą podobne albo i wyższe.

Koszty UF są niższe o tyle, że nie produkuje ścieków. I wymiana wkładów dużo prostsza niż w RO więc spokojnie można to robić samemu - a jak odpada serwis (nawet tylko co drugi czy trzeci) to sumaryczny koszt użytkowania będzie widocznie niższy.

UF jest też znacznie mniejsze więc nie zajmuje całej szafki pod zlewem.

Koszt zakupu UF i RO jest zbliżony. Koszt wkładów też podobny. Oczywiście wszystko zależy od konkretnego modelu i sprzedawcy ale jest to ten sam rząd wielkości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kaizen, a jakie masz koszty RO przez te lata?

 

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?373508-Twardo%C5%9B%C4%87-wody&p=8078367&viewfull=1#post8078367

 

Membranę wymieniałem przez jakieś 8 lat raz.

 

Wodę z RO można pobrać przed mineralizatorem - a to praktycznie woda demineralizowana świetnie nadająca się do żelazek i nawilżaczy. Tego UF nawet po zmiękczaczu nie potrafi. A koszt używania UF nie jest niższy przez to, że trzeba regularnie wymieniać membranę.

 

 

A jakie są średnie roczne koszty użytkowania zmiękczacza?

Serwis, wymiana części, energia itp.

 

Masz na pierwszej stronie. Co kilkanaście lat pewnie trzeba jeszcze doliczyć wymianę złoża a może i poważniejszą naprawę czy wymianę całego urządzenia.

 

Koszt zakupu UF i RO jest zbliżony. Koszt wkładów też podobny.

 

Zestaw filtrów do UF - 199 zł na Allegro. "Duży" serwis z wkładami Aquafilter 55zł.

Producenci podają żywotność membrany UF na 6-12 mies a osmotycznej. 3-6 x więcej.

Do tego membrana ultrafiltracyjna jest z 50% droższa od osmotycznej.

Więc RO spokojnie "zaoszczędzi" pieniądze na wodę i ścieki w porównaniu do UF. A do tego UF filtruje z dokładnością do 0,01 mikrona a RO 0,0001-0,0005 mikrona. Więc pozwala jeszcze zaoszczędzić zastępując wodę demineralizowaną (żelazka, nawilżacze, akumulatory itp.).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy UF trzeba zamontować w kuchni pod szafką, czy można ją podłączyć w kotłowni, jeśli udaoby się wydzielić osobną rurę do zimnej wody z kranu?

Można to zrobić w kotłowni, ale chyba szkoda roboty na ciągnięcie osobnej rury do kuchni... Zestaw UF jest na tyle mały, że bez problemu mieści się w szafce i nie zajmuje całej. Do tego podłączenie jest na wężykach więc chyba wygodniej to zrobić w miejscu docelowym.

UF montować za zmiękczaczem, czy w takim przypadku pominąć zmiękczacz?

UF nie usuwa z wody minerałów więc jak możesz ominąć zmiękczacz i na tej linii dać UF to nie będziesz już potrzebował mineralizatora... :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zestaw filtrów do UF - 199 zł na Allegro. "Duży" serwis z wkładami Aquafilter 55zł.

Jak już pisałem - wszystko zależy od konkretnego zestawu i producenta.

Producenci podają żywotność membrany UF na 6-12 mies a osmotycznej. 3-6 x więcej.

Do tego membrana ultrafiltracyjna jest z 50% droższa od osmotycznej.

Membrana UF nie jest wcale droższa... jej cena zależy od konkretnego modelu i producenta. A żywotność jest inna bo inna jest zasada działania.

W UF zanieczyszczenia zatrzymują się na membranie, a w RO są spłukiwane. W praktyce zazwyczaj wymienia się komplet wkładów raz na rok w UF i tak samo w RO (poza membraną).

 

Oczywiście poziom filtracji jest inny, ale to co dla Ciebie jest zaletą (woda demineralizowana), dla innych jest wadą (brak minerałów). I analogicznie UF pozostawia w wodzie minerały, jednocześnie filtrując bardzo dokładnie zanieczyszczenia mechaniczne (włącznie z większością bakterii i wirusów).

Moim zdaniem całościowe koszty (zakup, eksploatacja, zużycie mediów, koszty serwisu, ilość miejsca, itd) obu systemów są porównywalne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
@Kaizen, czy możesz napisać jakiej RO używasz ? Albo jaką polecasz ?

 

Kupiłem dawno, dawno temu tani zestaw RO7 - ale po zużyciu FIR wywaliłem go. Jako popatrzysz na podzespoły rożnych "producentów" o tych samych stopniach, to niewiele się różnią. Mój zestaw ma już chyba kilkanaście lat i w tym czasie poza wkładami raz wymieniłem membranę i raz zaworek czterodrożny (perfidnie padł tak, że woda się sączyła 24/7 tak powoli, że wodomierz nie nabijał a szambo mi się zapełniało znacznie szybciej - jakbym miał kanalizację pewnie bym nie doszedł, że te skropliny na obudowach filtrów wstępnych nie wynikają z wysokiej wilgotności pod zlewem).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...